Paylaş
Delilik çok göreceli bir kavram. Çoğunluğun çıldırdığı sosyolojik dönemeçlerde delirmemek bir davranış bozukluğu gibi algılanıyor. İtiraf edin, Facebook hesabı açmayan o “tanıdığınızın” bir sorunu olduğunu düşünüyorsunuz. (Şahsen ben kendisine arkadaş bile demem çünkü listede değil)
Gece dışarı çıktığınızda grup selfiesi içinde yer almak istemeyen o özgüveni yüksek arkadaşın durumu da çok farklı değil. Çünkü artık sosyal kabullenme için özgüvenin yüksek olması yetmiyor, özçekimin de güçlü olması gerekmekte.
Geçtiğimiz hafta gezegen tek vücut oldu ve ünlülerin ‘çıplak selfie’lerini konuştu. Peki neden selfie diye bir realite var? Ve bunun çıplak çekildiği fraksiyonlar niye ve nasıl oluştu? Klinik olarak günde kaç selfie’ye kadar normal sayılabilir? İçme suyumuza ne kattılar? Garsonlardan başka bu durumdan gerçekten memnun olan var mı?
Bu soruların yanıtını vermek kolay değil. Modern hayat bize rasyonel olmayan davranışlar bütününü dayayabiliyor bazen. Ancak selfie gibi akımlar büyüyerek devam edecek çünkü kökleri çok insani temellere dayanıyor. Benim gözlüğümden ise hadise şöyle görünmekte:
GÖRÜLMEYE İHTİYACIMIZ VAR!
18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 70’i çıplak foto ve video içeren mesaj aldığını söylüyor. Risk bu kadar yüksekken böyle bir topa girmenin açıklaması temel insani içgüdülere dayanmakta. İletişim kurmaya olan ihtiyacımız insanlık tarihi kadar eski ama fiziksel mesafeler sürekli büyüyor. Ancak insan, görülmeye olan ihtiyacını karşılamak için yeni yollar bulmak durumunda. Ve daha az az kumaş daha çok görülmek demek.
Victoria Secret'in eski modeli Miranda Kerr de selfie'lerini Instagram hesabından takipçileriyle paylaşıyor.
ÇÜNKÜ YAPABİLİYORUZ!
Mesele teknolojik yenilikler olduğunda “yapabiliyor olma refleksi”, neden sonuç ilişkisi akılcılığına sahasında 10 maçtır yenilmiyor. Profesyonele yakın foto çeken kameraları akıllı telefonlara sığdırmak büyük bir deha gerektiyordu. Kullanıcı davranışları için aynısını söyleyemeyeceğim.
İLİŞKİ GÜVEN DUYUSU GETİRİYOR!
İnsanlar genelde ilişki içindeyken kendini güvende hissediyor. Risk aldığını düşünmüyor. Hatta inanmayacaksınız, karşısındakinin iyi biri olduğuna ikna oluyor. Gelecekte hayalkırıklığının kanıksandığı bir ilişki rutini bizi bekliyor. Şu üzücü realiteyi unutmayalım; tüm sınıfın boş kağıt verdiği bir sınavda kimse aldığı nota üzülmez.
YÜKSELEN DEĞER ÇIPLAKLIK OLABİLİR!
Çıplak selfie’ler Jennifer Lawrence ve Kate Upton ile başlamadı. Öyle ki Reddit’te yıllardır birçok genç kadın çıplak pozlarını sanal iltifat ve payeler için paylaşıyor. (Arif’in golünü ararken denk geldim) Sanmayın ki son iCloud skandalının ardından da insanlar kabuklarına çekilecek, daha oto kontrollü olacak. Rol modellerinin açığa çıkmasıyla yakın gelecekte çıplaklığın daha genişe yayılmasını ve daha az anormal algılanmasını bekleyebiliriz.
Hayatının her anını paylaşmasıyla meşur olan ABD'li TV yıldızı Kim Kardashian selfie'leriyle de gündemden düşmeyen isimlerden.
HERKES OTO BİYOGRAFİSİNİ HAZIRLIYOR!
Yaşadığımız her anı fotoğraflar, tweet’ler ve yer bildirimleri ile kayıt altına alıyoruz. Instagram, Facebook, Twitter, Foursquare gibi harika dostlarımız var. Bu çektiğimiz otobiyografik belgeselin mahrem alanlardan bağımsız olmasını bekleyemeyiz. Neyin özel hayat sayıldığı, neyin kamuya açık olabileceği ile ilgili “doğru” ise her güneş doğduğunda yeniden şekilleniyor.
Fotolarım internete düşmesin diyorsanız!..
İnsanlar selfie çekerek narsist taraflarını beslemeye ve o fotolara göz atarak tazelemeye ihtiyaç duymakta. İşte tam da bu nedenle bir fotoğrafa bakması için arkadaşa telefon veren kişinin “inşalah iki sola gitmez” endişesi diye bir ‘birinci dünya problemi’ mevcut. Bir insanın gerçekten atletik olup olmadığını anlamak istiyorsanız telefonunu alıp fotolarına bakıyormuş gibi yapın. Faul çizgisinden smaca yükselen Michael Jordan gibi üstünüze sıçrayacaktır.
Eğer siz de görüntülerinizin gezegene mal olmasını istemiyorsanız atletik olmaktan daha efektif tedbirlerle yola çıkmalısınız.
Farklı platformlarda aynı şifreyi kullanmayın. Şifrelerin güçlü olduğundan emin olun.
iCloud’un otomatik yedekleme opsiyonunu kapatın ve iCloud’un iki adım onaylama sistemini kurun.
Güvenlik sorularını yanıtlarken cevabı sadece sizin bildiğinize emin olun. Kendi sorularınızı oluşturabilirsiniz.
Telefonunuza şifre koyun. Şifreyi tuşlarken dışavurumcu olmayın. Cihazları her zaman kilitli tutun.
Sosyal medya hesaplarınızda da iki adımlı onay sistemini aktif hale getirin. Üçüncü parti uygulamaları kapatın.
Çok acil bir durum yoksa çıplak selfie çekmeyin.
Paylaş