Patrick Özdemiroğlu

Anneannem hâlâ ‘dersinizi çalışın oğlum, boş işlerle uğraşmayın’ diyor

1 Kasım 2015
Scorp; günde 100 bin kişinin kullandığı ve değeri 10 milyon dolara dayanmış bir mobil uygulama.

Kurucuları iki öğrenci: Sercan Işık 1994, İzzet Zakuto 1991 doğumlu.

 


 

Yazının Devamını Oku

Dünya değişti, Office 2016 da!

9 Ekim 2015

Yazılımların değil, servislerin yükseldiği bir evrende geleneksel bir yazılım şirketi hayatta kalabilir mi? Çalışma alışkanlıklarının değiştiği, adına iş dediğimiz hayatta kalma misyonlarının insanların mobil gölgesi haline geldiği bir dünyada Word ve Excel ile rekabetçi kalınır mı?


Yanıt, şartlı evet. 1 milyon şirket, Google Drive’ı ortak çalışma ve depolama alanı olarak tercih ediyor. Açık kaynak alternatifler pazar payını artırıyor. Millenial neslin her özellik için ayrı servisi tercih ettiği zamanlardayız.
Ancak şu realite hâlâ karşımızda duruyor: İnsanoğlu ne kadar değişmek istese de, alternatif hizmetleri denese de Office programlarıyla ilişkisini kesebilmiş değil. Gezegendeki 7 kişiden biri Office ürünlerini kullanıyor. Her ürün güncellemesi, milyonlarca kişinin hayatını doğrudan ilgilendiriyor.
Kaçıranlar için, yerimiz yettiğince Office 2016’nın yeni ve temel özelliklerine göz atalım.

* BİRLİKTE DÜZENLEME: Office 16 ürünlerinin görünüm ve hissiyat olarak önceki sürümlerden büyük bir farkı bulunmuyor. Yabancılık hissetmeyeceksiniz. En çarpıcı değişimse bulutun devreye girmesi: Office tek bir kişiye hitap eden bir üründen “Ekip olun, birlikte çalışın!” diyen bir ortak çalışma aracına dönüşmüş durumda.

Yazının Devamını Oku

Onu alma,beni al

22 Ağustos 2015
Sümerlerin çivi yazısından beri tabletler hiç bu kadar popüler olmamıştı. Evde, iş yerinde, metroda ya da kafede...

Elinde tablet olmayan birini görmek artık neredeyse imkânsız. Siz de bir tablet edinmeyi düşünüyorsanız, işte mukayeseli alternatifleriniz.


1-Tek rakibi kendisi!

iPad Air 2

Apple, piyasadaki en iyi tableti daha iyi hale getirmeyi başardı. İlk çıktığında da pazardaki en iyi tabletti, Apple serinin ikinci versiyonuyla listenin tepesindeki yerini kolay kolay bırakmayacağını gösterdi. Cihaz, fark etmemenin mümkün olmadığı kadar daha ince ve hafif. Güçlü işlemci, yeni kamera, inanılmaz görüntü kalitesi ve yeni özellikleri de bu denkleme eklemeli. Özetle beyler ve hanımlar; iPad Air 2 açık ara piyasadaki en iyi tablet.
Ağırlık: 437 g Ekran: 9.7 inç Çözünürlük: 1536x2048
RAM: 2 GB Arka Kamera: 8 MP

2-Andoir evreninden

Yazının Devamını Oku

Bir mobil uygulama ile...Görmeyenlerin gözü olun!

1 Ağustos 2015

Akıllı telefonlarımız gerekli ve gereksiz mobil uygulamalarla dolu. Bunları yüklerken temel amacımız hayatımızı kolaylaştırmak. Peki başkalarının hayatını kolaylaştırmayı hiç düşünüyor muyuz? Bu hafta hayırlara vesile olan mobil app’lere göz atacağız


Dünyada kâr amacı gütmeyen yüzlerce yardım kuruluşu mevcut. Teknoloji; hayırseverlerle yapılacak iyilik arasındaki mesafelerin daha kısa olmasını sağlıyor. Gelin, bazı örneklere bakalım.

Be My Eyes


Yazının Devamını Oku

Uygulama yükle gizli hayranını bul!

11 Temmuz 2015
Kabul edelim, Instagram’ı vazgeçilmez kılan hepimizin kullanıyor olması, kusursuz ve sınırsız özellikleri değil. Instagram’ın eksik kaldığı (ya da girmek istemediği) alanları dolduran, kullanıcı deneyimini destekleyen birçok üçüncü parti uygulama mevcut. Bu hafta onlardan bazılarına göz atacağız.

Hani birinin fotolarına bakarız ama onu takip bile etmeyiz ya... Hani fotolara bakarken elimiz çarpacak, kalp çıkacak diye ödümüz kopar ya... Ama bir gün bir app çıkar ve o kişi sizi iş üstünde görür ya. İşte öyle bir şey...

