Foto muhabirleri 15 Temmuz'u anlattı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin hazırladığı “Fotoğraflarla 15 Temmuz sergisi” 23. Dünya Enerji Kongresi ve Dünya Hukuk Kongresi’nin ardından bu kez İstanbul’da DEİK tarafından gerçekleştirilen Türkiye-Afrika İş Forumu’nda görücüye çıkıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bugün açılan sergi önümüzdeki ay içerisinde Ankara’ya taşınacak. Ardından ise Antalya ve Bolu ile yolculuğunu sürdürecek. Bu özel serginin tüm Türkiye’yi gezmesi planlanıyor.

Foto muhabirleri 15 Temmuzu anlattı

47 FOTO MUHABİRİ ANLATIYOR

Bu sergiyi değerli kılansa çok farklı kurumlardan Türkiye’nin önde gelen 47 foto muhabirlerinin fotoğraflarından oluşmasının yanı sıra bu isimlerin o gece yaşadıklarını da aktarmaları. Sergide fotoğraflar ile birlikte foto muhabirlerinin yaşadıkları da Türkçe veya İngilizce olarak aktarılıyor. Associated Press, Reuters, AFP, EPA, Anadolu Ajansı, İHA, DEPO gibi ajansların yanısıra Hürriyet, Milliyet, Sabah, Sözcü, Cumhuriyet, Habertürk gibi birçok gazetenin foto muhabirleri hem yaşadıklarını aktarıyor, hem de birbirinden çarpıcı 95 fotoğrafla gecenin dehşetini ortaya koyuyor. Bu özel sergiyi dernek, 15 Temmuz gecesi şehit olan Yenişafak Gazetesi foto muhabiri Mustafa Canbaz’ın anısına gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Foto muhabirleri 15 Temmuzu anlattı

ANLATTIKLARI NEDEN ÖNEMLİ?

Foto muhabirleri dünyanın her yerinde “Tarihe tanıkları” ifadesiyle tanınır. Bunun ifadeyi getiren ise basın fotoğrafçılarının olayları en yakından belgeyen insanlar olmasıdır. Takip ettiğiniz konunun fiziki olarak yakınında değilseniz, gerçekleri belgeleyemezsiniz. İnsanlar duyduklarını anlatabilir, hatta resmedebilir ama yaşamadan fotoğraflayamazsınız. Bugün bir gazete veya dergide yayınlanan fotoğraf gelecekte o olayın tarihi vesikası olacaktır. İşte buy yüzden 15 Temmuz darbe girişimini fotoğraflayan foto muhabirlerinin anlattıkları çok değerli.

Foto muhabirleri 15 Temmuzu anlattı

FOTO MUHABİRLERİNİN ANLATTIKLARINDAN

Haberin Devamı

* Selçuk Şamiloğlu(Hürriyet Gazetesi)
“Taksim’de üç asker direndi, biri havaya ateş açtı, polisler de karşılıklı olarak havaya ateş açtılar. Meydanda ne kadar polis, asker varsa havaya ateş açtılar. Bu sırada jetler Taksim üzerinden alçak uçuş yaparak geçince tam bir savaş ortamı oluştu.”
* Murat Şengül(Sabah Gazetesi)
“Askerin silahından çıkan merminin sesini duyabiliyorduk. Hatta siper aldığım yerde ayağımın yarım metre yanına kurşun saplandığını gördüm. Gece boyu süren çatışma halinden sonra biraz dinlenmek için park etmiş metrobüslerden birinin içine girdim ancak yarım saat geçmeden metrobüsün camına isa“Bu bir terör saldırısıydı.”
* İsmail Coşkun(İhlas Haber Ajansı)
Daha önceleri kutlamalarda gördüğüm uçak, helikopterler karanlığın içerisinden bu sefer çok başka şekilde geliyordu. Kendimi o an bir film setinin içerisinde bulmuş gibiydim”
* Ahmet İzgi(Anadolu Ajansı)
“15 Temmuz gecesi tankların önünde duran, kurşunlara göğüs geren halkımıza bir gazeteci olarak tanıklık edince tarihteki hiçbir kahramanlık hikayesinin abartılı olmadığını anladım.”
* Emrah Gürel(Associated Press)
“Taksim’de toplanan halk askerleri ikna ederek polise teslim etti. Askerler teslim olurken jetler süpersonik ses çıkartıp bomba etkisi yaratarak muazzam bir panik oluşturdu. Her şeye rağmen halk Taksim’den ayrılmadı.”

Haberin Devamı

Foto muhabirleri 15 Temmuzu anlattı

* Zekeriya Albayrak(Sözcü Gazetesi)
“Savaş uçakları çok alçaktan uçuyor, helikopter makineli tüfek atışları yapıyordu. Meclis Dikmen Kapısı’ndan 200 metre kadar ilerledik ki o an inanılmaz bir patlama sesi duyuldu. Etrafımızdaki insanlar ağlamaya, bağırmaya başladı. O patlama Meclis bahçesine atılan bomba idi.”
* Dağhan Kozanoğlu(Milliyet Gazetesi)
“Asker ise köprüyü her iki yönde trafiğe kapatmış, yerde siper alarak, tüfeklerini kalabalığa doğrultmuştu. Artan tansiyon sonrası açılan her ateş sonucunda kalabalık içinden yaralananlar oluyor ve ambulans çağrısı yapılıyordu. Fotoğraflamak üzere askerlere mümkün olduğunca yaklaşmaya gayret ettim. Ancak sürekli açılan ateş ve seken kurşunlar durumu güçleştiriyordu.”
* Necati Savaş(Cumhuriyet Gazetesi)
“Bugüne kadar birçok patlama, saldırı, miting ve türlü türlü çatışmalı, riskli eylemler izlemiştim. Ama kendimi hiç bu kadar kötü hissetmemiş, hiç bu kadar büyük bir kaosun içinde bulmamıştım. Tam bunları düşünürken üzerimize ateş açıldı. Bu ateş Genelkurmay önünde gecenin ilk saldırısıydı.”

 

Haberin Devamı

Foto muhabirleri 15 Temmuzu anlattı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin “Fotoğraflarla 15 Temmuz Darbe Girişimi” sergisi ilk kez Dünya Enerji Kongresi’nde açıldı.

Yazarın Tüm Yazıları