Paylaş
Yani, beynin günlük işlerini yapabilmesi için, diğer organlara kıyasla daha çok enerjiye ihtiyacı vardır. B vitamini eksikliği hafızanın zayıflamasına neden olur. Beynin en önemli enerji kaynaklarından biri de oksijendir ve oksijenin beyne gerektiği gibi taşınmasında demirin rolü büyüktür. Dolayısıyla demir bakımından zengin olan yiyecekler de yemeliyiz. Peki demirin emilmesi için gerekli olan şey nedir? Cevap çok net: C vitamini... Kafein, demirin vücut tarafından emilmesini engellediğinden, sağlıklı bir beyin için fazla tüketilmemesi gerekenlerden. Sigara ve alkolün beyin hücrelerini öldürdüğü de su götürmez bir gerçektir. Beyin sağlığı hayati önem taşır. Dolayısıyla da beyin sağlığı için yapılması ve yapılmaması gerekenler de...
Zeytinyağlı kestaneli lahana dolması
Malzeme listesi
· 1 adet orta boy lahana (yumuşak ve az damarlı olanından seçin)
Dolma malzemeleri için;
· 4 adet orta boy kuru soğan
· 2 su bardağı pirinç
· 1 su bardağı zeytinyağı
· 2 yemek kaşığı kuşüzümü
· 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
· 1 çay kaşığı tarçın
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
· 1 adet limonun suyu
· 1 yemek kaşığı tozşeker
· 4 su bardağı sıcak su
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 15-16 adet haşlanmış kestane
YAPILIŞI: Az damarlı, yeşilimsi yapraklı ve çok sıkı olmayan bir lahana seçin. Lahana yapraklarını köklerinden ayırın ve kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Lahana yapraklarını avuç içi büyüklüğünde kesip bir kenarda bekletin. Dolmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını ve incecik doğradığınız soğanları bir tencereye koyup 4-5 dakika kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp dolmalık fıstık, yıkanmış kuşüzümü, tarçın, kimyon, yenibahar, limon suyu, tozşeker, tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu çekince hemen ocaktan alın. Üzerine haşlayıp soyduktan sonra dörde böldüğünüz kestaneleri aktarıp tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Dinlenmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, geniş bir tencereye 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Haşlayıp parçaladığınız lahana yapraklarını, içlerine birer yemek kaşığı dolma harcı koyup kenarlarını içe doğru katlayarak sarın. Dolmaları tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerini gezdirin. Üzerlerini düz bir porselen tabakla kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan alın. Dolmaların soğumasını bekleyip servis tabağına yerleştirin. Limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Siyah beyaz puding
Malzeme listesi
· 4 su bardağı süt
· 1 paket vanilya
· 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
· 1,5 yemek kaşığı un
· 2 adet yumurta
Siyah puding için;
· 3 su bardağı su
· 10 yemek kaşığı tozşeker
· 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
· 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için;
· 4 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
YAPILIŞI: Beyaz pudingi yapmak için; sütü orta boy bir tencereye aktarıp tozşeker ve vanilyayı ekledikten sonra bir tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Üzerine mısır nişastası, un ve yumurtaları da ilave edip çırpmaya devam ederek malzemeleri iyice karıştırın. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup tel çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan bir dakika sonra ocaktan alıp kaselere, 5-6 santim yükseklikte olacak şekilde paylaştırın ve soğumalarını bekleyin. Diğer taraftan, siyah pudingi yapmak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarın. Üzerine kakao ve mısır nişastasını ilave edip tel çırpacak yardımıyla karıştırarak kısık ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırmaya devam ederek katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp soğumuş olan beyaz pudinglerin üzerine paylaştırın. Pudingleri buzdolabına koyup soğumalarını bekleyin. Servis yapmadan önce üzerlerini hindistancevizi tozuyla süsleyip bisküvilerle birlikte servis yapın.
Paylaş