Paylaş
Çünkü mutfaklar bakterilerin oluşması ve çoğalması için en uygun ortamlardan biridir.
Bakteri denen organizmalar gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük olduklarından nerede, hangi miktarlarda bulunduklarını bilemeyiz. Ancak, bakterilerin hangi şartlarda daha çok olduklarını ya da çoğaldıklarını bilmek yararlı olabilir. Onlara istedikleri ortamı sağlamazsak varlıklarını sürdüremezler. Bakterilerin üremesi için ideal ısı oda ısısıdır. Ortamda yeteri kadar nem varsa ve ortamın PH değeri de uygunsa bakteriler saatler içinde hızla ürerler. İşte eskiden beri kullanılan gıda saklama yöntemleri de bakterilerin gıdalara bulaşmaması içindir.
Sebzelerde, meyvelerde, et ve balık ürünlerinde ya da hayvansal gıdalarda bakteri oluşabilir ve bu bakteriler gıdadan gıdaya, gıdadan tezgaha ya da kesme tahtasına, buralardan da başka gıdalara geçebilir. Mutfağımızda bakterilerin oluşmasını engellemek için dikkat edeceğimiz pek çok husus vardır. Yarınki yazımızı da bu konuya ayıralım.
Ispanaklı kolböreği
Ispanakların kök kısımlarını temizleyip akan suyun altında yıkayın. Süzüp yapraklarını doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun. Elinizle sıkıp fazla suyunu süzün. Soğanları soyup zardan ufak ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanları sararıncaya kadar kavurun. Ispanağı ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
Hamur için su, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurun. Hamuru tezgahın üzerine alıp pütürsüz ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Un ve nişastayı bir kapta karıştırın.
Bezelerden birini üzerine nişastalı un serperek oklava ile yufka büyüklüğünde açın. Hamuru ortadan ikiye kesin. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar eritilmiş margarin gezdirin. Ispanaklı harcı hamurun kesik kısmına uzunlamasına yayın.
Hamuru sarıp rulo yapın. Kalan yarım yufkayı da aynı şekilde rulo sarıp kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. 35-40cm çapındaki yuvarlak fırın tepsisini yağlayın.
Rulo sardığınız hamurları yağlanmış fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yan yana yerleştirin. Kalan yağ ve yoğurdu bir kapta çırpıp böreğin üzerine sürün. Çörekotunu serpip 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirip servis yapın.
Malzeme listesi
Hamur için: - 1 su bardağı su - 1 su bardağı yoğurt - 1 çay kaşığı sıvıyağ - Yaklaşık 5 su bardağı un - 1 çay kaşığı kabartma tozu - 1 çay kaşığı tuz
Harcı için: - 1.5 kg ıspanak - 3 adet orta boy kuru soğan - 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamur açmak için: - 3 çorba kaşığı un ve nişasta
Üzeri için: - 250 gr bitkisel margarin - 1 tatlı kaşığı çörekotu - 2 çorba kaşığı yoğurt
Paylaş