Paylaş
Bazen yol kenarlarında, binlerce otomobilin geçtiği yerlerde ambalajsız satılan kuruyemişlere, baharatlara rastlayıp kendi kendime “Bunun bir kuralı olmalı” diyorum.
Sonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni bir tebliğ hazırladı ve baharatların, özellikle de açık olarak satılanların satış şekline ilişkin kurallar koydu.
Açıklanan tebliğe göre ambalajlanmamış, yani dökme baharatlar pazarlarda, manavlarda ya da kasap dükkanlarında satılamayacak.
Baharatların satıldıkları ve sergilendikleri yerlerdeki olumsuz koşullardan, kokulardan, güneş ışığından ve kimyasal maddelerden etkilenmesi böylece engellenmiş olacak.
Ambalajsız baharat satan yerler ya uygun şartları gerçekleştirecek ya da cezai yaptırımlara maruz kalacaklar.
Baharatların miktarını artırmak için eklenen nişasta ve benzeri malzemelerin kullanılması da yasaklanıyor. Bu yasakta bazı baharatların kendi nişasta miktarı göz önünde bulundurulacak.
Ayrıca kırmızı pul bibere eklenen tuz ve yağ miktarı da eskisinden az olacak.
Bir yemekçi olarak gıdayla ilgili standartların gelmesi, üretimden ambalaja her aşama için kurallar konması beni çok ama çok memnun ediyor.
KREMALI SARMISAKLI PATATES OGRATEN
Patatesleri iyice yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirip üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın. (Patateslerin dağılmamasına dikkat edin.)
Soğuyan patatesleri soyup 1 santim kalınlığında doğrayın. Patates dilimlerini orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına dik duracak şekilde yan yana yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpin.
Sosu hazırlamak için süt ve kremayı derin bir kaba aktarın. Üzerine zeytinyağı ve rendelenmiş peyniri ilave edip dövülmüş sarmısaklar, hardal ve kırmızı pul biberi ekleyin. Malzemeleri çatalla iyice çırpın.
Hazırladığınız bu sosu patates dilimlerinin üzerine gezdirin. Patates ograteni 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
* 4 adet orta boy patates
Sosu için;
* 1 su bardağı süt
* 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri (Taze kaşar ya da mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz.)
* 3 diş sarmısak
* 1 tatlı kaşığı tatlı hardal
* 1 tatlı kaşığı kırmızı
pul biber
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Paylaş