Aşotu sever misiniz

Yemek literatüründe kişniş olarak geçer ya, Doğu Anadolu’da o bazı yemeklerin vazgeçilmezi aşotudur bilinen adı...

Hem kendi başına yemeği yapılır,hem de örneğin ayran aşının en önemli çeşnisidir. Aynı akrabası olan maydanoza benzer,ama kendine özel bir kokusu vardır. Tohumlarından çay yapılabildiği gibi,s anayide de kullanım alanları vardır.Bu arada kişniş şekerini de aşotunu anlatırken es geçmeyelim. Eylül ayı aşotunun salamurasının yapılması için en ideal zamandır. Aşotu ayıklanır, bol suyla yıkanır, incecik kıyılır ve tuzlanarak bir iki saat bekletilir. Tekrar yıkanıp iyice sıkılır, küçük cam kavanozlara sıkıca, aralarına parça tuzlar serperek, doldurulur. Buzdolabında en az iki yıl saklanabilir bu salamuralar...Meraklısı için her mevsim taze lezzetinde aşotu...

İNCE NOKTALAR

Kahveyi iki adet kesme şekerle birlikte kavanozda saklayın. Uzun süre taze kaldığını göreceksiniz.

HAFİF VE KEYİFLİ

Zeytinli yufka kıtırı

Yapılışı:

Bir yufkayı tezgahın üzerine serin. Zeytin ezmesini bıçakla yufkanın üzerine iyice yayın. Üzerini, ikinci yufkayla kapatıp, elinizle üzerine bastırın. Üzerine fırça yardımıyla zeytinyağını sürün. Susamı, varsa haşhaş tohumunu ve çöreotunu yufkanın üzerine serpiştirin. Bir parmak genişliğinde şeritler halinde keserek fırın tepsisine sıralayın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 10-12 dakika pişirerek servise sunun.

Yemekçinin notu: Kıtır yufkalar çay sofralarında, salataların yanında servis yapılır.

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

2 yemek kaşığı zeytin ezmesi

Üzeri için

2 yemek kaşığı susam

2 yemek kaşığı haşhaş tohumu

1 tatlı kaşığı çöreotu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Ekolojik çorba

Yapılışı:

Mantarları yıkayıp ince ince doğrayarak limonlu suyun içinde bekletin. Tencerede margarini eritip, üzerine mantarları ilave edip karıştırarak 4-5 dakika. soteleyin. Üzerine sıcak suyu koyup tuz, karabiber ve et suyu tabletini ekleyerek, tablet eriyene kadar karıştırın. 15 dakika kaynadıktan sonra, maydanoz, sarımsak ve soğanları da ilave edip 10 dakika daha kaynatın. Kızarmış ekmek dilimleriyle birlikte servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı mantar

1/2 demet maydanoz (incecik kıyılmış)

3 sap yeşil sarımsak

3 sap yeşil soğan

6 su bardağı sıcak su

1 adet et suyu tableti

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 limonun suyu

1 yemek kaşığı margarin
Yazarın Tüm Yazıları