Annemi hatırladım

Annem yemeği çok seven biridir. Hem yapmasını, hem yemesini.

Benim mutfağı bu kadar sevmemin belki de ilk sebebi annemin yemeğe ve sofraya duyduğu bu sevgidir. ınsanın bir işi yapmaktan aldığı zevk de doğal olarak yaptığı işin kalitesine yansır ya; benim annemin yemekleri enfestir.
Tamam, herkes kendi annesinin yemeklerine bayılır, nereye gitse o yemekleri özler, başkaları ağzıyla kuş tutsa fayda etmez ama bazı durumlar vardır ki istisnadır. ışte annemin elinin lezzeti de o istisnalara örnektir.
Yemek yapıp yedirmek kadar, yapılan yemeği yemesini de pek sever, o kadar ki neredeyse vazgeçilmez yiyecekleri vardır. Mesela bir göçmen yemeği olan ‘kaçamak’a annem bayılır. Hele benim de lezzetine doyamadığım muhteşem tahin-pekmez ikilisine hiçbir zaman karşı koyamaz. Bir de karpuz-peynir, pilav-yoğurt-üzüm ya da helva-ekmek gibi eşleşmeler vardır ve çok kolay hazırlanan yiyecekler olmalarına rağmen, onların olduğu sofralara ziyafet muamelesi yapar.
İnsan durup dinlendiği anlarda, yakınında olan insanların, yine bu yakınlık nedeniyle, hayatındaki önemli yerini unuttuğunu fark ediyor. Bugün benim durup dinlendiğim bir gün. Bugün benim düşünüp düşünüp annemi özlediğim bir gün. Ya sizin?

SODALI HAFİFLETEN BÖREK

10 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 45 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 3 adet hazır yufka
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ
ıç harcı için;
* 1 su bardağı rendelenmiş yağsız beyaz peynir
(Lor peyniri de kullanabilirsiniz.)
* 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik
* ½ demet maydanoz
Sosu için;
* 3 adet yumurta
* 2 şişe soda (maden suyu)
(Yaklaşık 2 su bardağı)
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 yemek kaşığı susam
* 1 yemek kaşığı çörekotu

YAPILIŞI
Yaklaşık 20-25 santim uzunluğundaki fırın tepsisini 1 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlayın. Hazır yufkaların 2 tanesini üst üste, aralarına hiçbir şey sürmeden ve biraz buruşturarak tepsiye yayın.
ıç harcını hazırlamak için; rendelenmiş peynir, nane kekik ve incecik kıyılmış maydanozu bir kasede karıştırın. Bu harcı yufkaların üzerine serpiştirin. Kalan tek yufkayı peynirli harcın üzerine dört parçaya bölerek yerleştirin. Böreği sanki servise çıkaracakmışsınız gibi, 8-10 santimlik kareler halinde dilimleyin.
Diğer taraftan, yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatalla iyice çırpın. Üzerine sodaları aktarıp tekrar çırptıktan sonra hazırladığınız bu sosu böreğin üzerine aktarın. Böreği, sosunu çekip lezzetlenmesi için yaklaşık 1-2 saat buzdolabında bekletin.
Fırına vermeden önce, 3 yemek kaşığı sıvıyağı üzerine gezdirin. Son olarak, susam ve çörekotunu başka bir kasede karıştırıp böreğin üzerine serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, yaklaşık 45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fıstıklı pasta dolçe

12 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişme süresi: 50 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 6 adet yumurta
* 2 su bardağı tozşeker
* 250 gr. eritilmiş ılıtılmış margarin
* 1 paket vanilya
* 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
* 1 su bardağı kuş üzümü (dolmalık)
* 1 paket kabartma tozu
* 2 su bardağı un
Kreması için;
* 1 paket kakaolu hazır puding
* 3 su bardağı süt
* 2 su bardağı çekilmiş yeşil fıstık (şam fıstığı da olabilir)

YAPILIŞI
Kek hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, derin bir kaba kırın. Üzerine tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika, karışım köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini, vanilya ve kakaoyu ilave ettikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Yıkayıp kuruladığınız kuş üzümlerini ve kabartma tozunu da aktarıp bir taraftan çırpmaya devam ederken, bir taraftan da unu yavaş yavaş ekleyin. Malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. Diğer taraftan, 25-30 santim çaplı kenarları yüksek kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Koyu muhallebi kıvamlı kek hamurunu kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kabarıncaya kadar, 45-50 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Kremayı hazırlamak için; kakaolu puding ve 3 su bardağı sütü küçük bir tencereye aktarıp tahta bir kaşık ya da tel çırpacak yardımıyla karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alıp çekilmiş fıstığı ilave edin. Kremayı karıştırarak hafif ılık hale getirin. Keki ortadan ikiye kesip bir parçasının üzerine fıstıklı kremadan bolca sürün. Kekin diğer parçasını üzerine yerleştirip kalan kremayı da kekin üzerine ve etrafına yayın. Sosun kalanını da bir kaseye koyup servis yaparken dilimlediğiniz pastaların yanına koyun.
Yazarın Tüm Yazıları