Balıklı sofralar için

Balığın yanında meze ya da salata ikram etmek çok doğrudur.

Haberin Devamı

Balığın en iyi eşlikçileriyse bol yeşillikli, zeytinyağlı, limonlu bir salata ya da ebegümeci, deniz börülcesidir.
Balıkla oluÅŸturulacak mönülerde yoÄŸurt soslu sebzeler, zeytinyaÄŸlı dolmalar ya da mantar çeÅŸitleri de çok şık olur.Â
Bazen lezzetli bir barbunya pilaki, bazen kızartma, şakşuka ya da paçanga böreği midenizdeki kazıntıyı alıp sizi muhteşem bir balık ziyafetine hazırlayabilir.
Soslu balığa alışkın bir toplum değiliz. Ancak şimdilerde açılmaya başlayan İskandinav kökenli fastfood dükkanları dolayısıyla soslara alışacağımızı düşünüyorum. Gençler her şeyi sosla yemeğe bayıldıkları için soslu balığı da seviyorlar. Çocuklarımdan da bildiğim bir şey var; gençler balığın mayoneze batırılmış haline de bayılıyorlar. Genellikle levrek gibi beyaz etli balıklar, mayonezle de güzel uyum sağlar. Ayrıca lipsos ve fener balıklarında benim tercihim soya sosudur.
Bana çok enteresan gelen bir şey de ne zaman balık yesem canımın tatlı istemesidir. Eskilerin dediği gibi; tecrübeyle sabittir ki, balığın ardından mutlaka tatlı gerekir.
İrmik helvası, cevizli baklava, sütlü tatlıları balığın yanına her zaman öneririm.

Haberin Devamı

Baharatlı ısırgan otu çorbası

Eldiven kullanarak ısırgan otunun yapraklarını tek tek ayıklayıp saplarını atın. Yaprakları kaynayan tuzlu suya aktarıp 20 dakika haşladıktan sonra süzün. Tereyağını çorba tenceresinde eritip üzerine un, mısır unu ve dövülmüş sarmısağı ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Diğer taraftan, süt ve et suyunu derin bir kapta karıştırıp kavurduğunuz una azar azar ekleyin. Pirinci ilave edip sürekli karıştırarak çorba kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan çorba katılaşıp hafif sulu muhallebi kıvamına gelecektir.
Kaynayan çorbaya tuz, karabiber, toz şeker ve haşlanmış ısırgan otunu ilave ettikten sonra, en az 30 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerine kırmızı pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz el blenderi yardımıyla çorbayı püre haline getirebilirsiniz.
Not: İsterseniz et suyunu ilave ederken 2 yemek kaşığı da iri bulgur katabilirsiniz. ısırgan otu geç pişen bir sebzedir, iyice piştiğinden emin olun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 demet taze ısırgan otu      (yaklaşık 750-800 gr)
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
- 25 gr tereyağı
- 2 diş dövülmüş sarmısak
- 2 yemek kaşığı pirinç     (iri bulgur da kullanabilirsiniz)
- 6 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 3 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları