Paylaş
Küçük bir protesto eylemi yıllar sonra bağımsızlık savaşına dönüşür. İşte “Boston Çay Partisi” de böyle bir eylemdir.
Çaya uygulanan yüksek vergi Amerikalı kolonileri bağımsızlığa götüren uzun sürecin başlangıç noktası olmuştur. Nasıl mı? Hemen anlatalım.
1773 yılında Amerika’da yaşayan koloniler Büyük Britanya (İngiltere) ile ticari olarak alışveriş içindeydiler. Büyük Britanya çay ve şeker gibi maddeler için kolonilerden ağır vergiler alıyordu.
Koloniler bu yüksek vergileri ve Britanya’yı protesto etmek için aynı yılın aralık ayında Kızılderili kılığına girerek Britanya’dan gelen çayı Boston Limanı’nda denize döktüler.
İşte bu protesto Amerikan Bağımsızlık Mücadelesi’nin ilk kıvılcımı oldu.
Yüksek vergileri protesto etmek için yapılan eylemler ve aradaki gerilim yıllar sürdü ve sonunda koloniler Amerika Birleşik Devletleri’ni kurmayı başardılar.
Bişi-Burdur
Unu eleyerek geniş bir kaba aktarıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı bu çukura koyup kabartma tozunu katın. Üzerine yarım su bardağı su ilave edip yoğurmaya başlayın. Gerekirse yarım su bardağı daha su ekleyip yoğurmaya devam edin.
Hamurun ele yapışmaması ve kulak memesinden biraz daha sert olması gerekir. Hamuru toplayıp üzerine temiz bir mutfak peçetesi örterek oda sıcaklığında en az 40-50 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. yuvarlak hamur parçalarını hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde merdane ya da oklava yardımıyla 20 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açın. Yufkaların yaklaşık tatlı tabağı büyüklüğünde olması yeterlidir.
Diğer taraftan, bol miktardaki sıvıyağı derin ve geniş bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız hamurları, önlü arkalı pembeleşinceye kadar kızartıp el kevgiri ile süzerek kızgın yağdan çıkarın ve kağıt havlunun üzerine koyun.
Fazla yağını çektirip, sıcak sıcak servise sunun. Yanında peynir, bal, çökelek gibi kahvaltılıklar ve çayla ikram edin.
Malzeme listesi
-250 gr un
-1 adet yumurta
-Yarım çay
bardağı sıvıyağ
-2 yemek kaşığı yoğurt
-Yarım paket
kabartma tozu
-Alabildiği kadar su
Kızartmak için;
-Bol sıvıyağ
Paylaş