İnsan metabolizmasının gelişimindeki en önemli iki etkenden biri dinlenme, diğeri de beslenme.
İnsan uyurken büyür. Bu yüzden özellikle küçük çocukların gece ve öğle uykusunu ihmal etmemek çok önemli. En az sekiz saatlik gece ve bir saatlik öğle uykusu, çocukların sağlıklı kemik ve kas gelişimi için ihmal edilmemesi gerekenlerden...
Okullar da çocuklarımızı büyümeye başladıkları dönemde emanet ettiğimiz ikinci yuvaları. Bu yüzden, okul kantinlerindeki yiyeceklerin niteliği çocuklarımızın bedensel gelişimlerini doğrudan etkiliyor. Artık pek çok kantinde ağırlıklı olarak paketlenmiş bisküvi, çikolata gibi vücuda girince yağa dönüşmesi çok kolay, yüksek oranda karbonhidrat içeren abur cuburlar satılıyor. Eğer şanslıysanız taze peynir, domates ve biber gibi malzemelerle hazırlanan sandviçler bulmak mümkün.
Ancak patates kızartması, yapay içerikli gazlı içecekler veya diğer abur cuburlarla beslenen çocuklarda erken yaşta başlayan bu sağlıksız beslenme alışkanlığı, gerek bedensel gerek ruhsal olarak kalıcı izler bırakıyor. Bu konuda onlara yol göstermenin en iyi yolunun onlara örnek teşkil etmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Peynirli allı poğaça
Ufalanmış beyaz peynir, lor peyniri ve kıyılmış dereotunu bir kaba koyup karıştırın. Bitkisel margarin, sıvıyağ, limon suyu ve tuzu yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Kabartma tozu ve unu da ekleyip, pürüzsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açarak tezgahın üzerinde inceltin. Hamurdan su bardağı ağzıyla (kurabiye kalıbı da kullanabilirsiniz) parçalar çıkarın. Elde ettiğiniz hamurların ortalarına birer tatlı kaşığı kadar iç harcı koyun. Hamurları ikiye katlayıp D şeklinde kapattıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
12 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
Hamur için;
á150 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á Yarım çay bardağı sıvıyağ
á 1 su bardağı yoğurt
á 1 tatlı kaşığı limon suyu
á 1 paket kabartma tozu
á 1 çay kaşığı tuz
á 5 su bardağı un
İç harcı için;
á2 su bardağı ufalanmış peynir
á 1 su bardağı lor peyniri
á Yarım demet dereotu
Üzeri için;
á1 adet yumurtanın sarısı
á 1 yemek kaşığı çörekotu
evizli üzümlü samsa tatlısı
Ceviz içi ve tozşekeri derin bir kaba koyun. Tarçın ve kuru üzümü ekleyin. Son olarak yumurta aklarını da ilave edip malzemeleri kaşık ya da çatal yardımıyla ezerek karıştırın. Varsa pekmezi de ilave edip tekrar karıştırın. Kare şeklindeki milföy hamurlarını mutfak tezgahının üzerine koyup buzlarının çözülmesi için 4-5 dakika bekleyin. Hamurların kenarına, cevizli iç harcından eşit miktarda koyduktan sonra uçlarından başlayarak sıkıca rulo yapın. Ruloları ortalarından verev (çapraz) kesin. Fırın tepsisine fırın kağıdı yayın ya da tepsiyi hafifçe yağlayın. Hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Hamurları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri hafif kahverengine dönüşünceye kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken üzerlerine pudraşekeri serpiştirip soğuyunca servise sunun.
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 5-6 adet milföy hamuru (yaklaşık 200 gr)
İç malzemesi;
á 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (çekilmiş tuzsuz badem de kullanabilir)