Paylaş
HAFTANIN TARİFİ
Kızartmadan, buharda ve zahmetsiz
Üç çorba kaşığı irmiği yarım su bardağı kaynar suda yarım saat kadar bekletin.
Bir büyük avuç yeşil mercimeği bir tencerede yedi dakika kadar bol suyla haşlayın. Mercimekler tam pişmesin, dişe gelir kıvamda olsunlar yeter.
300 gram mantar, bir buçuk adet soğan ve üç diş sarmısağı yemeklik doğrayın. Eğer yabani mantarlar bulabilirseniz çok daha lezzetli olacaklar.
Dört çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp içerisine sırasıyla soğan, sarımsak ve mantarları atın. Mantarları atarken hepsini birden atmayın; tavayı soğutup sularını bırakabilirler. Üzerine yarım haşladığınız mercimekleri ekleyin.
Ardından, bir buçuk çay kaşığı tuz, bir buçuk çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı tatlı toz biber, bir buçuk çay kaşığı pulbiberle harcınızı lezzetlendirin.
Malzemeler iyice karışıp birbirlerine renklerini verene kadar kavurun.
Mercimekler de pişince altını kapatıp soğumaya bırakın.
Harç soğurken mutfak robotuna, iki su bardağı köftelik bulguru, şişirdiğiniz irmiği, iki yumurtanın akını, bir tatlı kaşığı kimyon ve bir çay kaşığı tuzu koyup çalıştırın. Robot çalışırken içine yavaş yavaş bir buçuk bardak ılık suyu ekleyin. Bu noktada çok cıvık bir hamurunuz olacak, karışım iyice özleştikten sonra içine dört çorba kaşığı unu da yavaş yavaş ekleyin: Un, hamuru daha iyi tutacak ve şekil vermeyi kolaylaştıracak. Bulgurun cinsine göre de un miktarını biraz arttırıp azaltabilirsiniz.
Hamuru robottan alın ve birkaç dakika elinizle yoğurun.
Ardından 45 gramlık toplar alın ve tezgâha yayıp ıslattığınız iki kat streç filmin arasına yerleştirin. Merdaneyle bir santim kalınlığında, yaklaşık 15 santim genişliğinde açın. Dikkat: Daha ince açarsanız çatlayabilirler!
Yuvarlak şekilde açıp ortasına iki tatlı kaşığı kadar harç yerleştirin. Harcı hamurun tam ortasına değil ortanın biraz üstüne yerleştirin ki kapatınca düzgün şekil verebilin.
Üstteki streç filmi kaldırın ve alttaki streç filmi hamurla beraber katlayın.
Metal bir kâse veya geniş ağızlı bir bardak ile hamurun katlanan kısmını streç film üzerinden iyice bastırıp kapatın. Böylece D şeklinde kapalı içliköfteleriniz hazır.
Harç ve hamur bitene kadar bu şekilde köfteler hazırlamaya devam edin.
Geniş bir düdüklü tencerenin altına üç parmak kadar su koyup kaynatın.
Tencerenin buhar aparatına içliköfteleri yerleştirin ve ayağıyla birlikte suya değmeyecek şekilde tencereye yerleştirin.
Buhar moduna aldığınız düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika pişirin.
İçliköfteler pişerken, üç çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritip biraz kahverengileşinceye kadar karıştırarak ısıtın. Üzerine bir çorba kaşığı domates salçasını ekleyip kavurun.
Salça kavrulduktan sonra iki avuç kadar cevizi elinizle iri parçalara bölüp içine atın. Sosla ve frenk maydanozuyla servis yapın.
HAFTANIN SÖZÜ
“Sanayileşme tabiatı öldürdü. Oysa tabiat insanın en hayati parçasıydı. Her şey düzen, mecburiyet ve rekabete dönüştü. Sait Faik, Orhan Kemal, Orhan Veli’nin aylaklıkları, sevdalı düşleri olmasaydı, birer küçük memur ya da içgüveysi
kalacaklardı sonunda...”
(Buket Uzuner/İki Yeşil Susamuru)
HAFTANIN SORUSU
Fotoğraftaki nedir, tahmin edebilir misiniz?
Dışı normalde bembeyaz. Kısık ateşe koyarsanız yavaş yavaş meydana çıkar, sonra da kavrulup mu bu hale gelir...
rbirgul@hurriyet.com.tr adresine doğru cevabı gönderen 10. kişi “Refika’dan” için ürettiğimiz bir adet emaye meze seti kazanacak...
Paylaş