Aman dikkat edin

Yarın önemli bir güne uyanacağız. Dört gün sürecek olan Kurban Bayramı’nın ilk günü yarın.

Eğer bu dört günlük tatili fırsat bilip şehirden kaçmadıysanız bayram sabahı kimileriniz namaza gidecek, kimileriniz kurbanlık hayvan almaya. Bazılarınız kurbana vereceği parayı bir hayır kurumuna, örneğin Lösemili Çocuklar Vakfı’na bağışladı çoktan. Söyleyeceklerim dini inancını kurban keserek yerine getirecek olanlar için. Hani, bayramın birinci günü televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde kana bulanmış şehir görüntüleri yer alır ya. İşte o görüntüleri her gördüğümde içim burkulur ve İslamiyeti yüzyıllar önce kabul etmiş olan bizlerin hálá kurban kesme kültürü geliştirememiş olmamıza şaşırırım. Üstelik 21. yüzyılda olmamıza ve bizi Avrupa Birliği’ne almak istemeyen ülkelere sitem etmemize rağmen. Evet kurban kesmeyi dini inancımızın bir parçası olarak görüyor olabiliriz, ama kestiğimiz hayvanlara saygılı olmayı ve bu saygıyı da en azından onları uygun şartlarda ve işkence etmeden keserek belli etmeyi de öğrenmek zorundayız. Lütfen bayramı kan gölüne çevirmeyelim.

Fırında patlıcan köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy patlıcan

á 1 adet büyük boy çarliston biber

á 1 demet maydanoz

á 2 adet orta boy domates

á 1 adet yumurta

á 300-400 gr orta yağlı köftelik kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

á 1 çay bardağı sıvıyağ

Patlıcanlar alacalı (çizgili) formda soyulup sapları kesildikten sonra dörde bölünür ve tavla zarı formunda doğranır. İstenirse acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilip yıkandıktan sonra süzülür. Kağıt havluyla kurulanarak suyu iyice alınır. Diğer taraftan, sıvıyağdan 1 yemek kaşığı kadar ayrılıp kalanı orta boy bir tavada kızdırılır. Patlıcanlar kızgın yağda, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırılarak 5-6 dakika kızartılır. Bir el süzgeciyle tavadan çıkarılan patlıcan çukur bir kaba aktarılır.

Üzerine incecik doğranmış biber ve maydanoz, soyulup tavla zarı formunda dilimlenmiş domatesler koyulur. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber serpilir. Üzerine yumurta kırılıp kıyma ilave edildikten sonra iyice yoğrulur. 25-30 santim çapında yuvarlak ya da orta boy kare bir fırın tepsisi ayrılan 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanan köfte harcı, bastırılarak, yarım santim kalınlığında olacak şekilde tepsiye yayılır. Patlıcan köftesinin üzeri domates dilimleriyle süslendikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkan yemek dilimlenerek sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları