Adaçayı mucizesi

Çay ve kahveyi bir nedenden ötürü tüketmeyen insanların alternatif içeceklerinin başında gelir adaçayı.

Gerçi çay ya da kahve tiryakileri tarafından pek de makbul bir içecek olarak görülmez ama bence yabana atılmaması gereken bir bitkidir. Çayın alternatifi dediğime de bakmayın, çünkü adaçayı baharat olarak ya da başka amaçlarla da kullanılıyor. Çorbalara, ızgara etlere ve kabak haşlamasına şaşırtıcı bir biçimde uyum sağlıyor ve değişik aromasıyla bu yemeklerin lezzetine lezzet katıyor.

Ama siz adaçayını illa bardakta ve sıcak olarak görmek istiyorsanız, sıcak sıcak içilen adaçayının da boğaz hastalıklarına iyi geldiğini, bademciklerdeki iltihabı kuruttuğunu, öksürüğü kestiğini bilmeniz gerek. Üstelik bu kadarla da sınırlı değil bu güzel bitkinin yararları. Romatizma ağrılarını azaltması ve dişleri beyazlatması da onu önemli bir şifa kaynağı yapıyor. Ayrıca kadınların daha çok tüketmeleri gereken bir çay adaçayı. Çünkü kadının menopoz döneminin daha sıkıntısız geçmesini sağlıyor.

Kadınların orta yaştan sonra daha az salgıladıkları östrojen, adaçayında bol miktarda mevcut. Yani pek çok bitki gibi adaçayı da doğanın bize hediye ettiği şifa kaynaklarından biri. Ve doğadan yeterince iyi yararlanırsak çok daha kolay bir hayatımız olur sanırım.

Yumurtalı Tayland pilavı

Malzeme listesi

á 150-200 gr. yağsız dana kıyma

á 2 su bardağı kokulu pirinç

á 2 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy kabak

á 1 çay kaşığı tuz

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 3 adet yumurta

á 1 yemek kaşığı sirke

á 2 yemek kaşığı soya sosu

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Kabak ve havuçları kazıyıp yıkayın. Kabağı ve havucun bir tanesini önce uzunlamasına ikiye bölün sonra da enlemesine kesin. Elde ettiğiniz parçaları incecik dilimleyin. Kalan havucu rendeleyip, bir kenarda bekletin. Kıymayı küçük bir tavaya koyup 3 yemek kaşığı su ilave ettikten sonra orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Kıyma kahverengi oluncaya ve suyunu iyice çekinceye kadar, 7-8 dakika pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, 6 su bardağı sıcak suyu orta boy bir tencereye aktarın ve 1 çay kaşığı tuzu ve sirkeyi suya ekleyip kaynamasını bekleyin. Su kaynayınca yumurtaları tuzlu sirkeli suyun içine kırın. Yaklaşık 1 dakika sonra yumurtaları çatalla sürekli karıştırmaya başlayın ve iyice katılaşıncaya kadar pişirin. Yumurtaları bir el kevgiri yardımıyla suyun içinden alın ve bir tabağa koyun. Diğer taraftan, orta boy bir tencereye bol miktarda su ve tuz koyun. Kaynamaya başlayınca kokulu pirinci tencereye aktarıp karıştırarak 10-12 dakika haşlayın ve süzün. Son olarak, sıvıyağı geniş bir wok tavasına ya da teflon tencereye koyup havuç ve kabağı tavaya aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Tuzu, haşlanmış pirinci ve kavrulmuş kıymayı ilave edin. Yumurtaları da ekleyip karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocaktan alıp soya sosunu katın ve servise sunun.

Zencefilli zerdeçallı karides sote

Malzeme listesi

á 12-16 adet kabuklu karides

á 2 yemek kaşığı sirke

á 6 su bardağı su

Sos için;

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet yeşil taze soğan

á Yarım çay kaşığı zencefil

á 2 çay kaşığı toz zerdeçal

á 1 su bardağı tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 demet maydanoz

á 4-5 yaprak taze fesleğen

á 1 su bardağı hazır süt kreması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Kabuklu taze karidesleri orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 6 su bardağı suyu ve sirkeyi ekleyip karidesleri orta ısılı ateşte haşlayın. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karidesleri ocaktan alıp süzün. Kuyrukları kalacak şekilde kafalarını koparıp atın. Ortadaki kalın kabuklarını çıkardıktan sonra bir kenarda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp zencefil ve zerdeçalı tavaya aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak yarım dakika, zerdeçal sarı rengini yağa verinceye kadar pişirin. Üzerine incecik doğradığınız yeşil soğanı (sadece yeşil kısmını kullanın) ekleyip karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Karidesleri ve 1 su bardağı tavuk suyunu da katıp kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca incecik kıydığınız maydanoz ve taze fesleğeni ilave edip tuz ve karabiberi serpin. Kremayı aktardıktan sonra orta ısılı ateşte, 5 dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına aktarıp, sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları