Balkanlar’ın damak zevki

Türkler, tarih boyunca Balkanlar’ın önemli bir parçası olmuş, Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu toprakların hakimiyetini de ele geçirmişlerdir.

Haberin Devamı

Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan seferlerle Balkanlar’da Türk hakimiyeti artmıştır.
Yunanistan, Yugoslavya, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Bosna Hersek’te Osmanlı egemenliği yaklaşık 500 yıl sürmüş, bu uzun zaman içerisinde Türk kültürü Balkanlar’a iyice yayılmıştır.
Balkanlar deyince aklımıza pek çok ülke gelir ve bu ülkelerin her birinin kendine ait bir tarihi, kültürü vardır.
Bu yüzden Balkan mutfağından ya da yeme içme alışkanlıklarından bahsederken kesin ve net bir çizgi çizmek mümkün değildir.
Balkanlar’da yaşayan Türklerden birazcık bahsedecek olursak, beslenme ve sofra alışkanlıklarının bize ne kadar çok benzediğini söylemeden edemeyiz.
Balkan Türkleri de günde üç öğün yerler. Sabah kahvaltıları bizimkine çok benzer ve bu öğünde genellikle domates, salatalık, peynir, bal, pekmez ve yumurta yerler.
Bizden farklı olarak kahvaltıda çorbayı daha çok tüketirler. Özellikle tarhana çorbası Balkan Türklerinin kahvaltıda en çok tükettiği çorbalardan biridir.
Öğle ve akşam yemekleri salata ve yoğurtsuz geçmez. Ekmekse bizdeki kadar çok sevilmez Balkan Türklerinin sofralarında.
Bu az ekmek tüketiminin bir nedeni de Balkan Türklerinin yemeklerinde hamur iÅŸini çok kullanmalarıdır.Â

Haberin Devamı

ULUDAĞ USULÜ CİĞER

Kuzu ya da dana ciğerini uzunlamasına ince ince dilimledikten sonra yıkayıp süzün ve bir kenarda bekletin.
Un, tuz ve kırmızı toz biberi bir tabakta karıştırın.
Tereyağını orta boy bir tavada kızdırın. Ciğer parçalarını unlu karışıma iyice bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
Salatayı yapmak için taze soğanları ince ince doğrayın. Kuru soğanları yarımay şeklinde dilimleyin. Üzerlerine tuz, kırmızı pul biber, sumak ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip elinizle hafifçe yoğurarak ovalayın.
İncecik kıydığınız maydanozu ekleyip limon suyunu da ilave edin. İyice karıştırıp yanında kızarmış ciğerle birlikte servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 adet kuzu ya da dana ciÄŸeri
Kızartmak için;
- Yarım su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı
toz biber
- 50 gr tereyağı
Salata için;
- 2 adet orta boy kuru soÄŸan
- 1 demet maydanoz
- 3 adet taze soÄŸan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sumak, kırmızı pul biber
- 1 adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları