Bahar geliyor

Bahar tüm güzelliğiyle kapımızda. Çaldı çalacak kapıyı ve açacağız nihayet. Sebze ve meyve, en önemlisi de güneş girecek açtığımız kapıdan...

Haberin Devamı

Her ne kadar kent insanları olarak baharı layığıyla yaşayamasak da, öyle şeyler var ki istesek de istemesek de bize baharı hatırlatıyor. Sokak aralarından gelen ıhlamur kokusu da işte böyle bir şey.
ılla evinizin önünde olması gerekmiyor ıhlamur ağacının. Bahar akşamları hafif bir esintiyle odanızın penceresinden giriverir onun kokusu. O kadar yakından gelir gibidir ki koku, pencereyi açıp elinizi uzatsanız dokunabilirsiniz sanki kokunun geldiği ağaca.
Ihlamur hem gölge veren ulu bir ağaçtır hem de çiçeklerinden elde edilen çayı ve etrafa yaydığı nefis kokusuyla özel bir bitkidir. Kışın ise bizim evin vazgeçilmezidir o, çünkü kim en ufak bir soğuk algınlığı belirtisi gösterse, hemen limonlu bir ıhlamur çayı yapılır ve konulur önüne.
Bebekler için de pek yararlıdır ıhlamur. Ben büyüttüğüm üç çocukta gaz giderici, yatıştırıcı, göğüs temizleyici olarak çok faydalandım bu şifalı bitkiden.
Siz de benim gibi doğadan gelen şifaya ve güzelliğe önem veriyorsanız, içine bir-iki karanfil, bir kabuk tarçın, 3-4 dilim elma veya elma kabuğu attığınız ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmeyin.

LOR KURABıYESı

Haberin Devamı

· 100 gr tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
· Türk kahvesi fincanıyla
1 fincan sıvıyağ
· 1,5 su bardağı tozşeker
· 2 adet yumurta
(Birinin akını ayırın.)
· 250 gr tuzsuz lor peyniri (Yağlı tuzsuz peynir de kullanabilirsiniz.)
· 2 çay kaşığı karbonat
· Aldığı kadar un
· 6 yemek kaşığı tozşeker

YAPILIşI: Oda sıcaklığında iyice yumuşamış yağı, sıvıyağı ve tozşekeri derin bir kaba koyun. Yumurtalardan birinin akını ayırın ve kalanını kaba ilave edin. Karbonatı ve peyniri ekleyin.
Unu azar azar ilave ederken, bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden daha yumuşak ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp üzerlerine hafifçe bastırın.
Tozşekeri de bir kaseye koyun. Ayırdığınız yumurta akını başka bir kaseye koyup çatal yardımıyla çırpın. Hazırladığınız kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra şekere batırın ve yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.
Fırını 5 dakika önceden ısıtıp, 180 dereceye ve altüst konuma getirin. Sıcak fırında kurabiyeleri, kenarları iyice kahverengileşip üzerleri sararıncaya kadar, en az 22-25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları