Paylaş
Nasıl mı? Hemen anlatmaya çalışalım.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıdaların üretim ve nakliyesinin insan kaynaklı sera gazlarının üçte birine sebep olduğunu söylüyor. Gıdanın üretimi sırasında salınan zararlı gaz miktarı, gıdanın nakliyesinde salınandan daha fazla. Üretim, işleme ve paketleme aşamaları gıdanın taşınmasından dört kat fazla sera gazı açığa çıkarıyor.
Dünya üzerinde kırmızı et üretilirken salınan sera gazı miktarı insan kaynaklı sera gazının neredeyse beşte biri. Bütün bunları okuduğunda insan kendini “acı ama gerçek” demekten alamıyor.
Elbette ki dünyanın pek çok ülkesi ya da pek çok kenti tehlikenin boyutlarını anlamış durumda.
Bazı yerel yönetimler kamu personelini sadece yerel ve organik gıdalarla beslemeyi seçiyorlar, bazılarıysa halkı haftada bir gün etsiz yaşamaya teşvik ediyorlar.
Bademli tart royal
Oda sıcaklığında yumuşamış bitkisel margarini derin bir kaba koyup üzerine tozşekeri ekleyin. Yoğurdun susuz kısmından aldığınız iki yemek kaşığı kadarını ilave edip vanilyayı serpiştirin. Un, tuz ve kabartma tozunu bir başka kapta karıştırın. Unlu karışımı tel süzgeçten geçirerek yoğurtlu karışımın üzerine ilave edin.
Karışımı yaklaşık 2-3 dakika yoğurup kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız tart hamurunu üzerini kuru bir mutfak peçetesiyle örterek buzdolabında 20-25 dakika dinlendirin. Diğer taraftan, 25 ya da 28 santim çapındaki tart kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Dinlenen tart hamurunu buzdolabından çıkarıp temiz naylon ya da fırın kâğıdının arasına koyarak merdaneyle kalıp büyüklüğünde açın.
Hamuru kenarlarını bir santim kadar yükselterek kalıba yerleştirin. Pişerken hava alması için hamurun üzerini çatalla 5-6 yerinden delin. Tartı 5 dakika önceden ısıtarak 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkardıktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın.
Diğer taraftan, üzerinin sosunu hazırlamak için; süt, un, şeker, kakao, yumurta, vanilya ve tereyağını küçük bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Ysterseniz bu sosa 80 gr bitter çikolata da katabilirsiniz. Sosu ocaktan alıp karıştırarak hafifçe ılık hale getirin. Sosu tartın içine aktarıp üzerini düzeltin. Soyulmuş bademleri yerleştirip soğuyunca servise sunun.
Malzeme listesi
Tart hamuru için: - 125 gr yumuşak bitkisel margarin
- 2 yemek kaşığı dolusu tozşeker - 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt (susuz kısmından kullanın) - 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu - 12 tepeleme yemek kaşığı un
Üzeri için: - 3 su bardağı süt - 1 su bardağı tozşeker - 1 yemek kaşığı un - 3 yemek kaşığı kakao - 1 adet yumurta - 1 paket vanilya - 50 gr tereyağı - Ayrıca; 1 su bardağı soyulmuş badem
Paylaş