SEVGİLİ Hürriyet okurları... Geçtiğimiz çarşamba günkü gazetemizin spor sayfasında, değerli arkadaşımız Celal Demirbilek’in Fatih Solak’la ilgili "Dopingle Oynayacak" başlıklı haberini okumuşsunuzdur.
Daha önce de görevde olduğum bazı takımlarda gerçekleşen bu olay, zaten WADA’nın (Uluslararası Antidoping Birliği) müsaade ettiği bir durum. Ancak bu, belirli hastalıklarda, üniversite kliniğinin raporları ve yapılacak test sonuçlarının WADA’ya gönderilmesi ve incelenmesinden sonra gerçekleşebiliyor.
WADA bunları, hem internet sayfasında hem de kitapçıklarında tedavi amaçlı kullanımlar (TUE)olarak isimlendiriyor ve açıklıyor. Tedavi edilen hastalığı olan ya da bazı ilaçları alması gereken sporcularda doping listesinde olan bazı ilaçlara kısmen müsaade ediliyor.
21 gün önce başvurulmalı
Sporcu ciddi sağlık problemi ile karşı karşıya ve alacağı ilaç doping listesinde ise, tedavi amaçlı kullanımı performansını önemli derecede etkilemeyecekse ve başka ilaç kullanamıyorsa, bu ilaçlara kısmen müsaade ediliyor. Yani siz bir ilacı tedavi amaçlı diye yüksek dozda kullanırsanız, yine dopingli sayılabilirsiniz. Bu tür tedavi olan sporcular doping kontrolünden geçmez diye bir kural mevcut değildir.
Burada uluslararası organizasyonlar öncesi WADA’dan mutlaka izin almak gerekmektedir. Raporların incelenmesi sonrası olumlu ya da olumsuz karar çıkabilir. TUE müracaat formu müsabakadan 21 gün önce doldurulup yollanmalıdır. Doping kontrolleri sırasında mutlaka alınan tüm ilaçlar ve alınan dozajlar yazılmalı ve mümkünse yollanan formun kopyası ilave edilmelidir.