Adem’in neden incir ağacının yanı başındayken elmayı arzuladığına akıl sır erdiremiyorum. Dünyası alt üst olunca yine incirden yardım almış, yaprağını alıp kıyafet yaparak! Benim bu hikayeden aldığım en önemli mesaj, incirin yüzde 100 cennetten çıkma olduğu
İncirin en güzel yetiştiği topraklarda yaşadığımız kesin. Tariş’in internet sitesinden edindiğim bir bilgiye göre, vaktiyle Amerikalılar California’da Ege inciri yetiştirmek üzere ülkemizden fide ve tohum almış. İlk denemede başarılı olamadılarsa da sonra tutturmuşlar. Bu hikayenin en önemli tarafı herhalde yüzyıllardır dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyor olmamız. Fakat bu rehavet ve şımarıklıkla daha ne kadar ve nasıl yaşarız, bilinmez. Kurak topraklarda ve çöllerde tarım yapmaya çalışan milletlere kıyasla her şeyimiz varken, kendi kendimize yetebilirken, bugün tohumlarımızı Amerikan şirketlerinden, genetiği bozulmuş şekilde alıyoruz. Tarlalarımızıysa etkin ve verimli bir şekilde ekmiyoruz. Köylerde genç yok, nüfus gittikçe yaşlanıyor. Hayvanlarımıza bakmak yerine, 17 Ağustos itibariyle tonlarca inek getiriyoruz; hem de nereden? Uruguay. Denizlerimizdeki balıklar topluca yok oluyor. İstavrit bitmekte... İstavrit diğer balıkların besin kaynağı da olduğundan, onun bitişi denizdeki yaşamın bitmesi demek. Endüstriyel balıkçılar, açık denizlerde kullanılması gereken teknelerle her yeri acımasızca silip süpürüyor. Dolayısıyla, lüferin başı çektiği dava hepimizin davası! Ne kadar çok insanın desteği olursa bazı değerlerimizi kaybetmeyip, sahip çıkma fırsatımız olacak. Olanlardan bitenlerden ‘Fikir Sahibi Damaklar’ aracılığıyla haberdar olalım.
Her yerde incir mucizesi
Şimdi tatlı tatlı incir anlatacakken bu konular da nereden çıktı derseniz, kusuruma bakmayın, şiştim. Ama bıkmadan usanmadan dillendirmek lazım bu meseleleri. Şimdi meyvamıza dönüp ağzımızı tatlandıralım. Bu hafta size üç tarifim var. İlki, hem incirin hem taze cevizin keyfine varacağınız bir iştah açıcı, ikinci tarif de çok özel bir salata. Sonuncusu içinse ‘Ramazan’da votka tarifi verilir mi?’ demeyin. Şimdi turşusunu kurup, tadına ancak iki ay sonra bakabilirsiniz. Bir de kitabımdaki en iddialı tariflerden incirli etin de muhakkak denemesini tavsiye ederim. Tabii kitabı olanlara...
İŞTAH AÇICI İNCİR
İncirle iştah açmak isteyenler için hazırlanması çok kolay ve inanılmaz lezzetli bir tarif. İncirleri ortadan ikiye ayırın ve ortalarına keçi peyniri ve soyulmuş taze ceviz yerleştirin. Cevizleri soymadığınızda daha güzel gözüküyor ama kabuğunda hafif bir acılık da var. Taze cevizi rahatça soyabilmek için öncesinde ılık suya atabilirsiniz. Peynir ve cevizin ardından çok az bal da koyarsanız tam bir bomba olacak. Ben balı sıkmalı alıyorum, bir yerlerden gelmişse de rahat dökebilmek ve dekore edebilmek için kaplara koyuyorum. Böylece fotoğraftaki gibi şekilli sıkarak güzel bir dekor yapıp, daha tatlı sevenlerin tabağı sıyırmalarını da sağlayabilirsiniz. Son olarak da üzerne ve kenarına nane ekleyin. İncir seçerken aklınızda bulunsun. En şık ve güzel görünen incir, büyük ihtimalle tadı en az olandır. Arzu ederseniz incirleri fırına verip sıcak da servis edebilirsiniz, ayrı bir güzelliği oluyor. Ancak bu günlerde tazeliğin doruğundaki bu yiyecekleri daha nefes alırken yemek büyük bir şans.
İNCİR FESLEĞENİ BAŞTAN ÇIKARINCA
Fesleğen ve reyhanların yapraklarını tane tane ayırın ve tabağa dağıtın. İncirleri de dörder parçaya ayırarak koyun. Sonra tulum peynirini elinizle parçalayarak dağıtın. Tulum peynirinizi bidon tulumu değil, gerçek tulumda bekletilmiş olandan almayı tercih edin. Tavuk göğsünü önce bıçak yardımıyla elinizde inceltin. Sonra bir buzdolabı poşetinin içine koyun ve ortadan kenarlara doğru döverek, inceltebildiğiniz kadar inceltin. Tavuğu dövmek için aletiniz yoksa bir şişenin yüzeyinden yararlanabilirsiniz. Fakat şişenin tabanıyla dövmeyin, yoksa eti zedelersiniz. Dövülmüş yarım tavuk göğsünü, parmak parmak parçalara ayırın bir çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı balsamik sirkeyle biraz karabiber ve tuzdan oluşan karışımda 2 saat bekletin. Tavanın altını ısıttıktan sonra yağı ekleyin ve tavukları az yağda 5 dakika kadar çevirin. 3. dakikada dolmalık fıstıkları atın ve tavuklar pişerken de renk değiştirmesini sağlayın. Hazır olunca, tavuk ve fıstıkları salatanıza ekleyin. 1.5 çorba kaşığı nar ekşisi, 6 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve 10 tur taze çekilmiş karabiberden oluşan sosu ayrı bir kapta hazırlayın. Salatanıza iyice yedirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
İNCİR VOTKASI
Şarap nedense bende inanılmaz baş ağrısı yapıyor, bira da kilo. Anlayacağınız, gönlüme göre bir içki yaratma derdindeyim. Hem de incir mucizesini kışa taşıyabilelim istedim. Sıcak suda kaynattığınız kavanozu bir maşayla çıkarın. İçindeki sular kendi ısısıyla kuruyacak hemen. Kavanozun içine 6 adet olgun ancak sert, 1 adet de olgun fakat yumuşamaya başlamış incir atın. İki parçaya ayırdığınız bir küçük elmayı da ekleyin. Son olarak, bir şişe votkayı (alabildiğinizin en kalitelisi olsun) döküp kavanozu kapayın. Işık almayan ve fazla sıcak olmayan bir yerde, 2-3 günde bir çalkalayarak bir buçuk ay bekletin. Süzüp servis yaparken, bir ölçü votkaya 2 ölçü elma suyu, 2 dal nane ve alabildiğine buz koyun.
REFİKA NASIL İNCİR TOPLAR
Bu benim küçükken icat ettiğim ancak çok iyi bir fikir olduğu için ‘Acaba başkasından görmüş olabilir miyim?’ diye kendimden şüphelendiğim nefis bir aparat. Hani hep ağaçların erişilemeyen yerlerinde meyveler kalır ya, insanın içi gider. Benim de hep içimin gittiği öyle bir anda geldi aklıma. İncir gibi kolay kopan, düşünce de bozulan meyveler için ideal. Bir pet şişeyi tepesinden bazı yerleri tırtıklı kalacak şekilde kesin. Uzun bir dal veya sopaya bir bezin kenarını veya bir parça gazete kağıdını sararak kapağına yerleştirin. Toplarken petin kenarına denk getirip çevirmeye başladığınızda meyve bıçakla kesilmiş gibi şişenin içinde kalacak. Sopanız uzadıkça, erişebildiğiniz meyveler de artıyor böylece!
İNCİR VE HURMAYA BİR SORU
Annem bu aralar gittiği iftar yemeklerinde hep bir konuya takılıyor: İftarın açılışının hurmayla yapılışına. Ben de sizlerle paylaşmak istedim. Belli toprakların meyvesi olan hurma yerine, ki artık hasatlar direk Amerikan şirketlerinin elinde geçmiş durumda, bizim topraklarımızın meyvesi kuru incirle açılması çok daha doğru değil mi? İşte size düşünmek için yeni bir konu!
MARİFETLİ MAARİF TAKVİMİ Taze ceviz başladı, kargaların bayram ettiği haftalar! Çeşit çeşit üzümler akıl çeliyor. Kızılcıklar oldu. Salçalık biber dedikleri uzun kırmızı bibere patlıcanmış gibi davranma zamanı! Güzel böğürtlen görürseniz kaçırmayın.
HAFTANIN SÖZÜ Güzel düşünmek, güzel sevmek, güzel uyumak için güzelce yemek lazım. VIRGINIA WOOLF