Paylaş
Yanında güzel bir salatayla yapılacak balık keyfini düşününce, sizin aklınıza hangi balık geliyor? Kalkan mı, hamsi mi, mezgit ya da lüfer mi, yoksa nefis lezzetiyle palamut mu?
Peki "ringa" desek size, aklınıza bunun bir balık adı olabileceği gelir mi? Evet, ringa diye bir balık var. Avrupalılar’ın, özellikle de Norveçliler’in ve Hollandalılar’ın binlerce yıldır vazgeçemedikleri bir balık bu... Anayurdu Kuzey Denizi ve fosil kalıntılarına bakılırsa 50 milyon yıldır da varlığını sürdürüyor. Tabii ki bütün diğer canlılar gibi, geçen zaman ringanın da değişmesine neden olmuş ama bu balık hálá Hollanda’da ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde insanlar tarafından yeniyor.
Hatta daha eskilere gidip 13. yüzyıl Avrupa’sının beslenme çizelgesine baktığımızda, Avrupa’nın beslenme ihtiyacının çoğunu ringa balığının karşıladığını görürüz. Bugün de Hollanda’ya gidip kahvaltı etmeye kalkarsanız, ringa balığıyla karşılaşırsınız. Omega 3 ve protein bakımından çok zengin olan ringanın bu kadar tercih ediliyor olmasının nedeni, diğer balıklara göre daha ucuz olmasıdır belki de. Bir fırsat elde eder ve ringanın tadına bakma şansı yakalarsanız, kaçırmayın derim.
Ispanaklı Yugoslav çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
Yarım kg. ıspanak
25-30 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber salçası
3 su bardağı süt
5 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Varsa 1 su bardağı hazır süt kreması
Ispanağın köklerini kesip ayıklayın. İncecik doğradıktan sonra bol suyla yıkayıp süzün. Tereyağını büyük bir tencerede eritip ıspanağı tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kadar pişirin. Pişen ıspanak tencerenin yarısına gelecek kadar sönecektir. Üzerine unu ve salçayı ekleyip karıştırarak 5 dakika daha pişirin. Ispanak yumuşayıp suyunu vermeye başlayınca sütü ve sıcak ya da ılık haldeki et veya tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi serpiştirip, çorba kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra süt kremasını aktarıp karıştırın ve ocaktan alın. Çorbayı el blenderi yardımıyla çekerek boza kıvamına getirin. İsterseniz üzerine tereyağında pişirdiğiniz kırmızı biberi gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
Balıklı Dicle pilavı
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
1 adet orta boy levrek balığı (yaklaşık 500-600 gr.)
2 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı zeytinyağı
25-30 gr. tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
2-3 yemek kaşığı dolusu kapari çiçeği
Yarım demet maydanoz
Kemikleri, kılçıkları ayıklanmış ve kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara bölünüp derileri soyulmuş balıkları, geniş bir tabağa koyduğunuz una bulayın. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın ve una buladığınız balıkları tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, tavayı arada sırada sallayarak 3 dakika kızartın. Sonra ters çevirip diğer taraflarını da 3’er dakika kızartın. Üzerlerine tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi serpiştirin. Kaparileri ve çok ince kıydığınız maydanozu da ekleyin. Tavayı sallamaya devam ederek 3-4 dakika daha pişirdiğiniz balıkları ocaktan alın. Kızarmış balıklar henüz sıcak haldeyken pişirdiğiniz sade pilavın üzerine yerleştirip servise sunun.
Not: Balıkları kızartırken üzerlerine 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış taze biberiye de serpiştirebilirsiniz.
Paylaş