RÜTBELİ 23 NİSAN

Dünya medyasındaki birçok yeniliği Türkiye’ye taşıyan foto muhabiri Mehmet Ünlü, 23 Nisan 1981 günü milletvekili sıralarında askerlerin oturduğu Meclis Genel Kurulu’nda, tarihi kareye imza attı.

Haberin Devamı

12 Eylül 1980 İhtilali’nin ardından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda tarihi bir an yaşanır.
Devlet Başkanı, Genelkurmay ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatı ile Orgeneral Kenan Evren, Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yapar. Salonda törene çağırılan subaylar, üniformaları ile milletvekili sıralarına oturur. Ustaların ustası foto muhabiri Mehmet Ünlü, tarihe tanıklık eden bu fotoğrafı çeker.

SIRALARDA SUBAYLAR

Benim de bir dönem beraber çalıştığım bu usta isim, tarihi fotoğrafının hikayesini Ankara Hürriyet’e anlattı.
“Darbe olmuş. Hükümet ve milletvekilleri görevden alınmıştı. Tabii 23 Nisan töreni Meclis’te yapılacak ancak milletvekili yok. Genel Kurul Salonu’nun yarısına Ankara’daki müsteşarlar, genel müdürler, üst düzey bürokratlar yani siviller, diğer yarısına ise o tarihte Başkent’teki karargâhlarda görevli olan üst rütbeli subaylar oturdu.

Haberin Devamı

DARBEYİ ANLATAN KARE

Şimdi bu manzara karşısında o Meclis’ten ne fotoğrafı çekilebilirdi ki başka. Gazetecilik sorumluluğu dışında yıllar sonra bile akıllarda kalacak bir an. Sivillerin olduğu bölümü de fotoğrafladım. Ancak, askerlerin bulunduğu bölümü ayrıca bu kareye sığdırdım. İhtilali yansıtan, günün anlamına uygun olarak gazetelerde de başka bir fotoğrafın kullanılması beklenemezdi. Ertesi günkü gazetelerin büyük kısmı, biraz da sorumluluk almamak için Anadolu Ajansı’nın yayınladığı fotoğrafı kullandı. Asker sıkıntı yaparsa ‘Bizim değil ajansın fotoğrafı’ diyecekti.”

YENİLİKLERİN ALTINDAKİ ÜNLÜ İMZA

Foto muhabirliği mesleğine alaylı olarak başlayan Mehmet Ünlü, Anadolu Ajansı’nda servis şefi ve Fotoğraf Haberleri Müdürlüğü yaptığı dönemde Türkiye’ye pek çok yenilikle tanıştıran isim oldu. Halen aktif bir şekilde kullanılan medya dünyasındaki onlarca cihaz ve fotoğraf aracının Türkiye’ye gelişinde hatta geliştirilmesinde de onun imzası var. Abonelerine fotoğraf servisi yapan teknolojik ürünler konusunda Anadolu Ajansı’nı dünyadaki rakipleri ile yarışır seviyede bıraktı Mehmet Ünlü.

İLK DİJİTAL MAKİNEYİ O GETİRDİ

Haberin Devamı

Ajansın yayına konulan ilk renkli fotoğrafında Ünlü’nün çabaları var. Türkiye’ye ilk dijital fotoğraf makinesini de yine Mehmet Ünlü, getirdi. Hatta günümüzde yeni yeni kullanılan dijital bir fotoğraf makinesi üzerinden cep telefonu ile ilk fotoğraf transferini de Ünlü, 2000 yılında yaptırdı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın Atina gezisi sırasında bu teknolojiyi foto muhabiri Abdurrahman Antakyalı kullandı. Ajansın fotoğraflarının dijital bir altyapıyla sunulması da yine Mehmet Ünlü döneminde gerçekleşti. Usta foto muhabirinin getirdiği ve hala kullanılan pek çok yenilikten yalnızca birkaçı bunlar.

MEHMET ÜNLÜ KİMDİR?

1952 yılında Sinop’un Ayancık ilçesinde doğan Mehmet Ünlü, yaşamının büyük bir bölümünü adadığı gazetecilik mesleğine 1966 yılında Ankara’da başladı. İlk olarak Ankara Adalet Gazetesi’nde görev yapan Ünlü, meslek yaşamına Alo Foto Basın Ajansı’nda devam etti. 1969 yılında Anadolu Ajansı’nda foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Ünlü, 1981’de Servis Şefi, 1991 yılında da Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberler Müdürü oldu, 2001’de de emekli oldu. Ünlü, aktif meslek yaşamında 70’in üzerinde ülkede görev yaptı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Mehmet Ünlü, Teslime Ünlü ile evli. Onur ve İrem isminde çocukları Meryem ve Hüseyin adında da iki torunu var.

Haberin Devamı

EVREN KONUŞUYOR ONLAR DİNLİYOR

Devlet Başkanı Genelkurmay ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren’in 23 Nisan 1981 günü meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayı Genel Kurul Salonu’ndaki milletvekili sıralarına oturan asker kökenli danışma meclisi üyeleri üniformalarıyla dinledi.

FAHRİ KORUTÜRK’LE

Mehmet Ünlü (en solda) aktif foto muhabirliği yıllarında Çankaya Köşkü’ndeki bir kabul sırasında gazeteci arkadaşları ve Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’le fotoğraf çektirir.

YÜKSELİŞ’TE OLAY

Ankara’da 6 Ocak 1976 günü Yükseliş Koleji’nde çıkan olayların ardından bölgeye çok sayıda polis ve asker sevk edildi.

ÜLKÜCÜ ÖĞRENCİLERİN CENAZE TÖRENİ

12 Ocak 1976 günü, Ankara’da ülkücü gençler, öldürülen arkadaşlarının cenazelerinin ardından toplanıp yürüyüş yaptı.

Haberin Devamı

ESENBOĞA’DA SALDIRI

Ermeni terör örgütü Asala üyesi iki militan, Esenboğa Havalimanı’na 7 Temmuz 1982 günü silahlı saldırı yaptı. Olayda 3’ü polis, 9 kişi öldü. Teröristlerin ise biri öldü, diğeri de yaralı olarak ele geçirildi.

EŞLER OLGUNLAŞMAYA GİDERDİ

1977 yılında Türkiye’ye gelen Macaristan Dışişleri Bakanı Puja’nın eşi dönemin Dışişleri Bakanı Çağlayangil’in eşi Firuzende Çağlayangil ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nde defile izledi. O tarihlerde yabancı konukların eşleri için burada defileler düzenleniyordu.

Yazarın Tüm Yazıları