Paylaş
Siz de bir künefe meraklısıysanız eğer, Antakya’yı mutlaka duymuşsunuzdur ya da çoktan gidip orada künefenin tadına bakmışsınızdır.
Antakya mutfağı, künefe konusunda deyim yerindeyse “uzmanlaşmıştır.” Antakyalılar hemen her yemekten sonra künefe yerler.
Kentin merkezinde künefeciler çarşısı vardır ve bu çarşıda büyüklü küçüklü onlarca künefeci bulunur. Bu künefecilerde içi tuzsuz peynirle, üzeri kaymakla ya da dondurmayla süslenmiş birbirinden lezzetli künefeleri yiyebilirsiniz. Tabii ki Antakya mutfağının tek bahsedilesi yiyeceği künefe değil. Mezeleri de en az künefesi kadar başarılı. Tahin, nohut, ceviz, mercimek bu mutfağın baş malzemelerinden. Her dükkanda bulabileceğiniz zahter, narekşisi ve diğer baharatlar da Antakya yemeklerinin lezzetine lezzet katıyor.
Ayrıca narekşisi ve peynircilerin de bulunduğu bir çarşı var kentte. Oraya gidip bir öğün yemek yediğinizde bile anlıyorsunuz, Antakyalılar’ın yemek yapmanın püf noktalarını bildiklerini ve malzemenin en kalitelisini seçtiklerini...
KİRAZLI KEK
Yumurtaları derin bir kaba kırıp toz şekeri ekleyin. Yumuşak yağ, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip malzemeleri mikserle iyice çırpın. İsterseniz malzemeleri mutfak robotunda da çekebilirsiniz. Çekirdeksiz üzümü de ilave edip kaşıkla karıştırın.
Bu kek için özellikle dikdörtgen ya da kare kalıp kullanmanızı öneririm. Kalıbı yağlayıp kek hamurunu kalıba aktarın. Üzerini düzeltip çekirdekleri çıkarılmış kirazları bastırarak yerleştirin.
Keki 5 dakika önceden ısıtıp 170 dereceye ayarladığınız fırında en az 50-55 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğuyunca servise sunun.
Malzeme listesi
- 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
- 1 su bardağı toz şeker
- 175 gr yumuşamış bitkisel margarin
- Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5 su bardağı un
Ayrıca;
- 20-22 adet çekirdeği çıkarılmış kiraz (Kiraz şekerlemesi de kullanabilirsiniz.)
Paylaş