Paylaş
Göçmen kuşların en önemli geçiş ve konaklama alanları arasında yer alan Nallıhan, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin pek çok afarklı kentinden gelen 150’nin üzerinde fotoğraf tutkununu ağırladı. İki gün boyunca süren Nallıhan Kuş Cenneti 4. Foto Safarisi’nin ardından düzenlenen yarışmanın sonuçları ise dün açıklandı. Ödül alan ve sergilemeye seçilen kareler Ekim ayında Ankara’da düzenlenecek serge ile fotoğraf severlerin karşısına çıkacak.
BİRİNCİ ANGIT KUŞU
Nallıhan Kuş Cenneti 4. Foto Safari Yarışması, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (Tükçev) ve Başkent Ankara Meclisi işbirliği ile düzenlendi. Geçtiğimiz foto safariye katılan 150 fotoğrafçının yüzlerce karesi dereceye girmek için yarıştı. Geçtiğimiz hafta sonu Nallıhan’da iki gün geçiren fotoğrafçılar için bölgede çadır kurma izni bile verildi. Seçici kurul Angıt kuşu fotoğrafıyla Ankara’dan Şenol Uzunoğlu’nu birinciliğe layık gördü. İkincilik ödülünü Karabaşlı Ötleğen fotoğrafıyla İstanbul’dan Serkan Özaydın alırken, üçüncülük ödülü de Kocaeli’nden Ramiz Aksoy aldı. Mansiyon ödüllerine Konya’dan Seyit Konyalı, Ankara’dan Selami Oral, Ayşen Özeren ve Şenol Uzunoğlu layık görüldü. 42 fotoğraf ise sergilemeye seçildi.
NALLIHAN BİLİNMİYOR
Yarışmanın 11 kişilik seçici kurulunun koordinatörlüğünü Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ceylan yaptı. 4. Nallıhan Foto Safari Koordinatörü Nevzat Ceylan, amaçlarının avcılığın fotoğrafla yapılmasını özendirmek olduğunu söyledi. Ceylan, “ Nallıhan Kuş Cenneti Türkiye’deki iki kuş göç yolundan Balkanlar üzerinden gelen kuş göç yolu üzerinde ama maalesef Ankara’da yaşayanların çoğu da bunu bilmiyor. Burayı insanlar tanıdığında büyük keyif alacaktır” dedi. “Fotoğraf ve doğa aşıkları, İç Anadolu bozkırından Batı Karadeniz ormanlarına geçiş kuşağında yer alan Nallıhan Kuş Cenneti’nin muhteşem atmosferinde harika iki gün geçirdiler” diyerek foto safariyi anlayan Nevzat Ceylan şunları söyledi:
DOĞA MERAKLILARINI BEKLİYOR
“Sadece kuşlar açısından değil doğa meraklıları için de Nallıhan Kuş Cenneti Ankara’mızın önemli ziyaret merkezlerinden birisi oldu. Nallıhan Kuş Cennetimizde halen 200’e yakın kuş türü bulunuyor. Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli eko sistemlere sahip olan kuş cennetimiz, pek çok türün beslenip barınmasına da olanak sağlıyor. Onlardan biri olan ve soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Kara Leylek de, ülkemizde en çok Nallıhan’da görülüyor. Türkiye’deki 6 balıkçıl türünün tamamıyla 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, leylek, gökkuzgun gibi türler Nallıhan’da en çok rastlanan türler arasında. Sayıları giderek tükenen yaban hayvanlarını korumak, avcılığın fotoğraf ile yapılmasını özendirmek, çevre bilincini geliştirmek, doğal varlıklarımızı korumak ve Nallıhan Kuş Cenneti’nin eşsiz güzellerini paylaşmak için 4. kez bu organizasyonu yaptık.”
NALLIHAN KUŞ CENNETİ
Ankara’ya 160 kilometre uzaklıktaki Nallıhan adını ilçenin yanından geçen Nallı Deresi’nden alıyor. Nallıhan, kuş cenneti denince Türkiye’de akla gelen göçmen kuşların en önemli geçiş bölgesi ve konaklama alanları arasından biri. Çayırhan’ı geçtikten sonra gökkuşağını andıran rengarenk tepeler doğa tutkunlarını büyülüyor. Sarıyar Barajının su toplama havzasında bulunan bu yer Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altında. Sulak, çamur, ağaçlık ve kayalık alanlara sahip olan Nallıhan Kuş Cenneti ekolojik olarak 168 kuş türü yaşıyor. Soyu tükenme tehlikesi altında olan Karaleylek’in en çok Nallıhan Kuş Cenneti’nde bulunduğu biliniyor.
Paylaş