Paylaş
Sahne Sokak’ta bulunan Beyoğlu balık pazarı, bundan 20 yıl öncesine kadar bir balık pazarı görünümündeymiş.
Pazarda yaklaşık 25 tane balıkçı varmış ve bu balıkçılar özellikle de gayrimüslim vatandaşlarımızın her gün uğrayıp alışveriş yaptıkları, balık seçtikleri bir yermiş.
Yani esnaf müşteriyi, müşteri de esnafı tanırmış o zamanlar.
Şimdilerde durum pek böyle değil. Beyoğlu’nun tarihi balık pazarındaki balıkçı dükkanlarının sayısı dörtte birine düşmüş durumda.
Sokakta daha çok, her geçen yıl sayıları artan restoranlar ve meyhaneler göze çarpmakta.
Balık pazarının eski esnafları da durumdan şikayetçi.
“Restoranlar çoğaldıkça pazarın kimyası değişti ve bu da burayı balık alışverişi yapılacak yer olmaktan çıkardı. İşler azaldıkça da esnaf dükkanını restoranlara vermek zorunda kalıyor” diyorlar özetle.
Tabii bu görüşe karşı çıkıp Beyoğlu balık pazarının bu restoranlar sayesinde daha popüler hale geldiğini iddia edenler de yok değil.
İddiaları bilmem ama ben Beyoğlu balık pazarının balık satılan bir yer olmaya devam etmesini diliyorum.
Çünkü biliyorum ki balık pazarı semtin en canlı, en karakteristik yerlerinden biri.
PIRASALI MISIR UNU TAVASI
Mısır ununu derin bir kaba aktarıp üzerine kaynar suyu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika bekleyip sıvıyağ ve tuzu ilave edin, yoğurmaya başlayın. Hamuru dinlenmeye bırakın.
Diğer taraftan pırasanın sararmış yapraklarını ve yeşil kısmının yarısını kesip atın.
Ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın.
Soğanları da ayıklayıp yemeklik, ince ince dilimleyin.
Zeytinyağını, soğanı ve pırasayı küçük bir tencereye koyup kavurmaya başlayın.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de ilave edip karıştırmaya devam edin. Pırasa iyice yumuşayıncaya kadar, 12-15 dakika pişirip ocaktan alın.
Bekleyen mısır unu hamurunu ikiye ayırıp yarısını orta boy bir teflon tavaya bastırarak yayın. Pırasalı içi hamurun üzerine yayın. Kalan hamuru en üste yayarak kapatın.
Orta ısılı ateşte, önlü arkalı börek gibi kızartın. Servis tabağına aktarıp kare şeklinde dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı mısır unu
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi için;
- 2 adet orta boy ince pırasa
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Paylaş