Paylaş
İçinde opera salonundan Ferrari bayisine, akvaryumdan dünyanın en lüks mağazalarına kadar her şeyin olduğu alışveriş merkezlerinde dolaşır, gece ise en şık restoran ve gece kulüplerinde yemek yer ve eğlenirsiniz. Yaşamın tüm güzelliğiyle en sol şeritte ilerlediği doğunun incisine bir şans verin, pişman olmayacaksınız.
MELEKLERİN ŞEHRİ
Chao Phraya Nehri’nin kıyısına kurulmuş olan 15 milyonluk Bangkok, Tay dilinde “Meleklerin şehri” adını taşıyor. Şehirde inanılmaz bir enerji, ihtişam ve bir o kadar da kaos ve sefalet var. Taylandlılar dünyada görebileceğiniz en zarif ve kibar insanlardan. İki elleri çenelerinin altında, sürekli ya merhaba diyorlar ya da teşekkür ediyorlar. Ülkede Buda’dan sonraki en önemli şahsiyet Kral IX. Rama. Geçen haziranda dünyanın en uzun hüküm süren yöneticisi olarak tahta çıkışının 64’üncü yılını kutladı. Kralın kiliselerin kulesinden, gökdelenlerin cephesine kadar her yerde resimleri var. Kral için Chao Phraya Nehri’nde yapılan kraliyet teknelerinin geçişi töreninde ise 52 tekne 2082 kürekçi eşliğinde görkemli bir gösteriye imza atıyor. Tayland’da kadın olmak zor. Erkekler epeyce tembel, tüm işler onların omuzlarında. Yaşları ilerleyince koca tarafından daha genç bir kadına tercih edilme riski de cabası. Kral, eşi kraliçe Sirikit ile mutlu bir evlilik sürdürüp ona sadık kaldığı için halk tarafından daha da çok sevilmiş. Kraliyet rengi diye sarı tişörtler giyip “kralım sen çok yaşa” bilezikleri takıyorlar. Parmakarası terlikleriyle sokakları arşınlayan turistlerin yorumuyla Tayland şu anda dünyada gidebileceğiniz en güvenli yerlerden.
EN İYİ OTELLER
* Amari Watergate Hotel: Trafiğin ciddi problem olduğu şehirde kalınabilecek en merkezi otellerden. En iyi alışveriş mekanlarına yürüyüş mesafesinde. Odalar gayet güzel, servis iyi, lobi etkileyici. Yoğun bir günün ardından havuzda serinleyebilir ya da kendinizi Sivara SPA’daki ehil masözlerin ellerine bırakabilirsiniz. Oteldeki “Thai on 4”da geleneksel mutfağı, Grappino ise İtalyan mutfağını deneyebilirsiniz. Amari Atrium ise zincirin Bangkok’da bulunan daha ucuz fiyatlı bir oteli. (www.amari.com)
* The Dusit Thani: Şehrin en güzel otellerinden. Odaların manzarası harika. İçindeki D’Sens çok iyi bir Fransız restoranı. (www.dusit.com)
* The Oriental Hotel: Nehrin kıyısında 1876’dan beri hizmet veriyor. Çok sayıda yazara ilham kaynağı olmuş. Sömürge mimarisi odalara hakim. Bangkok’daki diğer bazı şık otel ve restoranlarda olduğu gibi burada da şort, dipten kolsuz tişört, terlik ve sırt çantası ile içeri girmek yasak. Spa’sı dünyanın en iyisi seçilmiş. Fransız restoranı Le Normandie üç yıldızlı Michelin şeflerini kullanma geleneğini sürdürüyor. (www.mandarinoriental.com)
* Shangri-La, yani Yakınındaki Cennet iyi bir otel ama daha ziyade ağır ağabeylerin “Ben de oradaydım” demek için kaldıkları bir mekan. (www.shangri-la.com)
* Sukhothai: Şehrin göbeğinde bir vaha. 13. yüzyıldaki başkentin adını taşıyor. Minimalist Asya mimarisinin en güzel örneklerinden. Ricky Martin’in de tercihi olan otelde misafirlerin rahatı için yastık mönüsü bile düşünülmüş. (www.sukhothai.com)
NEREDE YENİR?
