Paylaş
Peki, bebeklerin bu konuda söz hakkı yok mu? Haftanın ürünü bu soruyu soruyor paylaşımcı dünyamıza...
Kimselere itiraf etmesek de kendimizi pek beğeniyoruz. Ancak tek bir kişi, beğenilme ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor. Herkes bizi beğensin, Facebook fotomuza övgü dolu yorumlar yaparak küçük yaşlarda kaybetmeye başladığımız özgüveni tamir etsin istiyoruz. O kadar ki yapım sürecini hızlandırmak için kendi suretimizi yayınlarken prodüksiyondaki her katmanı aradan çıkardık. Artık eşzamanlı yönetmeni, yapımcısı ve başrol oyuncusu olarak görev aldığımız selfie çağında yaşıyoruz. Ancak bu da yetmiyor. Modern insanın hayatına devam edebilmek için bir temel ihtiyacı daha mevcut: Çocuğunun her anını paylaşmak.
Kızıma aşığım. Ancak duygulardan sıyrılıp meseleye kâğıt üzerinde baktığımızda anne baba olmanın irrasyonel bir davranış olduğunu söylemek mümkün... Bunu itiraf etmek ve ebeveynlikten şikâyet etmekse yasak. Söz konusu yasağı her ebeveyn vicdan azabı, sevgi ve sosyal kontratlar gibi nedenlerden ötürü aslında kendi yaratıyor, hatta ters şeride girerek çocukluluğu yayma kürsüsü başkanı gibi hareket ediyor. İnsan türünün devamı ona bağlıymışçasına yavrumuzun her anını paylaşma güdümüz tam da buradan hareket etmekte.
Birer John Connor yetiştirdiği için gururlu paylaşımlar yapan ebeveynlere tepki duyanlar da mevcut. Bu tepkiden yola çıkan Hollandalı tasarımcı Laura Cornet’in geliştirdiği dönence oyuncakla oynayan bebekler farkında olmadan selfie çekebiliyor, internete bağlanıp sosyal ağlarda paylaşabiliyor. Oyuncağın yanında gelen bebek pabuçlarıysa içindeki GPS cihazıyla bebek hareket ettiğinde Facebook’a bağlanıp lokasyon bilgisi veriyor.
Cornet tasarladığı oyuncakla satış rekorları kırmak değil, fotoların bebeklerin rızası olmadan yayınlanmasına eleştirel bir bakış yaratmayı, bir tartışma başlatmayı amaçlıyor. Ancak Facebook kullanan annelerin yüzde 96’sının çocuklarının fotosunu paylaştığını ve insanoğlunun paylaşma sınırlarının sürekli genişlediğini düşünürsek Cornet’in beklenmedik bir servete koşması işten bile değil.
Paylaş