Yüzlerce dergide binlerle ifade edeceğim kadar çok yemek tarifi yazmak, pişirmek ve fotoğrafını çekmek hiç de kolay değil.
Kimi görsem, merhaba der demez hemen “affedersiniz, bir tarif rica edebilir miyim acaba” diye askıntı oluyorum. Kimse yüzüme bir şey söylemiyor ama eminim arkadaşlarım artık benden bezmiştir. Ne zaman yemek konusu açılsa, hele bir de konu yemek kültürüyse neredeyse sabaha kadar konuşasım geliyor. Hemen o anda kulağımda annemin sesi yankılanıyor; “Çok konuştun, sus artık”. Sanki yanıma gelip bana kızacak ve bana bir çimdik atacak gibi hissediyorum. Buna meslek hastalığı değil de “yemek karasevdası” diyebilir miyim izninizle? Ama Müge, Zeynep, Gülçin, Sengül, Esin, Alev, Meliha, görümcem Gülsen, ablam Sevgi gibi çok sıkı yemek araştırmacısı olan arkadaşlarım sağ olsunlar, dünyanın hangi ucuna giderlerse gitsinler benim için aldıkları bir tarifle dönerler. “Gezip gördüğün senin olsun, bana yediğini anlat” misali, her şeyi paylaşırlar. Zaten her şey paylaşıldıkça güzelleşir değil mi? Affedersiniz, ilginç bir tarif biliyorsanız bana verir misiniz?
SENGÜL’ÜN CEVİZLİ TARTOLETİ
MALZEMELER Tart hamuru için; * 125 gr bitkisel margarin * 4 yemek kaşığı tozşeker * 1 paket vanilya * 2 çay kaşığı kabartma tozu * 2 adet yumurta * Yaklaşık 3 su bardağı un Karamel için; * 25-30 adet ceviz içi * 1 su bardağı tozşeker * 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml) * 2 yemek kaşığı su
YAPILIŞI Oda sıcaklığında beklemiş olan margarini ve tozşekeri yoğurma kabına alın. Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar karıştırın. Vanilya, kabartma tozu ve yumurtaları ekleyip karıştırmaya devam edin. Unu da azar azar ekleyerek pürüzsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Küçük tartolet kalıplarını hazırlayın. Açtığınız hamurdan çay bardağı ağzıyla yuvarlak parçalar çıkarın. Bu hamurları yağlanmış tartolet kalıplarına bastırarak yerleştirin. Kenarlarını havuz gibi yükseltin ve bir kenarda bekletin. Karamel sosu hazırlamak için, tozşekeri küçük bir tencerede iki yemek kaşığı suyla karıştırıp kısık ateşte pişirin. Şeker eriyip koyulaşmaya başlayınca (karamel rengi alınca) ocaktan alın. Üzerine hemen kremayı döküp yedirinceye kadar hızlı hızlı karıştırın. Hazırladığınız karamelli kremayı tartoletlerin üzerine paylaştırın. Ceviz, badem ve fındıkla süsleyin. Tartoletleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kenarları sarı-kahverengi oluncaya kadar, en az 20 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.