* Face: Bangkok’un meşhur caddesi Sukhumvit’te, Tay mimarisi tarzında yapılmış bir cennet mekan. İçinde Hint yemeklerini tadabileceğiniz Hazara ile Tay mutfağının güzel örneklerini mönüsünde bulunduran Lan Na Tai var. Barında içki içmek ayrı keyif. Çok yorgunsanız dillere destan SPA’sında masaj da yaptırabilirsiniz. Tatlı meraklılarını ise Visage isimli cafede hoş sürprizler bekliyor. (www.facebars.com)
* Vertigo: Banyan Tree Oteli şehrin merkezinde gökyüzüne doğru tırmanan bir bina. 61’inci katındaki Vertigo Restaurant’ta yemek yerken kendinizi üstü açık uçaktaymış gibi hissedeceksiniz. İster gökyüzüne dokunun, ister dünyaya tepeden bakın. Adam başı en az bir 50 Euro’yu gözden çıkarın. Karnınız toksa aynı mekanda Moon Bar’a uğrayın. Yükseklik korkunuz varsa iki kat aşağıdaki Pier 59’u deneyin! Dekorasyonu da deniz ürünleri de çok güzel. (www.banyantree.com)
* Koi: Los Angeles, New York ve Londra’da şubeleri olan Koi Restaurant Bangkok’un en güzel Japonu. Yemek yerken parmaklara dikkat. Sushiler, sashimiler ve diğerleri muhteşem bir dekorasyon eşliğinde sizi ziyafete davet ediyor. Yandaki Koi Lounge ise etrafı seyretmek için ideal. Hele “Model gecesi” denilen gecelerde. (www.koirestaurantbkk.com)
* Sirocco: Bangkok’u gökyüzünden izlemek isteyenler için gidilebilecek en iyi yerlerden. Kentin ikinci en yüksek binası State Tower’in 63’üncü katındaki Sirocco Banyan Tree Hoteli’nin tepesinde bulunan Vertigo’nun en büyük rakibi. Merdivenlerinden inerken, kendinizi film yıldızı gibi hissediyorsunuz. Zengin mönüsü ve canlı caz müziği ile gecenin havasını değiştirebiliyor ama fiyatlarıyla da cep yakıyor. (www.thedomebkk.com)
* Fogo Vivo: Brezilya mutfağını sevenler için ideal bir restoran. Inter Continental Hoteli’nin altında. Açık büfesi ve masaya servisi yapılan et çeşitleri çok zengin. (www.fogovivo.com)
* Seafood Market: Adı üzerinde elinizde market arabası, markette deniz ürünleri alışverişi yapıyorsunuz, garsonlar da aldıklarınızı pişirip masanıza getiriyor. Seafood Market, 30 metreden uzun tezgahı, 300 fazla çalışanı ve futbol sahası gibi alanıyla görenleri şaşırtan bir restoran. Bu restoranın çok sayıda taklidi var; taksicinin götürdüğü adrese çok dikkat edin. (89, Sukhumvit Soi 24. Tel: +66(0)66112529)
NEREDE EĞLENİLİR?
* Bed Supperclub: Yemeği yatarken yemeye ne dersiniz? Silindir şeklinde, futurist tarzda yapılmış bir bina, her yere beyaz renk hakim. Mutfak biraz Akdeniz - Amerikan, biraz da Asya. Yemek saat 20.30’da başlıyor, mutfak açık. Sofrada masaj da yaptırabiliyorsunuz. Yemek sonrası müzik bir harika. Ortalık manken ve Tayland’da yaşayan yabancıdan geçilmiyor. Dilerseniz yan tarafında ayrı bir barı daha var. Bar girişi 500 Baht civarında. (www.bedsupperclub.com)
* Q Bar: Bed Supperclup’ın yakınlarındaki Q Bar ise gecede birkaç mekan dolaşmayı sevenler için ideal. (www.qbarbangkok.com)
* Spasso: Bol miktarda yabancı, biraz yerli, bir de canlı müzik isterseniz, Spasso sizi Grand Hyatt Erawan Hoteli’nde bekliyor. (www.bangkok.hyatt.com)
* Met Bar: Metropolitan Hotel’i barı şehirdeki gece hayatının olmazsa olmazlarından. Londra’daki meşhur Met Bar’ın şubesi olarak açılan mekanın Martini kokteylleri çok güzel. (www.metropolitan.bangkok.como.bz)
NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?
* Siam Paragon: Son zamanlarda Las Vegas’taki City Center ile birlikte gördüğüm en güzel alışveriş merkezlerinden biri olan Siam Paragon yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki bir alana kurulmuş. İçinde 300 civarında tanınmış markaya ait dükkan var. Ferrari, Lamborghini alabilir, 1800 kişilik opera salonuna gidebilir ya da 300 bin deniz hayvanının olduğu dünyanın en büyük akvaryumlarından birinde vakit geçirebilirsiniz. Siam Paragon Tayland’daki ilk alışveriş merkezi olarak kabul edilen Siam Center ve ondan sonra açılmış olan Siam Discovery alışveriş merkezlerine ara yollarla bağlanmış. (www.paragonbangkok.tripod.com)
* Gaysorn: Avrupa’daki alışveriş merkezlerini kıskandıracak bir yer. Louis Vuitton, Gucci, Prada, Armani, Dior dahil tüm büyük markalar burada. Ev eşyalarına meraklıysanız üst katında dolaşın. İçindeki kafe ve restoranlar öğle yemekleri için ideal. Karşısındaki Central World Plaza da çok iyi bir alışveriş merkezi ve içinde Zen ile Isetan isimli büyük mağazalar bulunuyor. Eğer ucuz hediyelik eşyalar almak isterseniz Gaysorn’un hemen yanındaki Naraiphan alışveriş merkezinin alt katına inin. Tişört fiyatları 100-120 Bahttan başlıyor. (www.gaysorn.com)
* Mah Boon Krong (MBK): Pantip Plaza gibi Bangkok’da elektronik eşya almak için gidebileceğiniz alışveriş merkezlerinden biri. Yedi katlı, 1986’da açılmış büyük bir alışveriş merkezi. (www.mbk-center.com)
* Emporium: Özellikle tanınmış markaların şubelerinin olduğu şehrin en şık alışveriş merkezlerinden biri. (www.emporiumthailand.com)
* Gems Gallery İnternational: Dünyanın en büyük mücevher mağazası olarak geçiyor. ISO 9001 belgesine sahip, güvenle alışveriş yapabileceğiniz yerlerden biri. (www.gems-gallery.com)
FAYDALI BİLGİLER
* Suvarnabhumi Havaalanı inanılmaz. Müthiş mimariyi, çok şık mağazalar desteklemiş. Kendinizi lüks bir alışveriş merkezinde gibi hissediyorsunuz. Türkiye’ye getirmek için paketlenmiş orkide alın, kutusu 16 Euro civarında ve iyi baktığınız takdirde yaklaşık olarak bir ay dayanıyor. Havaalanından çıkarken 500 Baht çıkış parası ödemeniz gerekiyor. 1 Euro 42, 1 dolar ise yaklaşık olarak 31 Baht civarında.
* Türk Büyükelçiliği’nin telefonu: +66(0)22747262.
* Vergi iadesi oranı yüzde 7, bir mağazada en az 2000 Baht, Tayland genelinde de en az 5000 Baht harcamanız ve aldıklarınızı check-in öncesinde gümrük görevlilerine göstermeniz gerekiyor.
* Gece pazarına gitmek isterseniz go go barların olduğu Patpong yerine daha nezih ve temiz bir atmosfere sahip olan Suan Lum gece pazarını tercih edebilirsiniz. Orkideleri de bulabileceğiniz Bangrak ise çok güzel bir çiçek pazarı.
Paylaş