Paylaş
Daha önce hiç deniz görmemişti. Korkuyordu. Yüzmeye başladığı anda yüzünde açan mutluluğu unutamıyorum. “Bir haftalığına diye başlamıştım, işi gücü bıraktım, aylardır buradayım” demişti bana bir Düşler Akademisi gönüllüsü. Düşler Akademisi; “Körler düş görür mü? Görürler. Asıl düşlerini yitirenler körleşir!..” mottosuyla yola çıkan bir sosyal sorumluluk oluşumu. Engelli bireyleri dalgıçlık yaptırarak, müzik grubuna katarak, onları kucaklayarak hayata hazırlıyorlar. Benim konuya geciken farkındalığım ise bu yaz Kaş’taki kamplarında gönüllülük yapmamla ilgili. Her hücremle oraya geri dönmek istemem de...
Türkiye’de yaklaşık 9 milyon engelli birey var. Onlarla ilgilenen ilk gönüllüler tabii ki aileleri. Sadece kocaman bir sayıdan bahsetmiyoruz, ülkemizdeki on milyonlarca insanın realitesi bu.
Akıllı mobil cihaz ve PC’lerle temel amaçları ‘hayatı kolaylaştırmak’ olan (kârlılığın yanı sıra tabii) teknoloji şirketlerinin gönüllülükleri ise her gün kullandığımız akıllı cihazların içinde mevcut aslında (Tabii ki daha fazlasını yapmak hep mümkün). En popüler iki işletim sistemi ekolüne biraz daha yakından bakalım:
APPLE
VoiceOver adlı özellik ekrandaki her şeyi okuyor, görmeye gerek kalmadan tüm denetimini kullanıcıya veriyor. (iOS ve OS X)
Dikte özelliği 40 dilde konuşarak yazmayı sağlıyor. Sadece sesle e-postaları yanıtlamak, internette arama yapmak veya herhangi bir yazı yazmak mümkün. (iOS ve OS X)
Mac’lerde işitme engelliler için ‘ekran flaşı’ özelliği görsel bir bip sesi işlevi görüyor. Aktif hale getirildiğinde flaş tüm bip uyarılarının yerini alıyor.
Yavaş tuşlar fiziksel ve motor becerilerinde kayıplar olan kişiler için tuşa basılma zamanıyla giriş zamanı arasında bir gecikme süresi bırakıyor.
Yapışkan tuşlar ise komutları girmek için tuşlara aynı anda basmak yerine, her seferinde bir tuşa basarak tuş vuruşlarını birleştirmeyi mümkün kılıyor. (Mac OS X)
MICROSOFT
Windows 10’da Narrator özelliği Apple’daki VoiceOver gibi ekranı kullanıcıya okuyor.
Magnifier ekranın belli bölümlerinin büyütülmesini sağlıyor. Büyütülen alanlardaki renkleri ve kontrast ayarlarını değiştirmek de mümkün.
Ekran klavyesi ve yapışkan tuşlar uygulamaları Windows 10’da da yer alan özellikler arasında.
Paylaş