Paylaş
Ne yalan söyleyeyim; benim de canım şöyle deniz ürünleriyle süslenmiş bir pizza istemedi değil. Peki ne zaman bakılmış ilk pizzanın tadına? Bunun için şöyle Romalılar dönemine kadar gitmek gerekiyor. Onlar ekmeklerin üzerine et suyu sürüp sucuk ve peynir yerleştiriyorlarmış ama bunu ekmeği fırına verdikten sonra yaptıkları sanılıyor. İlk pizza olarak niteleyebileceğimiz “adipatus” ise ekmeğin üzerine fırına girmeden önce et suyu sürülmesiyle oluşuyor.
Ortaçağda ise ekmek yapma işi büyük fırınlardan evlere taşındı ancak pizzanın evlerde yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. 14. yüzyılda ise mayalanmış hamur üzerine yumurta, peynir ve domuz yağı sürülerek fırına verildiği biliniyor.
17. yüzyıl Napoli’sinde pizza artık sokaklarda satılan bir yiyecek hali almıştı ve üzerine konan malzemeler de çeşitlenmişti. Hatta diyebiliriz ki bugünkü pizzadan tek eksileri vardı; domates.
O dönemde domates Amerika kıtası hariç hiçbir yerde yetişmiyordu. Pizza kelimesi ise Latince “picea” dan esinlenilerek ilk olarak 1790’larda kullanılmaya başlandı. Yani, çağlar boyunca değişik şekillerde pizza yapmış ve yemişiz.
Pizzanın bu kadar lezzetli olduğu düşünülürse iyi de etmişiz sanırım.
Bizim doktorun salatası
Yıkanmış roka yapraklarını süzün ve incecik doğrayıp derin bir salata kasesine koyun. Üzerine incecik kıyılmış tere yapraklarını ilave edin. Domatesleri rendeleyip yeşilliklerin üzerine aktarın. Peyniri rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyip salatanın en üstüne serpiştirin.
Sosu hazırlamak için; sirke, limon suyu, sızma zeytinyağı, ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısakları derin bir kâseye aktarıp çatalla çırpın. Tuz, tozşeker ve karabiberi ilave ederek çırpmaya devam edin. Son olarak, bu sosu salatanın üzerinde gezdirip karıştırarak servise sunun.
Malzeme listesi
2 demet roka
1 demet tere
4-5 adet orta boy domates
250-300 gr sert
ezine peyniri (İzmir’in teneke
tulumundan da
kullanabilirsiniz)
Sosu için;
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı
üzüm sirkesi (elma sirkesi de
kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
4-5 diş sarmısak
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay kaşığının
ucuyla karabiber
Paylaş