İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

Sevgili okurlar, sevgili fotoğraf sevdalıları... Bu haftaki konuğum Sefa Yamak’ı pek çoğunuz yakından tanıyor. Ve tabii birçoğunuz onu sosyal medyadaki tek aktif hesabı olan Instagram’dan da takip ediyor.

Haberin Devamı

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

Sefa Yamak, babasının inşaat işleri için şehir şehir, şantiye şantiye gezmiş. İlk önceleri boş vakitlerinde çektiği fotoğraflar, ilerleyen yıllarda vazgeçilmez tutkusu ve her şeyi bir yana bırakıp çıktığı yeni yolculuğu yani mesleği haline gelmiş. Sefa Yamak’la yaptığımız fotoğraf sohbeti ve anlattıkları şöyle:

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

HER ŞEY HOBİYLE BAŞLADI

“Fotoğraf makinesi ile ilk olarak ilkokul yıllarımda tanıştım. Anneannemin komşusu olan Türkiye’nin ilk kokartlı rehberlerinden Zeki Yafet’e ait fotoğraf makinesinin vizöründen bakar, boş(filmsiz) makinenin deklanşörüne basarak o anın fotoğrafını çektiğimi hayal ederdim. Tabii o hikâye orada kaldı. Yıllar sonra bu kez üniversitede ise hobi edinme merakıyla bir fotoğraf makinesi aldım.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

BOŞ VAKİTLERDE FOTOĞRAF

Babam inşaat işleri ile uğraşıyordu, Kastamonu’da bir kireç fabrikası almıştı. Babamın işlerine yardım etmeye başladım. Farklı bir şehirde, kendime ayırdığım boş vakitlerde fotoğraflar çekmeye başladım. Babamın işleri ve şantiye hayatı Kastamonu’dan sonra beni Libya’ya, Bilecik’e sürükledi. Tabii makine hep boynumdaydı. Hem oraları gezip manzaralar hem de insan portreleri çekiyordum.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

INSTAGRAM BÜYÜK BİR ŞANS

Tüm bu süreçlerin Instagram’ın yeni doğduğu yıllara denk gelmesi benim için şanstı. Instagram’ı keşfettiğimde kendimi ifade edebileceğim bir alan olarak gördüm. Instagram’ın ilk kullanıcılarından biriyim. Instagram’ın ilk yıllarında algoritmalar fotoğrafçıya dönük ve fotoğrafçıyı pozitif etkileyen bir yapıya sahipti. Aktif kullanınca bir takipçi popülasyonu oluşmaya başladı. Facebook’un satın almasıyla da popülaritesi arttı.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

GELİR ARTTI ŞANTİYEYİ BIRAKTI

Türkiye’ye yönelik projeler yapmaya başladım, ama bir taraftan şantiye işleri devam ediyordu. Haftada iki gün fotoğraf çekip, bu kareleri hafta içinde paylaşıyordum. Baktım ki bu platformdan elde ettiğim gelir hayatımı idame ettirmemi sağlamaya yetiyor. Şantiye işlerini bıraktım ve tüm vaktimi fotoğrafa ayırmaya karar verdim.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

VE BUGÜN 10 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Profesyonel olarak 1 Mayıs 2014’te ‘Sefa Yamak Fotoğraf’ı kurdum ve fotoğraf üzerine projeler üretmeye devam ettim. Sosyal medyayı aktif kullanırken sosyal medyadan edindiğim network’le farklı işler farklı fotoğraf projeleri de yapmaya başladım. Sonrasında işimi de geliştirdim ve fotoğrafın yanı sıra şirket bünyesine video ve post prodüksiyonu da kattım. Bugün marka yüzü benim ama 10 kişi çalışıyor.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

PANDEMİ BİZİ STÜDYOYA ATTI

Sosyal medyada aktif kullandığım için bir çok marka ile de iş birliği yapıyorum. Örneğin son iki yıldır ‘Oppo Türkiye’ ile çalışıyorum. Geçtiğimiz yıl mart ayında Seyrantepe’de bir stüdyo aldım. Fotoğraf eğitimleri de vereceğimiz bir merkez olsun çabasındayken pandemiden dolayı birçok şirket fotoğraflar için stüdyoları tercih etti. Kısaca kapalı mekânda fotoğraf çekme hayali yokken pandemi bizi aldığımız bu stüdyoya attı.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

INSTAGRAM MAĞAZA VİTRİNİ

Sanat için fotoğraf çekmiyorum, hayatta kalmak için fotoğraf çekiyorum. Kendi duruşumu bozmadan bunca yıldır işimi yapıyorum. Instagram benim için her zaman mağaza vitrini gibi. Yaptığım işleri insanlar görsün istiyorum. İlk başlarda siyah-beyaz portreler ve manzaralar koyuyordum. Yeni birileri bu platforma girip rekabet artınca biz eski kullanıcılar da ayak uydurmak sorunda kaldık. Portreden çıkıp manzara fotoğraflarına kaydık, ama ben hep insanların duygularına dokunan kareleri sunmaktan keyif alıyorum.

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

HİNDİSTAN AYRI İZ BIRAKTI

2016’dan sonra üst üste üç yıl Hindistan’a gittim. O dönem portfolyomda portrelere ağırlık verdim. İnsanların da porte fotoğrafı çekmekten keyif aldığımı görmelerini istedim. Türkiye’nin dört yanını gezdim. Nepal’den Malezya’ya, Katar’dan Fas’a, Fransa’dan İspanya’ya... 20’den fazla ülkeye gittim, ama Hindistan bende hep ayrı bir iz bıraktı.”

İnşaat şantiyesinden fotoğraf stüdyosuna

SEFA YAMAK KİMDİR

Haberin Devamı

1982 yılında Rize’de doğan Sefa Yamak, çocukluk yıllarını Rize’de geçirdi. Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde eğitim gördüğü yıllarda fotoğrafla tanışan Yamak, babasının inşaat şirketinde çalıştığı yıllarda gezdiği Anadolu’yu fotoğraflamaya başladı. 2011 yılında ilk projesi ‘Samsung Durdur Zamanı’ ile sosyal medyada tanınmaya başladı. Aynı yıl ‘Sefa Yamak Fotoğraf Ajansı’nı kurdu. 2015 yılında #instart adına tüm sosyal ağ trendlerini bir araya getirdi ve Türkiye’nin ilk konsept Instagram yarışmasını düzenleyerek hayatımıza bir yenilik getirdi. 2018 ve 2019 yıllarında ‘Untitledportraits’ adı altında iki sergi açtı. Yamak, sosyal medyada fotoğraf projelerini sürdürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları