Haşlanan patatesler sıcakken soyulup derin bir kaba aktarıldıktan sonra ezilerek püre haline getirilir.
Patates püresi henüz sıcak haldeyken üzerine köftelik bulgur eklenir ve bulgur yumuşayıncaya kadar, 15 dakika bekletilir.
Üzerine yumurtalar ve un ilave edilip tuz ve karabiber serpilir. Malzemeler 7-8 dakika yoğrulduktan sonra bir kenarda bekletilir.
İç harcının hazırlanması için kıyma, ince kıyılmış soğan ve margarin orta boy bir tencereye koyulur. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 8-10 dakika kadar kavrulur.
Üzerine ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave eklenip 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır.
Köfte harcından yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Ortasına başparmakla bastırılarak çukurlaştırılır ve çukur kısma kıymalı harçtan 2 tatlı kaşığı kadar koyulup kapatılır.
İçli köfte yapar gibi hazırlanan köfteler bol miktardaki kızgın yağda çevrilerek, nar gibi oluncaya kadar kızartılır.
Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin.
Kabakları kazıyıp tıpkı patlıcanı doğradığınız gibi küp küp doğrayın. Kırmızı ve yeşil dolma biberlerin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Zeytinyağını büyük bir tavada kızdırın. Soğan ve sarmısağı tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Üzerine biber ve patlıcanı ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Kabakları da ilave edip 2-3 dakika daha kavurduğunuz sebzelerin üzerine rendelenmiş domatesleri aktarın. Biber ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi serpiştirip 5 dakika daha pişirin.
Diğer taraftan, makarnayı 18-20 su bardağı bol tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp, sebzeli sosun üzerine aktarın. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu ocaktan alıp makarnanın üzerine aktarıp karıştırın ve kısık ateşte 2 dakika kadar ısıtın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme Listesi
- 1 paket erişte makarna
(veya ince uzun makarna)
İlk olma niteliği dışında bu kitabın önsözündeki şu sözler dikkat çekicidir: “Her asri kadının bilmesi lazım olan yemek ve tatlılardan bahseden bu kitabı, vatanıma hizmette bulunmak, vatandaşlarımın da yeni harfleri çabuk öğrenmelerini sağlamak için yazdım.”
Demek ki Rabia Hanım da en az bizim kadar farkındaymış yemeğin diğer kültür öğelerine sıkı sıkıya bağlı olduğunun ve Latin harfleriyle yazılan bir yemek kitabının bu harfleri benimsemede ne kadar büyük rol oynayacağının.
Muzlu bisküvi pastası
Süt ve tozşeker küçük bir tencereye aktarılıp kısık ateşte, arada sırada karıştırılarak ılık hale getirilir. Diğer taraftan, bisküviler ufak ufak parçalanarak derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık süt ve incecik dilimlenmiş muz eklenir ve malzemeler çatalla iyice ezilip karıştırılır.
Herhangi bir borcam, kek kalıbı ya da kasenin içi streç film ya da buzdolabı poşetiyle kaplanır ve hazırlanmış olan muzlu karışım kaba aktarıldıktan sonra kaşıkla bastırılır. Üzeri kapatılıp derin dondurucuda en az 4-5 saat bekletilir.
Sosun hazırlanması için; su, tozşeker, nişasta ve kakao küçük bir tencereye aktarılır. Kısık ateşte, tel çırpıcıyla sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Sos kaynamaya başlayınca ocaktan alınıp sık sık karıştırılarak soğuk hale getirilir.
Pasta servise sunulacağı zaman dilimlenip üzerine soğuk haldeki sos gezdirilir. Varsa dolmalık fıstık ve kuşüzümüyle süslenerek servise sunulur.
Malzeme listesi
Tencereye aktarıp üzerine 4 parmak çıkacak kadar suyla, buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Buğdayı haşlamak için düdüklü tencere de kullanabilirsiniz.
Haşlayıp süzdüğünüz buğdayı çukur ve büyük bir kaba aktarıp üzerine zeytinyağını gezdirin. Varsa narekşisini ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi de serpiştirerek bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, kabakları kazıyıp tavla zarı formunda doğrayın. Biberin sapını ve çekirdeklerini ayıklayıp küçük küpler halinde dilimleyin. Doğradığınız kabak ve biberleri aşurelik buğdayla karıştırdıktan sonra servis tabağına alın.
Kabaklı, biberli buğday salatasının üzerine kuru nane ve kuru fesleğeni serpiştirip iyice karıştırarak harmanlayın.
Üzerine 1-2 su bardağı sarmısaklı yoğurt gezdirip tekrar karıştırın. Taze nane yapraklarıyla süsleyip soğuk olarak servise sunun.
Malzeme listesi1 su bardağı aşurelik buğday
(dövme ya da gendime de denir )
Gitmediyseniz gidip enteresan bir kültür görmenizi ve yiyebildiğiniz kadar Mısır yemeği yemenizi tavsiye ederim. Hatta Mısır gezisi için yemek rehberliği bile yapabilirim size. İşte Mısır mutfağı...
Bir kere, Mısırlıların en sevdiği yemek “ful”dur. Baklanın Arapçası olan ful, Mısırlıların bebeklerine bile yedirdikleri bir yemek. Mısırlılar baklayı ezmeyi tercih ediyorlar. Bakla ezmesini çeşitli baharatlarla süsleyip ekmek arası yapıyorlar. Milli tatlıları olarak anılan omali ise Ali’nin annesi anlamına geliyor. Yufkalar, toprak kapta üst üste diziliyor. Aralarına fıstık ve kuru üzüm serpiştirilip vanilyalı ve şekerli süt gezdiriliyor. Ardından fırında pişiriliyor.
