Dünya vatandaşı yetiştirmek!

Haydi şu anda, bu yazıyı okuduğumuzda ayağa kalkalım ve söz verelim.

Kişisel olarak yemin etme, söz verme şeklimiz her ne ise o şekilde yemin edelim...

Neye mi?

Çocuklarımızı olabildiğince özgüvenli yetiştirmeye...

Onları, gerekirse yardım almaya, uzmana sormaya, çekinmeden "nasıl yapacağım?" demeye, bunun için en azından çaba göstermeye alıştırmaya...

Haklarını aramayı, fikirlerini ve duygularını yüksek sesle dile getirmekten çekinmemeyi öğretmeye...

Haksızlığa uğradıklarında itiraz etmeyi anlatmaya...

Ki tartışmanın kavga etmek olmadığını bilsinler...

Seçim yapmanın, seçim yapamamaktan daha değerli olduğunu bilsinler...

Taraf olmanın, tarafsız olmaktan son derece iyi bir şey olduğunu en iyi şekilde anlasınlar...

Akıllarından geçenleri söylemekten çekinmesinler...

Onlara neyi nasıl yapmalarını gerektiğini öğretelim...

İçinde amatör bir ruh taşımanın, heyecanı korumak için en iyi şey olduğunu öğretelim... Ama profesyonel olmanın da ne demek olduğunu açıklayalım..

Hata yaptıklarında özür dilemesini, bir iyilik gördüklerinde teşekkür etmeleri gerektiğini de öğretelim...

Yanlışa düştüklerinde "yanlış karar verdim" demeyi; eksik bir şey yaptıklarında "neden bunu düşünemedim?" diye kendi kendilerine sormayı bilsinler...

Bunları bilsinler ki, yanlış kararlar verdiklerinde ellerinden şekeri alınmış çocuklar gibi nereye sığınacaklarını, kimin omzunda ağlayacaklarını şaşırmasınlar...

Sevindiklerinde havaya zıplamaktan, üzüldüklerinde ağlamaktan, şaşırdıklarında "oha" demekten çekinmesinler...

Hayatta kendileri için kalite standartları olsun ki, kendi haklarını korumak için başkasının hakkını elinden adice çekip almasınlar...

"İnsani Kalite Standartları" nedir bilsinler...

Çocuklarımızı birer DÜNYA VATANDAŞI olarak yetiştirelim!

Ki "Hata yaptım, bu aklıma gelmedi, haklısın, bu benim eksikliğim" diyebilen, teşekkür etmekten, özür dilemekten, saygı duymaktan erinmeyen, empati yapıp kendini karşısındakinin yerine koyabilen, yaşadığı her olayın öğretici bir tecrübe olduğunu bilen ve kendi eksiği yüzünden sağa sola saldırmadan önce "özeleştiri" yapabilen, kendi hatasını anladığında ise yaşadığı olaydan ne öğrendiğini düşünüp şükredebilecek olgunlukta bireyler olsunlar.

Rekabet, başarı ve hırs kelimelerinin sözlük anlamını "savaş" olarak anlamlandırmasınlar.

İyi hafta sonları dilerim...

Okula başlarken hangi sorunlarla karşılaşılacak

Anne-çocuk arasındaki yoğun bağımlı ilişki nedeniyle, evden ayrılmaya tepki gösteren çocuklar olabilir. Burada en önemli faktör, anne ve babanın bu bağımlı ilişkiyi sürdürmeye devam etmemesidir.

Dilek Kırcaoğlu, anne-çocuk arasındaki yoğun bağımlı ilişki hakkında şunları söylüyor: "Pek çok anne, böyle bir tepki gösteren çocuğun okula başlamasını geciktirmektedir. Çocuk okulda, anne evde ağlamaya devam etmektedir. Böyle durumlarda önce anneye yardım etmek gerekir. Bu kadar önemli bir süreçte bazı sorunların yaşanması son derece normaldir ve olağan karşılanmalıdır. Bu sorunların süreç içinde çözüm bulacağına inanmak ve durumun doğallığı düşünülerek abartılı tepki ve çözüm arayışlarından kaçınmak şarttır."

