Sıra dışı bir “First Lady” Agnese Renzi

Şu sıralarda İtalya’nın hatta Avrupa’nın en medyatik siyasetçisi şüphesiz genç Başbakan Matteo Renzi.

Haberin Devamı

Floransa Belediye Başkanıyken Merkez Solun başına engel tanımadan rahatlıkla geçen ve Demokrat Parti içerisinde basit bir oylama darbesiyle ile Enrico Letta’yı Başbakanlık koltuğundan eden Matteo Renzi 39 yaşında evli ve üç çocuklu.

Sıra dışı bir “First Lady”  Agnese Renzi

Eşi Agnese Landini Renzi yaklaşık 70 gündür İtalya’nın “First Lady” si. Matteo ile izciyken tanışmış. Henüz 15 yaşındaymış, 2 yıl sonra çıkmaya başlamışlar. 1999’un 27 Ağustos’unda da hayatlarını birleştirmişler. Agnese Floransa yakınlarında ki bir banliyöde lise edebiyat öğretmenliğini üstleniyor. Zaten Çağdaş İtalyan edebiyatı uzmanı. İşini çok seviyor. 12 yaşındaki Francesco, 9 yaşındaki Emanuele ve 7 yaşındaki Ester’e kusursuz annelik yapıyor.

Haberin Devamı

Sıra dışı bir “First Lady”  Agnese Renzi

Agnese Renzi kocası Matteo Başbakan seçildiğinde uzaktan “First Lady” olmayı tercih etti. Öncelikle öğretmenliği bırakmayı ya da ücretsiz izne çıkmayı ve Roma’ya yerleşmeyi aklına bile getirmedi. Çocuklarıyla Floransa’da kaldı. Arada bir trene atlayıp kocasının yanına gidebileceğini söyledi. Bunu yaparken de 2. mevki kompartımanda seyahat etmeye özen gösterdi. Medya ile arasına büyük mesafe koydu ve “Bana bir şey sormayın. Yanıt alamazsınız” diyerek kestirip attı. Paparazzilere yüz vermedi. Onlardan kaçmadı da. Çocuklarının, kendisinin hatta eşinin giysilerini kuru temizlemeye kendisi götürdü, getirdi görüntülendi.. Evine hizmetçi almadı, aşçıda, şoförde. Her gün kendi otomobiliyle 20 kilometre mesafedeki okuluna gitmeyi sürdürdü.

Sıra dışı bir “First Lady”  Agnese Renzi

“Uzaktan First Lady” ye ilk itiraz Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’dan geldi. Yabancıların resmi ziyaretlerinde ki resepsiyonlara Başbakan Renzi tek başına katılıyordu. Napolitano protokol gereği Agnese’nin de hazır bulunması gerektiğini anlattı. Ama Agnese sadece Papa Francesco’nun kabulünde hazır bulundu o da ailece.

Haberin Devamı

Bunun dışında Floransa’da tiyatroya, sinemaya, operaya gitmeyi sürdürdü. Alış verişlerde kasa kuyruğuna girdi. Öncelik vermek isteyenleri tersledi. Başbakan Renzi’yi dış ülke gezilerine yalnız gönderdi. “Hele bu ders yılı böyle geçsin. Sonrasına bakarız” diyerek Roma yolunu kendi kendine kapattı.

İtalya gerçekten sıra dışı bir “First Lady” ile tanıştı. İzci aşkıyla gelinen noktada Agnese’nin doğruyu yaptığına inananlar çoğunlukta. Ama birde işin protokol yanı var. Başbakanlık Sarayı’na kadın elinin değmesi usulden. Cumhurbaşkanı Napolitano’da zaten bunu anlatmaya çalışıyor. Hele okullar bir tatil olsun da.

Yazarın Tüm Yazıları