Besteci ve söz yazarının ağzından Agora Meyhanesi

Geçtiğimiz günlerde Agora Meyhanesi’yle ilgili bir yazı yazmış, kaynak da belirterek şiirin sanıldığı gibi İstanbul’daki meyhaneyi anlatmadığını belirtmiştik.

Haberin Devamı

Hemen ardından gazeteci bir okurumuz, Seyfullah Çiçek bize ulaşıp bugünlerde şarkının bestecisi İsmet Nedim Saatçi ile ilgili bir kitap yazmak için çalışmalara başladığını söyledi ve Agora Meyhanesi’ni bestecisinin ağzından anlattı.
Yemekle ilgisi olmasa da bir önceki yazımızı aydınlatması bakımından Seyfullah Bey’in paylaştıklarını İsmet Nedim’in anlatımıyla aktarıyorum:
“Agora Meyhanesi’ni 60’lı yıllarda sevgili eşim için besteledim. Eşimin şiir defterinde yazan bir şiirdi. Şiiri beğendiğini, kendisi için bestelememi söyledi. Sözleri Dr. Onur Şenli’ye aittir. Bu şarkıyı günlerce karanlıkta, mum ışığında besteledim. Çünkü o günlerde karartma geceleri vardı. Agora’nın ilk bestesini eşime beğendiremedim. İkinci bestelediğimde beğendi. Beste o kadar tuttu ki, meyhaneler isim değiştirip Agora Meyhanesi ismini almaya başladı.
Sevgili Seyfullah Çiçek, Agora Meyhanesi’nin söz yazarı Onur Şenli’nin zamanın basınına verdiği bir demeçten de alıntı yapmış: “Ben demiryolcu bir ailenin çocuğuyum. Bu şiiri 19 yaşındayken yazdım. Bir başka demiryolcu ailenin kızına aşıktım. Tabii platonik bir aşk. Aslında o dönemde Agora Meyhanesi diye bir yer yoktu. Şiirin ismi de böyle değildi. Fakat yayınlandığı dergide bu isim verilmiş.”

Haberin Devamı

BADILCAN PATLICAN KAVURMASI

Patlıcanların saplarını kesip alacalı olarak soyun. Uzunlamasına ikiye böldükten sonra küp küp doğrayın ve acısının çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletip yıkayın ve tekrar süzün.
Soğanları inecik yemeklik, biberleri ince halkalar halinde doğrayın. Domatesi de soyup küp küp doğrayın.
Yağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve biberleri katıp 3-4 dakika kavurun. Domates ve patlıcanı katıp tuz ve karabiberi serpiştirin.
Tencerenin kapağını kapatıp hiç su eklemeden kısık ateşte pişirin. Yemeği yayvan bir kaba alıp üzerine karabiber serpin ve sarmısaklı yoğurt gezdirerek servise sunun.
Not: Silifke ve yöresinin bu popüler yemeğini yufka ile yemenizi öneririm.

Malzeme listesi

- 1 kg patlıcan
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet yeşil sivri biber
- 1-2 adet orta boy domates
- 25-30 gr sadeyağ
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Yazarın Tüm Yazıları