- Followers Mania: Instagram gibi sosyal mecraların hayatımızda bulunmasının önemli nedenleriden biri insanların hayatını gizlice gözetlemek. Takipçilerin, takibi bırakanların istatistiklerini görmek için Followers Mania’yı kullanabilirsiniz. Ancak uygulamanın asıl alametifarikası, sizi takip etmeyip sinsice fotolarınızda çılgın atan kişilerin tam listesini sunması. Evet, o iş arkadaşınız da onlardan biri. iPhone uygulamasının bu can alıcı özelliği için iki dolara kıymanız yeterli.

- Latergramme: Düzenli Instagram kullanımı emek ister, her zaman paylaşıma vakit bulmak mümkün olmayabilir. Bunun için paylaşımları belirlediğiniz saatlere kurmanızı mümkün kılan Latergramme adlı uygulamadan faydalanabilirsiniz. 150 bin marka ve bireyin kullandığı uygulama ile birden fazla hesabı yönetmek de olası.

- Repost: Instagram, arkadaşların paylaştığı fotoları kendi akışımızda gösterme şansını bize vermiyor. Bir sosyal medya kullanıcısı için istediği bir fotoyu istediği zaman paylaşamamak diye bir seçenek olamaz. (Arkadaş: “Fotoları Whatsapp’tan atacağım” deyip atmayan organizmaların genel adı) Ücretsiz Repost app’ini Instagram’ın retweet özelliği olarak kullanarak bu derde derman bulabilirsiniz.

- Statigram: Ünlü isimlerin hesapları altındaki “En güzel kullanılmış çoraplar için sayfamıza bekleriz” yorumlarından bildiğiniz üzere Instagram’ı sadece bireyler değil girişimciler ve markalar da kullanıyor. Statigram, Instagram’ı iş için kullananlara harika bir analitiks araç sunmakta.

- Layout: Bir anı, görüntüsü çekilip paylaşılmadığı sürece tamamlanmış sayılmaz. Ancak söz konusu atraksiyonu duvara atılan 28 sevimsiz fotoğrafla paylaşmak da takipçi sayısını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle foto kolajı yapan uygulamaların popülerliği sürekli artıyor. Instagram’ın kendi uygulaması olan Layout’u bu anlamda önermek mümkün.

Yazının Devamını Oku

Diziler hayatın yansımasıdır

27 Haziran 2015

Konuya neden yansımadan girdik? Çünkü projektörlerden bansedeceğiz. Televizyon falan gibi aparatları geçin, hatta camdan atın. Artık devir dizileri duvardan izleme devri

Dijital hayat ve Çelik ile birlikte insanların ekranları kullanma şekli de değişiyor. TV’nin icadından önce çekimleri başlamış olan Arka Sokaklar’ı takip edenler kadar kucağındaki bir ekrandan Game of Thrones izleyen kalabalıklar da mevcut. Onlar Yaprak Dökümü’nün çileli babasına değil (Yerli dizi bilgim burada sona erdi) Stark familyasının ahmak kaderine gözyaşı döküyor. Ve yeni alışkanlıklar, yeni ekranların yükselişi anlamına gelmekte. Dizüstündekiler, sürekli büyüyen akıllı telefonlar ve tabletler arasında hakkı yenen bir kesim var: Projektörler.
Onlar artık hatırladığınızdan çok daha küçükler ve sizinle seyahat etmeyi seviyorlar. Satın alım yaparken dört noktaya dikkat etmenizi öneririm: Görüntü kalitesi, girişler, özellikler, kullanım kolaylığı.

Acer C205: Bu model 300 gram ağırlığıyla avuç içi kadar mutluluk sağlamaya aday. Multimedya içerikleri doğrudan bir akıllı telefon veya tablet üzerinden kullanabiliyor. 30 bin saatlik sistem ömrü var. (1300 TL)

DellM190S: Ortalama bir görüntü kalitesine sahip olan cihaz (SVGA 858 x 600) port’lar konusunda zenginlik içeriyor. Aynı şeyi özellikler için söyleyemiyoruz. Sunumlarınızı güvende tutmak için şifre koyma seçeneği ile benzerlerinden ayrılan ürün pratik bir kullanıcı deneyimi vadediyor. (865 TL)

M2 Micro Projector: Görüntü kalitesi, girişler ve yanında getirdiği özelliklerle piyasadaki en başarılı mini projektörlerin başında geliyor. Hoparlör, SD kart girişi, dahili hafızanın yanısıra paketten çıkan tripod ürünü daha etkileyici kılmakta. Tek sorun kendi medya çalar kullanımının bir miktar zor olması. (925 dolar)

3M MP160: Fiyat performans açısından tavsiye edebileceğim model 20 bin saatlik ampül ömrüne ve 0.75 W bir hoparlöre sahip. M2 gibi bu ürün de tripod ile birlikte gelmekte. Evinizi projektöre göre dekore etmek zorunda değilsiniz. (785 TL)

Yazının Devamını Oku

Selfie’siz tatil, tatil değildir!

