Paylaş
Bugünden aralık ayına kadar olan süre, tam lakerda yapma zamanı. Palamut ve toriğin en yağlı ve lezzetli olduğu dönem... Artun Büyüktaşçıyan ‘Balıktan Hikâyeler’ kitabında, “... hava kararmaya başlayınca kendisine mekân tuttuğu köşe başlarında, tam kıvamında torik ve palamut lakerdaları ile donanmış camekânlı tezgâhını kurmuş, 100 mumluk ampullerini yakmış, insanların işten dönüşünü bekleyen lakerdacılar vardı” diye anlatır. Şimdi ne o lakerdaları ne de muhabbeti tatlı lakerdacıları bulmak mümkün. Bu âdeti toptan kaybetmemek adına size lakerdanın yapımını anlatmak istiyorum.
ADIM ADIM LAKERDA YAPIMI
Ben lakerda yapımını Sinop’lu komşum Aylin Örnek’ten ve Tan Morgül’den, onlarla birlikte deneyimleyerek öğrendim. Lakerda yaparken balığın çok taze olması ve hiçbir aşamada balığı hırpalamamak çok önemlidir.
5. Kalan kısmı, toriğin boyuna göre üç-dört parçaya kesmek gerekir. Bir parça minimum dört-beş parmak olsun. Palamut da 2-3 parmak... Bu aşamada balığa hiç bastırmamalısınız, aksi takdirde hemen yamulur.
10. Bir kavanozun ya da bizim yaptığımız gibi meşe fıçının tabanını iki santimetre kalınlığında tuzla kaplayın. Burada tuzunuzu muhakkak çekin. Aksi takdirde balığa zarar verecektir. Sofralık tuz gibi de olursa aşırı tuzlanır. Takozları yerleştirin. Kenarları ve boşlukları tuzla doldurun. Takozlar birbirinin üstüne binmesin. Arada hep tuz olsun. En son üzerlerini de tuzla kaplayıp bir tahta veya ağırlıkla kapatın. Bu şekilde iki hafta boyunca bekleyecek ama bu sürede yağını salacak. Bu yağı iki-üç günde bir temiz bir bezle alın.
LAKERDANIN SAKLANMASI
Üç yöntem var:
- Salamura suyu hazırlamak. Ancak bunu yaptığınızda, salamura suyuyla buzdolabında bekletmeli ve bu suyu 15-20 günde bir değiştirmelisiniz.
- Yıkadığınız lakerdayı zeytinyağı, defne yaprağı, kişniş tohumu gibi baharatın olduğu karışımın içerisine koymak.
- Derin dondurucuya atmak. Çok tuzlu olduğundan taş gibi donmayacaktır. Yeneceği zaman çıkarıp biraz suda beklettikten sonra kesip yiyebilirsiniz.
Farklılıklarımızla var olmamızı sağlayan Cumhuriyetimiz, bayramımız kutlu olsun...
Paylaş