Paylaş
Kekikle tanışmam ise Ankara’daki kasabımızın, aldığım pirzolanın yanında kağıt külah içinde verdiği birazcık kekikle oldu.
Kırmızı pul biber ve kimyonla, babamın görevi nedeniyle Elazığ’a gittiğimizde tanıştık. Ailecek yaptığımız Kahramanmaraş ve Kilis gezilerinde ise ilk işimiz sumak almaktı.
Anne evinden kimyon, karabiber, reyhan, kekik, kırmızı pul biber, sumağı öğrenerek çıktığım yemek yolculuğumda artık çok daha fazla baharat bilgisine sahibim. Artık kimyonsuz köfte, yenibaharsız pilav, kuru nanesiz çorba, körisiz tavuk, biberiyesiz kırmızı et, sumaksız mantı yapamaz oldum.
Şimdi sırada kişniş, zencefil ve kardamon var. Onları da size bir gün anlatacağım.
Erzurum’un lokum kayganası
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tel çırpıcıyla çırparken süt ve kabartma tozunu ilave edin. Unu da azar azar ekleyip iyice çırpın. Elde ettiğiniz koyu muhallebi kıvamındaki pürüzsüz hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin.
Diğer taraftan, şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Soğumasını bekleyin. Sıvıyağı derin bir tavaya ya da kenarları yüksek dar bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Dinlenen hamurdan kaşık yardımıyla parçalar alıp parçaları kızgın yağa bırakın. Hamurlar kızarmaya başlayınca ocağın altını biraz kısın ki içleri de kızarsın. Kızaran kayganaları yağdan süzerek alıp soğuk şerbetin içine atın. Şerbette 2-3 dakika kadar bekletip çıkarın. Üzerlerine ceviz, fındık ya da badem serpiştirerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 3 adet yumurta
- Yarım litre süt
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı dolusu un
Kızartmak için;
- 1 su bardağı sıvıyağ
Şerbet için;
- 2,5 su bardağı tozşeker
- 2 su bardağı su
Paylaş