Mısır mutfağından tadına bakacağımız son tat ise taamiya. Taamiya, Lübnan’ın meşhuru felfele benziyor ama aslında apayrı bir yemek. Felfel mercimekle yapılırken taamiyada bakla kullanılıyor.
Pirinçli ve tavuklu içliköfte
Dışı için; pirinci yıkayın ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerime 1 adet yumurta kırıp, rendelenmiş kaşar peynirini, tuzu ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Çok ıslak olursa galeta unu ekleyebilirsiniz. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edince yoğurma işlemini bırakın. Hamuru toparlayın ve buzdolabında bekletin.
İçi için; soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda 5 dakika kadar kavurun ve üzerine salça ve tavuk kıymasını ekleyin. Sürekli karıştırarak 8-10 dakika daha kavurduktan sonra cevizi ilave edip ocağın altını kapatın. İncecik kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Dinlenmiş pirinçli harcı içliköfte gibi açıp içine bir tatlı kaşığı soğumuş iç harçtan ekleyin. Ağzını kapatın ve yeniden yuvarlayın.
Hazırladığınız oval ya da yuvarlak içliköfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayın. İsterseniz en sonunda susama da bulayabilirsiniz. Köfteleri bol miktardaki kızgın yağda kızarttıktan sonra el kevgiriyle çıkarıp kağıt havlu üzerine alın ve fazla yağını emdirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
İncecik doğrayıp derin bir kaba koyun. Taze soğan ve maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin ve pazının üzerine ilave edin.
Sebzeleri elinizle yoğurarak yumuşatın. Yumurtaları başka bir kaseye kırıp üzerine unu ekleyin. Karışımı çatal yardımıyla iyice çırpın. Unu iyice ezin.
Üzerine suyu azar azar katıp çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, nane ve kekiği de serpiştirip tekrar çırptıktan sonra karışımı sebzelerin üzerine aktarın.
Malzemeleri iyice karıştırın. Sıvıyağı en az 25-28 santim çapındaki bir teflon tavaya aktarıp hafif kısılmış ateşin üzerine oturtun.
Yağ kızınca hazırladığınız yumurtalı karışımı tavaya yayın. Tavayı arada sırada sallayarak omletin altını 8-10 dakika kadar pişirin. Tahta bir spatula yardımıyla omletin kenarlarını kaldırıp pişip pişmediğini kontrol edin. Altı kızaran omletin üzerine bir kapak koyun ve omleti dikkatli bir şekilde ters çevirin. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerekir.
Sulanan sebzelerin suyu etrafa saçılabilir.
Ters çevirdiğiniz omleti yine kısık ateşte ve tavayı sık sık sallayarak uzun süre, 15-18 dakika pişirin. Kısık ateşte pişen omlet suyunu iyice çekecek ve içi de pişecektir. Ocaktan aldığınız omleti servis tabağına alıp dilimleyerek servise sunun.
Malzeme Listesi
Artık nesneleri “kullanmak” yerine “tüketmeyi” seçen zihniyet, ne medyada ne toplum içinde hoş karşılanıyor. Biz zaten yokluk nedir bilen bir millet olduğumuz için, büyüklerimiz sadece evdeki malzemeleri kullanarak pek çok yemek üretmiştir.
Tabii bu şekilde tasarruf etmekle kalmayıp evimize aldığımız besinleri de en iyi şekilde değerlendirmiş oluyoruz. Bunu yapabilmek için de hangi yiyeceğin nasıl saklanması gerektiğini bilmemizde yarar var.
Örneğin kuru besinleri satın aldıktan sonra içindeki taşı, toprağı ayıklamalı ve kırık ve bozuk olan taneleri ayıkladıktan sonra bez torba içinde saklamalıyız.
Eğer nemli bir ortamda ya da deniz kenarında yaşıyorsanız, bu yiyecekleri iyice kurutup naylon torbada, ağzını sıkıca bağlayarak saklarsanız, bozulmalarını engelleyebilirsiniz.
Yağları ise serin ve karanlık yerlerde, kapalı olarak saklamalısınız. Kasaptan aldığınız eti buzdolabında en fazla bir gün tutabilirsiniz.
Daha uzun süre saklamak için yağlı kâğıtlara sarmalı ve buzluğa koymalısınız.
Tüketim çılgınlığının sizleri etkilememesi dileğiyle...
Sütlü Haşıl- Ağrı
Üzerine 8 su bardağı su ekleyip börülceler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Börülceyi süzüp haşlama suyundan 3 yemek kaşığı kadar ayırın. Süzülen börülceyi derin bir tabağa aktarın. Çok ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu ilave edin. Salatalık turşularını tavla zarı formunda doğrayıp börülcenin üzerine ekledikten sonra karıştırın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; ayırdığınız haşlama suyunu derin bir kaba aktarın. Zeytinyağı, nar ekşisi (sirke de kullanabilirsiniz) ve dövülmüş sarmısağı bir kaseye koyun. Tuz ve pul biberi serpip çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. İyice karıştırdıktan sonra servise sunun. İsterseniz üzerini yeşil ya da siyah zeytinle süsleyebilirsiniz.
Not: Mersin, Çukurova ve kıyı Ege yörelerinin bu meşhur salatasına nar ekşisi yerine tahin ekleyerek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ben bu salataya kırmızı soğanı çok yakıştırırım.
İsterseniz bir adet kırmızı soğanı incecik yarımaylar halinde doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve kırmızı biber serpip yoğurarak yumuşatın. Sonra da börülcenin üzerine ilave edip servise sunun.
Malzeme Listesi
2 su bardağı
kuru börülce