Bu dönemde:

n Çocuğunuzun, okulda güvende olduğunu hissetmeli, doğru bir iş yaptığına emin olmalı ve bu duyguyu ona yansıtmalısınız.

n Çocuğunuzun ve kendinizin içinde bulunduğunuz kaygı durumunu yumuşatarak çözümlemeye çalışmalısınız.

n Herhangi bir iletişim engeli kullanmadan ("Bak herkes alıştı ama sen hálá ağlıyorsun, Ahmet hiç ağlamıyor" gibi...) çocuğunuzu etkin bir şekilde dinlemeli ve kaygı duyduğu konuları belirlemelisiniz. Çocuğunuzun rahatlamasını sağlamalı, duyduğu kaygının normal olduğu ve bu kaygıdan dolayı suçluluk duymaması gerektiği mesajını vermelisiniz.

n Çocuğunuz, anlaşıldığını hissetmelidir.

n Çocuğunuzla herhangi bir inatlaşmaya gitmemeli, ona okulun zevkli, heyecanlı ve eğlenceli bir yer olduğunu hissettirmelisiniz.

n Bu dönemde, okul ve aile sıkı bir işbirliği içinde olmalı. Çocuğunuzun okuldaki problemlerini eğitimciler ile paylaşmalı, onların görüşlerini almalısınız. Sorunları sadece çocuğunuzdan dinlemeniz, çözüm için etkili olmayacaktır. Objektif düşünebilmeli, anne ve baba olmanın getirdiği duygusallığın ön plana çıkmasına izin vermemelisiniz.

n Çocuğunuzu okul konusunda bilgilendirmelisiniz. Bu bilgiler çocuğunuzun kaygı duyabileceği alanlarda olmalı; abartılı ve çocuğunuzun fazla bir beklentiye girmesine neden olacak türde olmamalı. Kaygı duyduğu alanları çocuğunuzun kendisi söylemeli. Onu kaygı duymadığı konularda, sanki kaygı duyuyormuş gibi önceden bilgilendirmemelisiniz.

Bu dönemde çocuğunuza her zamankinden daha yakın olun. Çocuğunuz kaygı duyduğu alanlardaki sorularının yanıtını tam olarak bulamazsa, okulu reddedebilir ve okula gitme konusunda şiddetli isteksizlik duyar (Zaman zaman bütün çocuklar okula gitmeme talebinde bulunurlar. Bu durum normaldir, ancak sıklığı ve çocuğun tavrı önemlidir. Bu isteksizliğin kaynağı araştırılmalıdır). Bu isteksizlik bazen çocuğun öğrenim yaşantısının bütününü etkileyecek problemlere temel olabilir. Bu nedenle sorunun mutlaka çözümlenmesi gerekir. Okuldan almak çözüm değildir. Bu çocuğunuza sorunları çözmekten çok kaçmayı öğretir.

Bratz Girlz Rock

Bratz kızları; Yasmin (Natalie Ramos), Cloe (Skyler Shaye), Sasha (Logan Browning) ve Jade (Janel Parrish) sonsuza kadar iyi arkadaş olarak kalacaklarına söz vermişlerdir. Şarkı, dans ve modanın yardımıyla tüm okula, dürüstlüğün ve en önemlisi de arkadaşlığın gerçek anlamını öğretirler. Tiglon

Eftalya Beylerbeyi

Eğer siz de bir balık tutkunuysanız, her şeyden önce "lezzet, sıcaklık ve şıklık" diyenlerdenseniz, Eftalya Beylerbeyi restoranına bir bakın derim. Zengin mönüsüyle ve kalitesiyle kısa zamanda siz de buranın müdavimleri arasında olacaksınız.
Yazarın Tüm Yazıları