Biz Türkler pek severiz pilav üstü kuru fasulye ya da nohudu. Özellikle Türk erkeği için arada sırada mutlaka yenilmesi gereken bir yemektir kuru fasulye ve nohut.
Ancak, zor iştir kıvamında pişmiş, tadı tuzu yerinde baklagil yemeği yapmak. Şimdi kısaca baklagil pişirmenin püf noktalarına değinelim diyorum. Bir kere, baklagil yemenin en sıkıntılı yanlarından biri yedikten sonra gaz yapmasıdır ve baklagillerin bu "sakıncalı" özelliğini yok etmek için pişirmeden önce bir süre suda bekletmek gerekir. Suda bekleyen baklagil hem gaz yapmayacak hem de daha çabuk pişecektir. Şimdi bazı okuyucularımızın aklından ıslatma suyuyla birlikte yok olan vitamin ve mineraller geçecektir eminim. Ancak ıslatmakla ortaya çıkacak kayıp tahmin edildiği kadar büyük değildir. Esas vitamin pişme suyundadır ve iyi bir baklagil yemeği için pişme suyunun çektirilmesi, kesinlikle dökülmemesi gerekir. Diyelim ki, pişirmeden önce bir süre suda bekletmenize rağmen kuru fasulye ya da nohudunuz bir türlü pişmiyor ve su ilave etmeniz gerek. O zaman ilave edeceğiniz suyun sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü, pişme sırasında eklenen soğuk su, baklagillerin sertleşmesine neden olur. Kimileri pişme süresini kısaltmak amacıyla baklagil yemeklerine soda ve karbonat ilave ederler, ancak bu tür maddeler yemeğin tadında ya da yapısında değişikliklere neden olacağından pek tavsiye edilmez.
Fırında patates musakka
Malzeme listesi
á 3-4 adet orta boy patates
á 250 gr orta yağlı dana kıyma
á 1 Türk kahve fincanı zeytinyağı
á 1 adet iri boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á 1 demet dereotu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sos için;
á 2 adet yumurta
á 1 su bardağı yoğurt
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber, kuru nane
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Patatesler soyulur. Yıkanıp süzüldükten sonra uzunlamasına dörde bölünüp kesmeşeker büyüklüğünde dilimlenir. Soğan incecik kareler halinde yemeklik doğranır. Sarımsaklar da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir. Zeytinyağı orta boy bir tencerede kızdırılıp kıyma, soğan ve sarımsaklar tavaya aktarılır ve 5-6 dakika kadar kavrulur. Patates, tuz ve karabiber de hemen ilave edilip orta ısılı ateşte, 3-4 dakika kadar kavurma işlemine devam edilir. İncecik kıyılmış dereotu da katılıp ocaktan alınır. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; yumurtalar derin bir kaba kırılır. Tuz, karabiber, pulbiber, yoğurt ve nane katılıp iyice çırpılır. Yumurtalı karışım soğuyan kıymalı patatesli karışımın üzerine aktarılıp iyice harmanlanır. Fırına dayanıklı cam ya da porselen kap 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Patatesli karışım kaba aktarılıp üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir. Yemek 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 25-30 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
Fırında kayısı tatlısı
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr kuru kayısı
(Günkurusu kayısı kullanılmasını öneririm.)
á 2 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi
á 50-100 gr tereyağı
Şerbeti için;
á 2 su bardağı su
á 2 su bardağı toz şeker
Kayısılar iyice yıkanır ve bol suda yumuşayıncaya kadar 1 saat bekletilip süzülür. Ortaları yarılan kayısıların içine hazırlanmış olan ceviz içinden birer çay kaşığı kadar koyulup bastırılarak kayısılar kapanır. Kayısılar tepsiye aralarında fazla boşluk bırakılmadan yerleştirilir. Üzerine kalan ceviz içi serpilip fındık büyüklüğünde doğranmış tereyağı koyulur ve sıcak fırında, kayısıların üzeri pembeleşinceye kadar, 15-20 dakika kadar kızartılır. Diğer taraftan, su ve toz şeker orta boy bir tencereye aktarılıp kısık ateşte, şeker iyice eriyinceye ve hafif koyulaşıp sulu muhallebi kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 7-8 dakika kaynatılır. Ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklenir. Şerbet fırından çıkarılan sıcak kayısıların üzerine aktarılır. Tatlı fırında 10-15 dakika daha pişirilip fırından alınır. Kayısıların suyunun reçel kıvamına gelmesi yeterli olacaktır. Soğuyunca servise sunulur.