13 Haziran 2015

Bilimkurgu filmleri yüzünden 2000’li yılların uçan arabalar ve emanete hıyanet eden robotlarla dolu olacağını hayal ederek büyüdük. Onun yerine saçını sallayarak elektronik bir cihaza şirinlik yapan modern insanla yetiniyoruz

2 Mart 2014’ü (Bkz. Ellen DeGeneres) adına ‘selfie’ denen sosyolojik realitenin doğum tarihi olarak kabul edebiliriz (Evet, daha önce de selfie çekilen bir şeydi, bu tarih itibariyle çekilmez bir hal aldı). İnsanoğlu, söz konusu tarihten önce yapılmış tüm eğlenceli aktivitelerin aslında yaşanmamış olduğunun farkına vardı. Lütfen hakkınızı arayın. Tur şirketlerinden, kuverden yüklenen restoranlardan, evde durmasa içilmeyecek ucuz içkiyi almanıza neden olan freeshoplar’dan geçmişe dönük masraflarınızı talep edin. Çünkü bir kol parçasının ileri doğru itildiği tuhaf vücut pozisyonu, foto çekenin koca kafası ve karedeki herkesin kendi tipinden memnun kalmasını sağlayan 134 tekrar olmaksızın o andan keyif almak imkânsız bir şeydir. Bu nedenle de bilim adamları daha iyi selfie çekilebilmesi için cihazlar icat etmektedirler.
Geçtiğimiz hafta Hürriyet Pazar’da “Bu yazı unutulmaz kılacak 34 şey” dosyası içinde işlediğimiz Selfie ürünlerine geniş geniş göz atalım.
ZenFone Selfie: Asus adında Selfie geçen bir telefonu piyasaya çıkardı. Cihaz 13 MP’lik ön kamerası ve gerçek zamanlı rötuş özelliği ile daha az gerçekçi profil fotoları vaat ediyor.
Selfie360: Bu iOS app’i dijital dünyamızın iki vazgeçilmezini bir araya getiriyor; gif’ler ve selfie’ler... Özçekiminizi; hareketli portre, 360 derece panoramik animasyon ya da 3D şeklinde yapabiliyorsunuz.
Selfie Cam App: İş selfie çekmekle bitmiyor. Selfie çekmeyi hayatın kendisi kadar ciddiye almış olduğunuz gerçeğini perdelemek için türlü şirinliklere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Ücretsiz Selfie Cam uygulaması çekilen fotoyu eğlenceli görsellerle süslemeye yarıyor.

Yazının Devamını Oku

Tatilciler için gerekli şeyler!

31 Mayıs 2015
İnsanoğlu da aynen elektronik cihazlar gibi enerji ile çalışıyor. Ve aynı insanoğlu, periyodik olarak pilini şarj etmek durumunda. Aksi takdirde hangi düğmeye basılırsa basılsın, gözdeki ışığı geri getirmek mümkün olmuyor. Ve söz konusu şarj sürecine kısaca ‘tatil’ diyoruz. Tatili verimli geçirmeyen bir birey ise 10 liraya satılan şarj aletleriyle beslenen telefonlar gibi yolda kalmaya mahkûm. Bu hafta, tatili daha verimli ve keyifli kılacak bazı teknolojik cihazlara göz atacağız...

Gittiğiniz yerde ses getirin: Bluetooth hoparlör

Bluteotooth teknolojisi sayesinde akıllı telefonla, bilgisayarla kolayca eşleşen ve her yere taşınabilen yeni nesil hoparlörler otel odasında da kamp alanında da havuz kenarında da sizi mutlu (etrafınızdakileri mutsuz) etmeyi vaat ediyor. UE Mini Boom (352 lira), Beats New Pill (649 lira) önerebileceğim modeller. Frisby ve Mikado gibi markaların 20-50 lira arasında modelleri de mevcut.

Güneşimden kaç: Hibrit Şarjcı

Neyse ki herkes otomobille tatile çıkmıyor. Işıklar içinde yattığımız sıcak bir günde güneş enerjisi ile çalışan şarj aleti Pulse sayesinde akıllı telefonunuzu hep açık tutabilecek ve tatil arkadaşınızı istediğiniz kadar görmezden gelebileceksiniz. Bir iPhone’u 3 kere şarj edebilen Pulse’un ABD fiyatı 170 TL civarı. Soladec ise 125 TL’lik etiketiyle bir başka seçenek.

İyi saatlerde yüzsünler: Swimmo Smart Swim Saati

Hür türlü inanca saygılıyım. Bütün yıl ofis masasında genişleyen bedenlerin 10 günlük yüzme ile eriyeceğine olan inanç da bunlardan biri. O nedenle (sizi mutlu edecekse) yüzme seanslarınızı izleyen, ölçen, yüzücüye koçluk yapan 500 TL’lik Swimmo akıllı saati sizi tatmin edebilir. Ürünün Kickstarter’da 500 bin TL toplaması, içindeki Michael Phelps’e sarılanların sayısı hakkında da ipucu veriyor.

Yazının Devamını Oku