Bildiğim, duyduğum, tattığım, tatmadığım börek çeşitlerimiz

Dünkü yazımda börek çeşitlerinden biraz bahsetmiştim. Çeşit fazlalığının beni şaşkına çevirdiğinden dem vurmuştum biraz.

Ve demiştim ki; önce ben bildiğim, yaptığım, yapmadığım, duyduğum, tattığım, denediğim börekleri yazayım, eksiklerim varsa siz e-mail göndererek tamamlayın.
Yaklaşık dört bin börekçinin var olduğu 17’nci yüzyıl İstanbul’undan Evliya Çelebi sayesinde biraz daha ayrıntılı bir şekilde haberdar olabiliyoruz.
Cumhuriyet’e kadar olan döneme baktığımızda, İstanbul’daki börekçilerde inanılmaz sayıda börek çeşidi olduğunu görüyoruz. Bu bilgiyi Uğur Aktaş’ın “İstanbul’un 100 Esnafı” adlı güzel kitabından da pekiştirdikten sonra sizlerle paylaşmak istedim...
Tavuk böreği, kuru börek, kapak böreği, çarşı böreği, soğan böreği, Arnavut böreği, Kürt böreği, akıtma, sakız böreği, Laz böreği, pırasa böreği, paça böreği, saray böreği, burma börek, kol böreği, çiğbörek, pufböreği, Tatar böreği, tepsi böreği, talaş böreği, fincan böreği, Selanik böreği, su böreği, sac böreği, Çerkez böreği, gülbörek, kestane böreği...
Benden bu kadar sevgili okurlarım. Şimdi sıra sizde...

ŞAM ORUĞU

MALZEMELER
İç harcı için;
* 500 gr orta yağlı kıyma
* 5 adet orta boy kuru soğan
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
* 100 gr bitkisel margarin
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 2 çay kaşığı karabiber
* 2 çay kaşığı tuz
Dışı için;
* 5 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1 su bardağı su
* 250 gr yağsız dana kıyma
* 1 adet yumurta
* 2 çay kaşığı kimyon
* 1 su bardağı un
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
* 1 su bardağı zeytinyağı
Sos için;
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı incecik doğranmış maydanoz
* 2 diş dövülmüş sarmısak
* 1 adet limonun suyu
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
İç harcını hazırlamak için soğanları soyup incecik doğrayın. Kıyma ve margarini bir tencereye koyup kısık ateşte, kıyma suyunu verip tekrar çekinceye kadar kavurun. Soğanı ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin.
Tencerenin dibi tutuncaya kadar kavurup ceviz içi ve pul biberi ilave edin ve ocaktan alın. Harcı bir tepsiye koyup kıyma iyice katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletin.
Dışını hazırlamak için, bulguru geniş bir tepsiye aktarıp üzerine 1 su bardağı suyu aktarın. Karıştırın ve kabarması için 15 dakika kadar bekletin. Tuz, kimyon ve biber salçasını ilave edip elinizi arada sırada ıslatarak 10 dakika kadar yoğurun. Kıymayı da katıp yoğurmaya devam edin.
15 dakika daha yoğurduktan sonra un ve yumurtayı ekleyin ve 5 dakika daha yoğurun. Köfte hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini açın ve mekik şeklinde uzatın. İçlerini kıymalı harçla doldurup ağız kısımlarını kapatın ve avuçlarınız arasında tekrar şekillendirin. Malzemenin tamamını bu şekilde bitirin.
Yağı bir tavada kızdırıp köfteleri kızgın yağda önlü arkalı 3-4 dakika kızartın. Bir tabağa alıp bekletin.
Sosu hazırlamak için limon suyu, sarmısak, tuz ve zeytinyağını bir kasede çırpın. Kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın. Sosu bir tabağa aktarıp köfteleri sosun üzerine koyun. Sıcak ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları