Ağustos ve Eylül ayının gelmesiyle beraber kışlık yapımı da başladı. Pazarda uygun fiyata olan sebzelerle yapılan kışlıkların arasında özellikle domates büyük bir rol oynuyor. Şişe menemen, domates sosu, acuka ve daha birçok şeyin yapıldığı domatesle kendi salçanızı da yapabilirsiniz. Bu salça yemeklerinize daha farklı bir lezzet katacaktır. Şimdilerde bazı yemeklerde kullanılan biber salçasını da aynı şekilde kendi ellerinizle evde yapmaya ne dersiniz? Yapımı sandığınızdan daha kolay olacak bu tarifler misafirlerinizi de şaşırtacak.
EVDE DOMATES SALÇASI TARİFİ
İlk olarak domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba aktarın. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.
3-4 gün sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir.
Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız kullanıma hazır olacaktır.
Evinizde böyle bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek salça haline getirebilirsiniz. Pişirirken sık sık karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın.
MALZEMELER
YAPILIŞI
İlk olarak üzümleri bol suyla güzelce yıkayın.
Yıkama işleminin ardından üzümleri mutfak robotundan geçirin.
Elde ettiğiniz karışımın suyunu süzerek bir kavanoza alın.
Hardal tohumunu sahanda döverek toz haline getirin.
Dövdüğünüz tohumları kavanozdaki üzüm suyunun içerisine ekleyin.
AŞURE MALZEMELERİ
1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Kuru Fasulye
1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Nohut
2 Su Bardağı Geceden Bir Taşım Kaynatılıp Suyuyla Bekletilmiş Aşurelik Buğday
1/4 (Çeyrek) Su Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Toz Şeker
1 Adet Rendelenmiş Portakal Kabuğu
SERVİS MALZEMELERİ
Frappe ya da frape, buz ile hazırlanan ve soğuk kahve bazlı bir içecek türüdür. Sallanarak (shaken), karıştırılarak (blended) ya da dövülerek (beaten) hazırlanabilir.
Kahve hazırlanırken uygulanan bu yöntemlerin amacı, içeceği bir köpük yoğunluğuna ulaştırabilmektir. Frappenin en önemli özelliği, likit bir formda olmak yerine daha yoğun bir yapıya sahip olmasıdır. Kahvecilerde kahve bazlı şekilde hazırlanan frappenin meyve suyu, çikolata ya da çay bazlı hazırlanması da mümkündür. Frappe nedir sorusuna kahve bazlı soğuk bir içecek şeklinde yanıt vermek bu nedenle çok doğru değildir.
Frappenin dünyaya yayılma hikayesi ise oldukça ilginç. Selanik’te gerçekleştirilen Uluslararası Kahve Fuarı’ndaki standındaki bir çalışan, fuar ziyaretçilerine yeni piyasaya sürülen ve süt eklendikten sonra shakerda sallanarak hazırlanan çikolatalı içeceği tanıtıyordu. Başka bir çalışan ise her gün içtiği hazır kahveyi hazırlayacak sıcak su bulamadığı için, arkadaşının yöntemini baz alarak shakera kahvesi ile buz ve soğuk su ekleyerek hazırlamıştır. Bu sayede hazır kahve ile hazırlanan frappe ortaya çıkmıştır. Yunanistan’da en sevilen içecek haline gelen frappe'yi hala her kafede içebilirsiniz.
Zaman içerisinde dünyanın geri kalanı hazır kahve yerine espresso kullanmaya başlamıştır ve günümüzde neredeyse tüm frappeler espresso bazlı hazırlanır. Avrupa’daki birçok ülkede ise farklı tarifler bulmanız mümkündür; Bulgaristan’da bazı kafeler su yerine kola kullanmaktadır, Danimarka ve Sırbistan’da ise su yerine süt kullanımı yaygındır.
Frappe ile diğer kahve bazlı soğuk içecekler arasında pek çok fark bulunur. Birçok soğuk kahve, buz eklenerek soğutulur ve servise hazır hale gelir. Ancak frappe hazırlanırken buz eklenir ve iyice karışana kadar işlem uygulanır.
Frappe nedir sorusunu yanıtlarken özellikle belirttiğimi yoğun dokunun elde edilmesi, hazırlık aşamasının kahveden çok milkshake’e benzemesini sağlar. Frappe içerisinde parça halinde buz bulunmaz, blender ile hazırlanacak olan içeceklerde buzların tamamen parçalanması beklenir. Shaker ile hazırlanacak frappelerde ise buzlar, shakera konmadan önce küçük parçalar oluşturacak şekilde kırılır ve bu sayede hazır olduğunda parça buz kalmaması sağlanır.
Frappe hazırlarken dikkat edilen bir diğer nokta da, içeceğin köpük formuna gelerek yoğun bir dokuya kavuşmasıdır. Smoothie ya da iced cappuccino hazırlanırken dokuya dikkat edilmez, ana nokta buz dokusunun istenen seviyeye ulaşmasıdır.
Hazırlık aşaması birbirine çok benziyor olsa da, milkshake ile frappe arasında ciddi farklar bulunur. En temel fark ise milkshake hazırlanırken dondurma kullanılıyor olmasıdır. Frappenin bazı ise çoğu zaman espressodur. Kalori açısından bakıldığında dondurma bazlı olması nedeniyle milkshake, frappeden çok daha yüksek değerlere sahiptir. Frappe hazırlanırken kullanılan malzemeler oldukça düşük kalorilidir, tatlandırıcı ve şurup eklenmemesi halinde kalorisi yok denecek kadar az tutulabilir.
MALZEMELER
600-700 gr dana kuşbaşı
2-3 adet yeşil sivri biber
1 adet soğan
1 kırmızı biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
MALZEMELER
250 Gram Enginar
30 Gram Limon Suyu
30 Gram Tereyağı
150 Gram Yemeklik Doğranmış Kuru Soğan
300 Gram Kuşbaşı Doğranmış Tavuk Göğsü Eti
50 Gram Yemeklik Doğranmış Kırmızı Kapya Biber
125 Gram Taze Bezelye
En kolay ev baklavası nasıl yapılır?
İşte evde yapabileceğiniz lezzetli, kıyır kıyır ve pratik bayram baklavası tarifi...
Cevizli, fındıklı, sütlü gibi birçok çeşidi olan Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklava bu sene de bayram sofralarında yerini almayı bekliyor. kurban Bayramı yaklaşırken baklava tarifleri de araştırılmaya başladı.siz de Chef Rüzgar SÜNBÜL tarifini lezizz bulabilirsin Peki ev baklavası nasıl yapılır? Evde kıyır kıyır baklava için malzemeler neler? İşte ev baklavası malzemeleri ve yapımı...
HAMURU İÇİN
3.5 su bardağı un
2 adet yumurta
En kolay ev baklavası nasıl yapılır?
İşte evde yapabileceğiniz lezzetli, kıyır kıyır ve pratik bayram baklavası tarifi...
Cevizli, fındıklı, sütlü gibi birçok çeşidi olan Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklava bu sene de bayram sofralarında yerini almayı bekliyor. kurban Bayramı yaklaşırken baklava tarifleri de araştırılmaya başladı.siz de Chef Rüzgar SÜNBÜL tarifini lezizz bulabilirsin Peki ev baklavası nasıl yapılır? Evde kıyır kıyır baklava için malzemeler neler? İşte ev baklavası malzemeleri ve yapımı...
HAMURU İÇİN
3.5 su bardağı un
2 adet yumurta