Oldum olası bakır mutfak gereçlerini çok severim. Onlarda pişen yemeğin tadı başkadır. TRT 2’deki ilk programımı bakır kaplara ve koleksiyonuma ayırmıştım.
Benim için çok keyifliydi. Bu yazıyı yazarken de bir yandan kahvemi içiyor,bir yandan da koleksiyonuma yeni kattığım kapaklı bakır cezvemi düşünüyorum. Erzurumlu bakır ustası Ahmet Yapıcı’nın ellerinden çıkmış cezvemi nazlatıyorum. Ahmet Usta yüz yılı aşkın bir süredir, dedesiyle başlayıp babasıyla süren bakır atölyesinin başında. Erzurum’da Kavaflardaki dükkanında bu mesleğin son temsilcilerinden biri olduğunu düşünüyor. Haksız da sayılmaz. Bakırcılar ve Kalaycılar Derneği’nin başkanı vefat edince, dernek işlerliğini kaybetmiş. Artık Erzurum’da bakırcı ustası belgesi alma şansı kalmamış. Bu değerli sanatımız yok olur giderse çok üzülürüm doğrusu...
İNCE NOKTALAR
Soğanınız artarsa, kesilen kısmını tuza batırarak bir tabağa ters çevirin. Böylece bir süre taze saklayabilirsiniz.
Sicilya tava pizzası
Yapılışı:
Yoğurma kabında toz maya ve ılık sütü iyice karıştırıp, tuz, yoğurt ve sıvıyağı ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Tezgahın üzerini unlayarak 4-5 dakika yoğurun. Üzerini örterek kabarıp, mayalanması için 30 dakika bekletin. İki adet kelepçeli kalıbı veya iki küçük yuvarlak tepsiyi yağlayın. Hamuru iki eşit parçaya bölüp, kalıpların içine bir parmak kalınlığında yayın. Üzerine domates salçası ve zeytinyağı karışımını gezdirin. Soğanları, tuzu, karabiberi, yeşil biberi, kıymayı ve siyah zeytini bir kapta karıştırın. Karışımı pizza hamurlarının üzerine yayın ve kabarması için 20 dakika bekletin. 175 derecede 10 dakika ısıtılmış fırına pizzaları koyup, 10 dakika pişirin. Fırının kapağını açıp, kaşar peynirini pizzaların üzerine serpiştirin. 5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servise sunun.
2 kişilik Hazırlama süresi 60 dakika Pişirme süresi 15 dakika