Bayramımız kutlu olsun

"... Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı..."

Ne zaman fırtınalı bir pazartesi günü, 19 Mayıs 1919’da 55 arkadaşıyla birlikte Bandırma vapurundan inen Mustafa Kemal’i canlandırmaya çalışsam zihnimde, hep Nazım Hikmet’in bu mısraları düşer aklıma. Bilirim, Nazım Hikmet bu sahne için yazmamıştır o şiiri ama engel olamam bu eşleşmeye. Evet, Samsun’da sağlam kalan tek iskeleye yanaşan vapurdan o indi. Daha inmeden biliyordu belki olacakları, belki de o eşsiz öngörü yeteneği bile olacakları tam olarak bilmesini sağlamıyordu. Vatan dört bir taraftan kuşatılmıştı ve o asayişi sağlamak amacıyla gönderildiği görev yerinde, yeni, çağdaş ve kesinlikle tam bağımsız bir devlet yaratmak, kocaman yaralı bir aslandan, ayakları yere basan bir yavru doğurtmak için kolları sıvayacaktı. Evet, bir başlangıç tarihi 19 Mayıs ve bu yüzden o sonradan doğum tarihini soranlara bu tarihi söyleyecekti. Ve belki de bu yüzden bir başlangıç tarihini, kurtuluş tohumlarının atıldığı tarihi, kurduğu yeni cumhuriyetin kaderini emanet ettiği gençlere armağan etti. Vatanın kaderini emanet alan ve bu emanete ihanet etmeyen herkesin bayramı kutlu olsun.

Çoban salatalı kekikli pirzola

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

8 dakika


Malzeme listesi

á 8 adet kuzu pirzola

á 1 yemek kaşığı kuru kekik (dağ kekiği, zahter gibi değişik kekikler de kullanabilirsiniz)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Çoban salata için

á 3 adet orta boy domates

á 2 adet orta boy kuru soğan (beyaz tatlı soğan kullanmanızı tavsiye ederim)

á 3 adet yeşil sivri biber

á 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

á 1 adet limonun suyu

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz

Pirzolaları geniş bir tabağa yerleştirip her iki taraflarına da tuz, karabiber ve kekik serpin. Üzerlerine sıvıyağı gezdirip 15-20 dakika bekletin. Pirzolaları ızgarada önlü arkalı dörder dakika kızartıp alın. Diğer taraftan, çoban salatayı hazırlamak için; soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra yarımay şeklinde incecik dilimleyin. Soğanı derin bir kaba aktarıp üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek ovun. Suyun altında yıkadıktan sonra elinizle sıkarak suyunu süzüp bir kenarda bekletin. Domatesleri soyup tavla zarından biraz daha büyük doğrayın. Yeşil sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarıp, ince halkalar halinde dilimleyin.

Hazırladığınız tüm malzemeleri derin bir cam ya da porselen kaseye aktarıp karıştırın. Diğer taraftan, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kaba aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun. Çoban salatayı yemeğe oturmadan hemen önce hazırlayın ve asla salatalık katmayın.

Şuruplu Selanik tatlısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Hamur için

á 2 su bardağı mısır unu

á 1 su bardağı un

á 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á Yarım su bardağı tozşeker

á 1 çay kaşığı karbonat

Şurubu için

á 2 su bardağı tozşeker

á 3 su bardağı su

á 2-3 yemek kaşığı hindistancevizi

Hamuru hazırlamak için, mısır unu ve unu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları kırıp sıvıyağı ekleyin. Tozşeker ve karbonatı da ilave edip kulak memesi yumuşaklığında olan ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar, yaklaşık 2-3 dakika yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayıp hazırladığınız yuvarlak hamurları yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Hamurları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Şurubu hazırlamak için, tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Kısık ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Pişirdiğiniz tatlıları fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken soğuk şurubun içine atın. Tatlıları yaklaşık 30 dakika kadar şurubun içinde beklettikten sonra el süzgeciyle süzerek servis tabağına alın. Üzerlerini hindistancevizi tozuyla süsleyip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları