“Peri babasını düşündü. Mensur’un hep dediği gibi, böyle yaralı, arızalı memlekette, mizah merhemdi.”
PATLAYAN ŞEKERLİ PEYNİR MERHEMİ
Sütü kesip, biraz Ayvalık zeytinyağı ve tuzla mini robottan geçirip nefis bir krem peynire dönüştürdüm. Tarifini 5 Eylül 2015 tarihli yazımda bulabilirsiniz. Hazırladığım peyniri tüpe koydum. Bu tüplerden internette, mutfak malzemeleri satan yerlere bakarsanız bulabilirsiniz. Halen satılan, çocukluğumuzun patlayan şekerini bir tabağa koyup, biraz tüpü bastırıp şekerle kaplayıp yedim. Hafif tuzlu peynirin ağzınızı kaplayan tadı bir taraftan da ağzınızda tatlı tatlı patlayan şekerler sizi geçmişe götürüp tatlı bir gülümseme de yaratıyor.
Trak, telefon kapandı ve çok kısa bir süre sonra karşımdaydı Gülben Ergen. ‘Dadı’ projesinden bahsetti. “Bir paket servis sistemi kurmak istiyoruz. Lezzetli, evde yapılmış yemekler, malzemeler olsun... Hadi, lütfen, hemen senle yapalım. Senin bir dokunuşun olsun” dedi.
Aceleci olduğu bir gerçek!
***
Bense “Emin misin? Ben öyle hazır gıdalar, bulyonlar kullanmam. Yapacaksak eğer, çorbayı, kendi kemik suyumuzu en lezzetli şekilde hazırlayıp onunla yapmak lazım. Pilavı da nohutu da o lezzetli et suyuyla yaparım” dedim; “Öyle un deyince düz un değil, Kastamonu’nun siyez unu olacak...”
Memleketimizde geçen hafta yaşananlar farklı görüşte olanların tek olan memleketimiz için bir araya gelmesi konusunda bir fırsat yarattı. Belki bu ağır ve çok acı olay için ilk başta bu yorum hafif gelebilir ama yaralarımızı sarıp, el ele verip devam etmeliyiz. Demokrasimiz ve memleketimiz için birleşme fırsatı. Çok farklı ve çok renkli olalım ve kalalım, hafifleyelim. Sevelim ve sevilelim bu dünyanın kimseye kalmadığını bilerek...
Bir de atölyede, biraz içimizi ferahlatmak için yapımları çok kolay, çubukta lezzetler yaptık. Adına ne diyelim bilemedik. Buzparmak, eskimo veya meybuz olarak farklı yörelerde ve zamanlarda farklı isimlendirilen güzelliklere kendi yorumumuzu katarak hazırladık.
İlk bakışta hepsi tatlı gibi gözükebilir. Oysa bizi rahatlatan, hafif hissettiren ilk yemek olarak ekipçe aklımıza cacık geldi. Salatalığı, nanesi, biraz tuzu ile yoğurtlu eskimo’nun tadını ve insanda yarattığı ferahlığı anlatamam.
Yapım mantığı şöyle: Teker teker tarifleri hazırlayıp dondurma kalıplarına dökün ve 1 gün sonra veya ne zaman canınız yemek isterse çıkarıp yiyin, hafifleyin, paylaşın, hafifletin... Bu tariflere bakarak kendiniz de versiyonlar geliştirebilirsiniz.
Toum
12 diş sarmısağı, 2 çay kaşığı tuzla birlikte uzun ince bir kaba koyun. El blendırıyla, püre olana kadar iyice ezin. 190 gram zeytinyağını, blendırı sürekli çalıştırmaya devam ederek, ip gibi azar azar ekleyin. Zeytinyağı ekledikçe hava aldıra aldıra karıştırırsanız mayonez gibi bir kıvama gelir. Sonra 1,5 limonun suyunu ekleyin. Karışım iyice özdeşleşince hazır demektir. Havuç, salatalık, kereviz sapı veya şiş tavuk ve etlerle mükemmel uyum sağlar.
