Paylaş
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde açılan “Exodus Déjà Vu” isimli fotoğraf sergisini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, “Savaş, zulüm ve şiddet nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin dayanıklılığını ve cesaretini onurlandırıyoruz” açıklamasıyla tanıttı. 24 Haziran’a kadar açık kalacak sergide 47 fotoğraf yer alıyor. Fotoğraflar, savas, zulüm ve şiddet nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan, güvenli bir gelecek için umutları ve hayalleri dışında her şeyini geride bırakan insanların hayatlarına dokunuyor.
BEŞ USTA İSİM, BİR SERGİDE
Sergide, farklı kıtalar üzerinde ve farklı kuşaklar boyunca dünyada yerinden edilmiş insanların hayatlarına tanıklık eden beş fotoğrafçının eserleri yer alıyor. Uluslararası alanda bir çok başarılı işe imza atan, fotoğraflarıyla ve haberleri ile dünya gündeminde pek çok kez iz bırakan foto muhabiri Coşkun Aral, geçtiğimiz yıl Pulitzer’i kazanan New York Times adına çalışan Rus foto muhabiri Sergey Ponomarev, ülkesinde yaşananları farklı projelerle dünya gündemine taşımayı başarmış Suriyeli fotoğrafçı Issa Touma ile mülteci sorununu fotoğraflarına taşıyan Fransız foto muhabiri Roland Neveu ve Malezyalı fotoğrafçı Rahman Roslan’ın kareleri Partice Vallette’in küratörlüğünde sunuluyor.
EN FAZLA MÜLTECİ TÜRKİYE’DE
UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, “Dünya Mülteciler Günü, aynı zamanda, dünyadaki mültecileri ve yerinden edilmiş kişileri aralarına alan; onlara güvenli bir ortam sağlayan; onları okullarına, işyerlerine ve toplumlarına kabul eden toplulukları ve insanları da takdir ettiğimiz bir gün. UNHCR, geçtiğimiz üç yıldan beri dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi konumunda olan Türkiye’de, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nü anmak adına “Exodus Déjà Vu” isimli bir fotoğraf sergisini Ankara’da düzenliyor” dedi.
SIRASIYLA İSTANBUL, PARİS, BERLİN
Serginin daha önce Malezya’da açıldığını, Ankara’nın ardından İstanbul, Paris ve Berlin’le başlayarak dünyayı dolaşacağını söyleyen Coşkun Aral, serginin yıllarca mültecilik sorununu takip eden fotoğrafçıların gözlerinden tanıklıklarını dünyaya aktarma çabası olduğunu söyledi. Aral, “Mültecilik bugün dünyanın sorunu. Yıllarca biz savaşların mültecilik sorununu takip ettik. Sonrasında bazı ülkelerde bu sorunu ciddiye almamasından kaynaklı yeni sorunlara, olaylara hatta savaşlara tanıklık ettik. Dünya bunun örnekleri ile dolu Filistinli mültecileri ağırlayan Lübnan’ın yaşadığı savaş gibi. Türkiye bugün elinden geleni yapıyor. Ama bu sorunun ciddi ele alınması gerekiyor. Konuk ettiğiniz insanlara ister misafir, isterseniz mülteci deyin. Topluma entegre olmadıkları, kaynaşmadıkları zaman, denetlenmedikleri zaman o ülkelerin ayrışmasında ve daha büyük kaoslar çıkmasında rol oynarlar. Kamplar, hatta bu insanların kamplardaki sunulan imkanlarla ülkelerine dönmek istememeleri, kamplarda büyüyen nesillerin entegrasyonunun sağlanamaması ve denetlenmemesi bile sorunun bir parçası”
FARKLI GÖZLERDEN MÜLTECİ HAYATLARI
“Exodus Déjà Vu” sergisinin açılışının ardından CerModern’de bir de panel gerçekleşecek. “Farklı Gözlerden Mülteci Hayatları” isimli bir paneli UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal yönetecek. Panele, Exodus Déjà Vu projesinde yer alan üç fotoğrafçı Coşkun Aral, Rahman Roslan, Roland Neveu ile UNHCR Türkiye Temsilci Yardımcısı Paolo Artini ve Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu tarafından mülteci kadınlar temasıyla düzenlenen kısa film yarışmasında ödül alan iki yönetmen Koray Polat ve Ramazan Kılıç konuşmacı olarak katılacak.
Paylaş