Aman dondurma “dokunmasın”

Teyzemin “bana dokunuyor” deyip yemediği çok şey vardır.

Haberin Devamı

Dondurma da bunlardan biridir. Bence teyzem bundan yıllar önce yanlış bir şekilde yapılmış ya da saklanmış bir dondurma yemiş ve “dokunuyor” demesine de bu neden olmuş.
Dondurma yapımında kullanılan maddeler kabaca şöyledir: Süt kaymağı, şeker, nişasta, su, jelatin. Dondurmanın neli olduğunu belirleyecek malzeme de dahil bütün malzemelerin taze ve temiz olması gereklidir.
İyi bir dondurmada kendisi ve bileşenleri hariç hiçbir şeyin olmaması da şarttır. Dondurmanızı paketli olarak alacaksanız, mutlaka üzerindeki tarihlere bakmalısınız.
İyi pastörize edilmemiş ya da gerekli şartlarda ve kaliteli malzemelerle üretilmemiş dondurmalar mikroplara maruz kalmanıza neden olabilir. Kısacası teyzeme dokunan dondurma sizi de çok sevdiğiniz bu tattan soğutabilir.

Pepeçura

Haberin Devamı

Üzüm suyu orta boy bir tencereye koyulur. Toz şeker de tencereye eklenir. Nişasta bir kasedeki soğuk suyun içinde çatalla ezilip tencereye aktarılır. Tel çırpıcı yardımıyla karıştırılır ve kısık ısılı ateşin üzerine oturtulur.
Tel çırpıcıyla sürekli karıştırılarak kaynayıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaynamaya başladıktan bir dakika sonra ocaktan alınır.
Kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırılır. İsterseniz üzerine incecik kıyılmış 7-8 adet taze nane yaprağı serpilir. Ya da fındık, hindistancevizi serpiştirin. Soğuyunca servise sunun.

4 su bardağı
üzüm suyu
(Karadeniz’in kalın kabuklu kırmızı üzümü)
½ su bardağı
toz şeker
2 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
(veya mısır unu kullanın )
2 yemek kaşığı soğuk su

Yazarın Tüm Yazıları