Cümleleri değil fotoğrafı seçtim

Türk fotoğrafının Ankara’da yaşayan önde gelen isimlerinden İbrahim Demirel, “Hayatı anlatmak için sözleri değil, fotoğrafı kullanmayı seçtim” dedi.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi’nde 42 yıl görev yaptı, binlerce öğrenciye fotoğrafı sevdirdi, 18 kitabı, onlarca sergi albümü ve hakkında yazılan kitaplar var, birçok kuruma sanat danışmanlığı yaptı, Türkiye’nin en önemli resim koleksiyonlarından birine sahip İbrahim Demirel. Türk fotoğrafının Ankara’da yaşayan önde gelen isimlerinden Demirel, 1980’li yıllarda fotoğraflarının toplatıldığını söyledi. Demirel, “Ben kelimelerle, cümlelerle, kalıp cümlelerle konuşamam. Ben fotoğraflarımla konuşmak istiyorum. Hayatı anlatmak için sözleri değil, fotoğrafı kullanmayı seçtim” dedi.

GÖRSEL SANATTIR

Okul yıllarında Ara Güler ve Fikret Otyam karelerini yakından takip ettiğini, bu iki ismin etkisi ile tanıştığı fotoğrafa bir hayat adadığını aktaran İbrahim Demirel, “Tabii her ne kadar Ara Güler, ‘Yok’, ‘Değil’ dese de fotoğraf sanattır. Herkes fotoğraf çeker ama fotoğrafı çeken profesyonel, bakış açısını, farklılığını ortaya koyar, fotoğrafı çekerken kendi dilini kullanır, etkisini yansıtır karesine. En güçlü iletişim aracı fotoğraftır, bir meslektir de. Ama aynı zamanda en çarpıcı görsel bir sanat dallarından biridir fotoğraf” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİNLERCE ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİM

Ankara’da 1982 yılında kurduğu hatta bugün Başkent’in seçkin sanat merkezlerinden biri olan, sanatsall eğitimlerinde verildiği Sanatyapım Plastik Sanatlar Atölye ve Galerisi’nde sohbet ettiğim Demirel, fotoğraf ve resim konusunda geleceğe birikimlerini aktarmayı kendisine hedef seçtiğini söyledi. Demirel, “Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak 40 yılı aşkın süre fotoğraf dersleri verdim. 1981’de hazırladığım “Fotoğraf” ders kitabı basıldı. Binlerce öğrencim oldu. Şimdi bazılarına bakıyorum, gurur duyuyorum, aralarında fotoğraf konusunda Türkiye’nin en büyük isimleri var” diye konuştu.

FOTOĞRAFLARI TOPLATILDI

İbrahim Demirel’le yaptığım uzun sohbetten not aldığım cümleler:
“Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdikten sonra fotoğraf en büyük uğraşım oldu. 1970’li yıllarda kurduğum Umut Poster’de fotoğraflarımı Nazım Hikmet, Enver Gökçe, Hasan Hüseyin Kormazgil, Hasan İzzettin Dinamo, Ahmed Arif gibi şairlerin dizeleri ile birlikte kartpostal ve poster olarak basıyordum. 1980’li yıllara doğru bu fotoğraflar, kartpostallar toplatıldı. Belki de fotoğrafları toplatılan tek kişiyim. Hatta bu fotoğraf ve şiirler 1979’da “Yaşam Kavgası” adıyla Hollanda’ca Türkçe olarak basıldı. O zaman bu kitapta toplatılmak istendi. Zaten ihtilalin ardından 1980’de grafik ve yayıncılık işleri yaptığımız Umut Poster kapatıldı.

Haberin Devamı

KİTAPLARA KONU OLDUM

İlk hazırladığım fotoğraf kitabı Fikret Otyam’ındı. 1978 yılında onun fotoğraflarından hazırladığımız albüm Türkiye’nin ilk fotoğraf yayınları arasında yer alıyor. ‘Çamurla Dans’, ‘Tek Ağaç’, ‘Doku ve Ritm’, ‘Duvarlar’, ‘Anadoluyum Ben’, ‘Toprak Ana’, ‘Anadolu’da Canlar Pazarı’, ‘Kurban’ gibi 18 fotoğraf kitabım var. Kitapların hepsi de bir konu üzerine çalışılmış, bir bütünü yansıtan albümler. Gültekin Çizgen, Önder Şanyapılı, Maruf Şinik gibi yazarların hakkımda yazdığı kitaplar da var. Bunun dışında onlarca yayında da danışman olarak yeraldım. Yani hem fotoğraflarımla kitaplar yaptım, hem kitaplara konu oldum, hem de başkaca kitaplara imza attım.”

Haberin Devamı

DEV RESİM KOLEKSİYONU

Pek çok kuruluşa da sanat danışmanlığı yapan İbrahim Demirel, Türkiye’nin önde gelen kurumlarının sergi salonlarının hazırlanmasında da görev aldı. Resim konusunda da Demirel, bugün Türkiye’nin sayılı koleksiyonerlerinden biri ve en az 3 bin yağlıboya resimden oluşan önemli bir koleksiyona sahip. Demirel’in toprakaltı ve etnofrafik parçalardan oluşan ayrı bir koleksiyonu daha var.

İbrahim Demirel Kimdir?

1941’de Malatya, Akçadağ, Körsüleymanlı köyünde doğdu. Akçadağ Öğretmen Okulu, Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri ve Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) bitirdi. 1975’de Umut Poster Yayıncılık ve Grafikerlik Stüdyosu’nu kurdu. 1979’da Hollanda Hükümeti tarafından ilk fotoğraf albümü “Yaşam Kavgası” yayınlandı. 1982’de Sanatyapım Plastik Sanatlar Atölye ve Galerisi’ni kurdu. Grafik ve fotoğraf çalışmalarıyla yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödül alan İbrahim Demirel, 2008’de emekli olduğu Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 42 yıl fotoğraf dersi verdi. 2004 yılında fotoğraf çalışmalarıyla Truva Sanat ve Kültür Derneği’nce “Yılın Fotoğraf Sanatçısı Ödülü” verilen Demirel’in 18 fotoğraf kitabı, onlarca sergi albümü ve hakkında yazılan kitaplar var. Demirel, PTFD (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği) üyesi, AFSAD ve Gezginler Kulübü onur üyesi.

Yazarın Tüm Yazıları