Paylaş
Foto muhabiri Şükrü Akın, “Usta” tanımını bu anlamda fazlasıyla hek eden isimlerin başında geliyor. Tanık olduğu yüzlerce tarihi olayın, takip ettiği onlarca siyasi liderin, fotoğrafladığı şöhret isimlerin yanı sıra Şükrü Akın, yetiştirdiği, elinden tuttuğu Onlarca foto muhabiri ile gerçek bir usta.
PAYLAŞMAK HAYAT FELSEFESİ
“Paylaşmak, benim hayatımda kendime yaşam felsefesi olarak seçtiğim bir söz” diyen Şükrü Akın, kısa insan ömründe güzelliklerle anılmanın bu sayede gerçekleştiğine inandığını belirtti. Akın, bugüne kadar tecrübesini de genç yeteneklerle paylaşmaya, onların elini tutmaya, onlara yol gösterip fırsatlar yaratarak önlerini açmaya çalıştığını, bunda da başarılı olduğunu çok defa gördüğünü söyledi. Başta yaşadığı kent İzmir olmak üzere Ankara, İstanbul ve Türkiye’nin bir çok kentinde emek verdiği gazetecilerin görev yaptığını dile getiren Usta foto muhabiri, “Meslekte pek çok başarılı işe imza attım ama benim en büyük başarım sanırım bu çocuklar” diye konuştu.
FOTOĞRAFLARI DÜNYADA YAYINLANDI
Benim için de bir usta olan Şükrü Akın’ın anlattıklarını keyifle dinlediğim gibi büyük bir keyifle aktarıyorum:
“1983 yılında gazetecilik mesleğine Anadolu Ajansı’nda adım attım. pek çok başarılı işe imza attık. Dünya medyasında tartışılan işlerden bahsediyorum. Yunanistan’ın uyarı ve tehditlerine rağmen Piri Reis Araştırma Gemisi Ege’ye açıldığında o gemide ben de vardım. Fransa eski Cumhurbaşkanı Fransuva Mitterand ölümünden bir hafta önce Antalya’daydı, yalnızca Coşkun Aral ve ben vardım. ABD Başkanı Bill Clinton eşi Hillary ve kızı Chelsea ile Efes’i gezerken takip eden gazetecilerden biri de bendim ki burada çektiğim pek çok kare Güney Kore’den ABD’ye gazetelerde yayınlandı. Bunlar, pek çok insanın ya da gazetecinin içinde bulunmayı isteyeceği anlardan yanızca birkaçı. Bu, gazeteciliğin getirdiği keyifli bir ayrıcalık.
KOLAY YETİŞMİYOR KOLAY KAYBEDİLİYOR
Foto muhabirliği ve gazetecilik geçmişte bugünkü teknolojik imkanlardan oldukça uzaktı. Kendi banyomuzu hazırlar, filmimizi yıkar, fotoğrafımızı seçer, karta basar telefoto ile uzun ve zahmetli bir süreçle gönderirdik merkeze. Şimdi teknoloji ve iletişimle gelişti meslek de. Bugün pek çok foto muhabiri çok daha başarlı işlere imza atıyor. Yetiştirdiğim onlarca genç var, belki yüzlercesine de emeğim geçmiştir. Takip ediyorum onları ve yeni genç yetenekleri de. Ama üzülüyorum bir taraftan. Bu çocukların yaptığı işler dünya standartlarının bile üzerinde çoğu zaman. Ama foto muhabirliği Türkiye’de her geçen gün geri gidiyor. Gazetelerin foto muhabiri kadroları her geçen gün azalıyor. Fotoğrafa verdikleri önem her geçen gün geriye gidiyor. Ama dünyaya bakıyorsunuz tam tersi. Foto muhabirleri en azından çalıştıkları kurumlarda el üstünde tutuluyor. Bunun çok basit bir mantığı var. Fotoğraf bir yayının imzasıdır. Farklılığı orada yaratırsınız. Ve bu imzayı atacak foto muhabiri çok kolay yetişmiyor ama maalesef Türkiye’de çok kolay kaybediliyor.
KİMSE FOTOĞRAFTAN EMEKLİ OLMAZ
Pek çok arkadaşımız genç yaşta emekli oluyor. Ben de bunlardan biriyim. Ama fotoğraftan hiç kopmadım. Hiç bir foto muhabiri emekli olsa bile yanından fotoğraf makinasını eksik etmez çünkü meslekleri onların yaşam biçimi. Benim de gençlere hep tavsiyem bu olur. Bu işi yapacaksanız fotoğraf yaşam biçiminiz olmalı. Şimdi Selçuk’ta Laren Safari Park’ın basın halkla ilişkilerini yürütüyorum ve buradaki fotoğrafları da ben çekiyorum. Fotoğrafın farklı bir alanındayım ama yine fotoğraflayım. Bu kez elimdeki makina ile turizme hizmet ediyorum. Türkiye’de orman ve denizin birleştiği tek at safari parkuru burada. Burada safariye çıkanların yaşadıklarıyla Türkiye’ye tekrar tekrar gelmeleri için emek veriyoruz.”
ŞÜKRÜ AKIN KİMDİR?
28 Temmuz 1960 yılında Burdur’un Yeşilova ilçesi Gençali Köyünde doğan Şükrü Akın, ilk orta ve lise eğitimini Aydın’ın Ortaklar Kasabası’nda tamamladı. 1983 yılında stajyer olarak adım attığı Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğünde foto muhabiri olarak 18 yıl görev yaptı. 2001 yılında Anadolu Ajansı’ndan emekli olan Şükrü Akın, Star ve Yeniasır, Sabah’ta çalıştıktan sonra 2007 yılında foto muhabirliği mesleğinden ayrıldı. Halen yerel gazetelerde ve dergilerde yazıları yayınlanan Usta Gazeteci, turizm alanında fotoğrafçılık mesleğini devam ettiriyor.
Paylaş