Yeşil tahin
70 gram yani yaklaşık 1 bağ kişnişi ve 100 ml. suyu mutfak robotuna koyup yeşil püre olana kadar çekin. Çok fazla çekerseniz kişnişler kararabilir. Üzerine 2 diş sarmısak, 120 gram tahin, 2 çay kaşığı tuz ve 90 gram limon suyunu ekleyip tekrar karıştırın.
Dut yemiş bülbül neden ötemez?
Dut cırcır yapar ve bülbül ötmek için kendisini kastıkça helak olduğundan susmayı tercih eder.
Bir incirde yaklaşık kaç çekirdek vardır?
Aradım ama yaklaşık bir rakam bulamadım bunun üzerine üşenmedim saydım. 1567 tane çekirdek çıktı.
Vişne, kirazın kardeşi midir?
İkisi de gül familyasındandır. Vişne, kiraza göre daha koyu renklidir ve tadı da ekşidir. Ekşiliğinden dolayı kiraz gibi pek yenmez, daha çok kompostosu yapılır.
Bir elma ağacı yılda yaklaşık kaç elma verir?
Ortalama 400.
- Manda, ineğe göre daha az süt verir. Bir sağımda 3-5 litre... Sütün yağ oranı inekte yüzde 4 civarındayken mandada bu yaklaşık iki katı. Ama buraya dikkat: Kaymağın yağ oranı inek sütüne göre daha düşük.
- Afyon mandaları haşhaş küspesiyle besleniyor: Haşhaş küspesinin besin değeri yüksek. Bununla beslenen mandaların sütlerinin kalitesi daha yüksek oluyor.
- Ne yazık ki Afyon’da manda sayısı çok azaldı. Bunun ilk sebebi mandanın bol su istemesi. Bir dönem suyun ve bataklığın bol olduğu Afyon, manda için çok uygunken ne yazık ki barajlar, şehirleşmeyle kuruyan bataklıklar mandalar için ideal koşulları yok etmiş.
- Diğer bir neden de ABD kontrolünde yapılan haşhaş tarımından dolayı tarlalardan küspe almak hem çok maliyetli hem de zor bir hal almış. Mandayı haşhaş küspesiyle beslemek maliyeti kurtarmaz olmuş.
1- Pastırmalı, kaşarlı kallavi pide
Ne lazım?
1 çorba kaşığı tereyağı, 4 dilim çemenli pastırma, 1 adet ufak kapya biber, 250 gr. kaşarpeynirİ, 1/2 çay kaşığı pul biber, 2 dal nane
Nasıl yapılır?
◊ 1 çorba kaşığı tereyağını yarım çay kaşığı pulbiberle birlikte küçük bir tavada kızdırın.
İRAN: En eski medeniyetlerden İran’da oruç, hurma ve çay veya ılık suyla açılıyor. Bu hafta İran lezzetlerinden kolay hazırlanan bir tatlıyı seçtim tarifini vermek için. İsmi ‘ranginek’. İçinde tanıdık ve rahatça bulunan malzemeler var.
IRAK: Malum, ramazan gelince fiyatların artması sadece memleketimize özgü bir olay değil. Irak’ta moona isimli erzak toplama âdeti ramazandan iki hafta evvel başlıyor. Yemekler normalden daha sulu. Sulu bir et yemeği, sair zamandaki sade kuru etlere göre olmazsa olmazlardan, tabii pilav da.
MISIR: Mısır’ın ramazan geleneği cadılar bayramına benziyor. İftardan sonra çocukların fenerlerle (fawanee) dışarı çıkıp, mani söyleyip, şeker toplaması eski bir âdet.
SURİYE: Mahyalar ve ramazan davulcusu âdetlerimiz Suriye ile benziyor. Onların oruç açılışı Osmanlı’dan edindikleri meyan kökü şerbetiyle.