Ayaklara değil damaklara

Gazetelerde okuyoruz hani, "Bilmem kimin ayaklarına, bilmem kaç şişe şampanya patlatıldı.

" Böyle haberleri okuduğumda aklıma, insanın isterse hemen her şeyi görgüsüzlük malzemesi yapabileceği geliyor. Şampanyayı düşününce aklıma gelen bir hikáye daha var. II. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Times gazetesinden bir muhabir, Churchill’e kahvaltıda şampanya içmesiyle ilgili bir soru sorduğunda, Churchill yüzünde büyük bir şaşkınlık ifadesiyle "Herkes içmiyor mu?" der. Biri şampanyayı abartan, diğeri küçümseyen iki hikáyeyi boşuna anlatmadık tabii. Şimdi biraz şampanyadan bahsedelim mi, ne dersiniz?

Şampanya köpüklü bir şaraptır aslında ama sanıldığı gibi, bütün köpüklü şaraplara şampanya denmez. Fransa’da Paris yakınlarında bir bölgede imal edilen köpüklü şaraplara üretildiği yerden dolayı şampanya denmiş ve daha sonra üretilen bütün köpüklü şaraplar bu adla anılmaya başlamıştır.

Köpüklü şarapları da ikiye ayırabiliriz aslında. Biri doğal olarak köpüklü üretilen doğal köpüklü şaraplardır ki şampanya olarak anılanlar işte bunlardır. Diğeri ise yapay köpüklü şaraplardır. İkinci gruba yapay denmesinin nedeniyse, köpüklerinin üretim sırasında eklenen karbondioksit sayesinde oluşmasıdır. Şampanyayı ilk yapansa 17. yüzyılda yaşamış olan bir manastır keşişi olan Dom Pierre Perignon’dır ama ondan yüzyıl kadar sonra ölen banker kocasının servetini şampanyanın geliştirilmesine harcamış olan Barbara Nicole Ponsardin’in adını anmak gerekir.

Elbette ki doğal köpüklü şarabı üretebilen tek ülke Fransa değildir. İspanyolar, Almanlar ve İtalyanlar da ürettikleri köpüklü şaraplarla Fransızlar’a rakip olmaya adaydır. Bize gelince, bizim doğal köpüklü şarabımız Kavaklıdere firması imzalı "Altın Köpük"tür.

Peki, diyelim ki bir şişe şampanyanız var ve çok özel bir gün geldi şampanyanızı açmak için. Yarıya kadar buz ve su koyduğunuz kovada 20 ya da 30 dakika bekleterek ideal sıcaklığa, yani yedi dereceye getirdiniz şampanyanızı. Çünkü şarapların hiçbirinin buzlukta soğutulmadığını ve sıfır derecenin altındaki sıcaklığın şarapları kırdığını biliyorsunuz. Şampanyayı kovadan çıkardınız ve şampanyaya has özel açma tekniğini bildiğiniz için de şişeyi kazasız belasız açtınız. Özel şampanya bardaklarına ideal açıyla koyduğunuz şampanyayı özel konuklarınıza ikram ettiniz.

İşte bu kadar basit. Yani öyle sallayarak fışkırtmaya ya da ayaklara dökmeye gerek yok, şampanyanın tadını çıkarmak için.

Süzme patates çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 5 adet orta boy patates

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 10 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiye sosu için;

á 2 su bardağı süt

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 2 çay kaşığı kırmız pul biber

YAPILIŞI: Patatesleri soyup yıkadıktan sonra rendenin iri tarafıyla rendeleyerek orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine rendelediğiniz soğanları ve margarini ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp, patatesleri el blenderi yardımıyla iyice ezin. (blenderiniz yoksa ezme işlemi için mutfak robotu da kullanabilirsiniz) Diğer taraftan, terbiye sosunu hazırlamak için; yumurta sarılarını derin bir kaba aktarıp tel bir çırpacak ya da çatal yardımıyla çırpın. Üzerine sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı azar azar ve çorbayı sürekli karıştırarak çorbanın üzerine ekleyin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan çorbayı ocaktan alıp üzerine kırmızı biberi serpiştirin.

İsterseniz rendelenmiş taze kaşar peyniri ve kıtır ekmeği de çorbanın üzerine ekleyip, sıcak sıcak servise sunun.

Sebzeli ev döneri

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet dana biftek

á 200 gr orta yağlı kıyma

á 2 adet büyük boy yeşil dolmalık biber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI: Biftekleri bir et döveceğiyle iyice döverek yarım santim olacak kadar inceltin. İsterseniz, bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz. Diğer taraftan, kıymayı derin bir kaba aktarıp tuz ve karabiberi serperek birkaç dakika yoğurun. Dolmalık biberlerin saplarını ayırıp çekirdeklerini ayıklayarak yıkayın ve uzunlamasına ikiye bölün. Dönerin hazırlanması için; büyük boy buzdolabı poşetini veya 50 santim boyunda streç filmi mutfak tezgahına serin. Üzerine, bifteklerden birini yerleştirip kıymanın üçte birini bifteğin üzerine serin ve dolmalık biberin iki parçasını yan yana yerleştirin. Malzemelerin kalan kısmına da aynı işlemleri uygulayıp dördüncü bifteği en üste yerleştirdikten sonra, naylonun kenarlarını kapatarak sıkıca sarın. Hazırlanan bu et paketini buzdolabının derin dondurucusunda en az 4-5 saat bekletip donmasını sağlayın. Pişireceğiniz zaman paketin üzerindeki naylonu sıyırıp çıkardıktan sonra, yaklaşık 10 dakika bekleyin ve çok keskin bir bıçakla ince dilimlere ayırın. Et dilimlerini, fındık büyüklüğünde yağ koyduğunuz teflon tavada önlü arkalı kızartın. Lavaş ekmeğiyle dürüm yaparak veya pilav, patates kızartması eşliğinde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları