Panda, katliamdan panzehir sayesinde kurtuldu

Ümraniye Dudullu’daki kısa adı İMES olan İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları sitesinde bir köpek katliamı yaşandı.

Kimliği belirsiz kişiler sanayi sitesinde bulunan 30’a yakın köpeği zehirledi. Öldürülen köpeklerin arasında sahipli 8 köpek de var. Striknin adlı zehirle zehirlenen köpeklerin sahipleri vahşeti yargıya intikal ettirmek için harekete geçti. Zehirlenen köpekler arasında bulunan Dost adlı dişi kangalın 1 aylık 2 yavrusu da ortada kaldı.

1200 işyerin bulunan dev sanayi sitesi İMES’de 16 Şubat gecesi faili meçhul bir katliam yapıldı. Katliamın kurbanları, köpeklerdi. Aralarında işyerlerinin önünde bağlı 12 sahipli bekçi köpeğinin de bulunduğu 30 köpek etrafa saçılan zehirlerle öldürüldü. Zehirli yiyecekleri yiyen köpekler arasında sadece biri, Panda adlı Alman kurdu kurtuldu. Sahibi Rıfat Özalp striknin adlı zehirin panzehiri olan ilacı hayvanına vererek onu ölümden döndürdü. Katliamın ardından köpeklerin cesetleri belediye ekipleri tarafından apar topar ortadan kaldırıldı. Bazı havyan sahipleri köpeklerinin cesedini bile göremedi.

YOKSA KÖPEKLER KUŞ GRİBİNDEN Mİ ÖLDÜ?

Olaydan sonra köpek sahibi site sakinleri bir araya geldi. Ölen köpeklerden bazılarının cesetlerine otopsi yaptırdılar. Hayvan sahipleri olayları şöyle anlatıyor:

"Sitemizde 3 vardiya halinde güvenlik elemanları görev yapıyor. Ayrıca polis ekip otosu da tüm gece site içinde devriye görevi için dolaşır. Mesai saatlerinden sonra siteye sadece iki kapıdan giriliyor ve bütün giriş çıkış yapan araçlar kontrol edilip kayıtlara alınıyor. Zehirlenme olduktan sonra İMES yönetim kuruluna, güvenlik birimlerine ve Ümraniye Belediyesi’ne başvuruda bulunduk. Hiç bir sonuç alamadık. Herkes ilk defa duyuyoruz, bizim haberimiz yok, dedi."

İMES yakınlarında kliniği olan veteriner Gültekin Külekçi hayvanlara ilk müdahaleyi yapan doktordu. "Zehirlenen hayvanların ağızlarında tavuk parçaları çıktı. İki köpeği otopsiye gönderdik. midelerinden tavuk kemikleri çıktı. Zehrin tavuklarla birlikte atılmış olması kuvvetli bir ihtimal" diyor.

GÖZLERİMİN ÖNÜNDE KASILA KASILA ÖLDÜ

Köpeklerini kaybeden site sakinleri çok öfkeli. Katliamın sadece acımasızlık değil aynı zamanda suç olduğunu hatırlatıyorlar: "Zehirleyenler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’na aykırı hareket etti. Özellikle sahipli köpek öldürme cezasının her bir köpek için 4 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırıldığını bilmelerine rağmen bu katliamı yaptılar. Suç işleyenler bulunmalı."

Katliamda 2 yaşındaki Pirenne Çoban köpeği cinsi köpeğini yitiren Ahmet Fazıl Gökdeniz anlatıyor: "Benim köpeğim sürekli olarak işyerimin içinde dolaşırdı. Sadece günde yarım saat hava almak için dışarıya çıkar işyeri çevresinde dolaşır sonra yeniden içeriye girerdi. 16 Şubat günü öğle saatlerinde ben yemeğe giderken onu da kapının önüne çıkardım. Yemekten döndüğümde yerde kasılmış yatarken buldum. Hemen otomobile koyup veterinere götürdüm. Serum verildi. Zehirlenmeye karşı iğne yapıldı, dokuz saat yaşam mücadelesi verdi ama kaybettik. Kasıla kasıla öldü."

2 KURT KÖPEĞİNDEN BİRİNİ KURTARDI

Köpek katilleri sitede işyeri bulunan Rıfat Özalp’in de kapısının önünde bağlı duran iki kurt köpeğini de zehirledi. Rıfat Özal köpeklerin zehirlendiğini sırada işyerinde değildi. Gerisini şöyle anlatıyor: "Çalışan arkadaşlar Hasbi adlı kurt köpeğinin öldüğünü Panda’nın da can çekiştiğini telefonda söylediler. Hemen veterinerimi aradım. Köpeklerin zehirlendiğini söyledim. Hiç vakit geçirmeden panzehir yapılması gerektiğini söyledi. İlk gördüğüm eczaneden ilacı alıp köpeğime iğneyi ben yaptım. Sonra veteriner geldi; serumlar, tedaviler, ilaçlar derken Panda’yı kurtardık. Ama Hasbi öldü. Kapımızın önünde bağlı hayvanlarımızı öldürdüler."

TEL KAFESİN İÇİNDEKİ KÖPEK DE ÖLDÜ

Ferda Ekşioğlu işyerinin kapısının önüne 3,5 yaşındaki Bambi adlı kurt köpeği için tel kafesli bir bölüm yaptırdığını söylüyor. "Tel bölmenin içinde yaşardı. Son derece arkadaş canlısı bir yapısı vardı. Telin içindeki hayvanın kime zararı olur ki, o zaman hayvanat bahçesindeki hayvanları da kafeslerinin içinde öldürsünler. Eğitimli hayvanımı katlettiler."

Celal Yağcı da katliamda dört yaşındaki Çekiç adlı kurt köpeğinin öldürüldüğünü söylüyor: "Benim köpeğim K-9 eğitimi almıştı. Çok iyi bir koruyucuydu. İnsanlarla dosttu. Gece gündüz işyerimin önündeki kulübesinde bağlı tutardım. Cesedini bile bulamadım.".

ÖKSÜZ KANGAL YAVRULARI

İşyerinin önündeki Dost ve Zilli adlı iki Kangal köpeği öldürülen İsmail Genç de çok üzgün: "Benim yavrularımı katlettiler, Dost adlı köpeğim bir ay önce doğurmuştu. Neyse ki iki yavrusu içerde olduğu için onlar kurtuldu. Ama annelerini arıyor ve ağlıyorlar. Nasıl bakacağımızı şaşırdık. Veterinere bıraktık. Orada damlalıkla besleniyorlar."

HERKES SEMİNERDE

Katliamla ilgili olarak İMES yönetimiyle de görüşmek istedik. Ancak yöneticilerin bir seminer için Ankara’da oldukları ve cevap veremeyecekleri belirtildi. Ümraniye Belediyesi yetkilileri ise KIbrıs’ta bir başka seminerde oldukları gerekçesiyle cevap vermediler. Belediye Başkanı ve basın sözcüsünü temsilen ulaştığımız Kültür Müdürü Faysal Şansi "Bu olayı ilk defa duyuyorum, haberim yok" dedi.Cahit AKYOL

Tavşanlarda mide-bağırsak durgunluğu

Tavşanlarda mide-bağırsak durgunluğu çoğunlukla tüy topaklarından kaynaklanan genel bir sindirim sistemi problemidir. Normalde tavşanların sindirim sistemlerinde kendilerini temizlerken yuttukları bir miktar tüy bulunabilir. Ancak sindirim sistemi yeterli düzeyde çalışmıyorsa, bu tüyler tüy topakları oluşmasına neden olabilir. Bu durum genellikle yetersiz beslenen ve özellikle lif oranı düşük yem tüketen tavşanlarda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra başka hastalıkların ya da aşırı stresin sonucu olarak da tüy topakları oluşması ve buna bağlı sindirim sistemi durgunlukları görülebilir.

Tavşanınızda bu belirtilerin bazılarını görürseniz, Sindirim sistemi durgunluğundan şüphelenebilirsiniz:* 2-7 gün süren iştah kaybı * dışkı sayısında azalma, dışkı büyüklüğünde azalma ve dışkıda tüy, bazen de ishal ve yumuşak dışkı * kilo kaybı * kambur durma * sancıyla ilgili olarak diş gıcırdatma * halsizlik ve depresyon.

Sindirim sistemi durgunlukları ve tüy topaklarının tedavisi süresinde öncelikle tavşanı sıcak bir ortamda tutmak gerekir. Hayvanda aşırı miktarda su kaybı varsa bu kayıp serumla giderilir ve besin değeri yüksek sıvı gıdalar verilir. Veteriner hekiminizin vereceği ilaçların yanı sıra karın bölgesine masaj yapılması ve eğer yakında başka tavşan varsa onun besin değeri yüksek sekotroplarının (tavşanlara özgü besleyici değeri olan özel dışkı) hasta tavşana verilmesi tedaviyi destekler. Hafif egzersizler, lif oranı yüksek kuru ot ve taze yeşillikler verilmesi de problemin düzelmesi için yeterli olur.

Uzun süren ve tedavi edilmeyen sindirim sistemi durgunluklarında tavşanınızın ölebileceğini hatırda tutarak mutlaka kısa süre içinde veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Pako pano

Sokakta ıslak ve aç halde bulduğumuz bu yavru köpek şimdi Beşiktaş’taki bir klinikte kalıyor ve yeni sahibini bekliyor. İlk aşıları ve parazit tedaisi yapıldı. 0555 422 88 95.

Evde beslediğim Sultan papağanım ben çalıştığım için bütün gün yalnız kalıyor ve çok mutsuz oluyor. Bir sultan papağanı daha veya diğer papağan cinslerinden bir tane almak istiyorum. 0532 323 61 15, 0212 437 06 27.

Bu Alman kurdu ve Husky kırması üç aydır kafeste yaşıyor. Köpeğin olumsuz etkilenen ruh hali bir yana, artık ödemekte güçlük çektiğim pansiyon ücreti bir yana... Bu güzel köpeği sahiplenmek isteyen bir hayvansever yok mu! Aldığım yere geri bırakmak zorunda kalırsam köpek dövüştürücülerinin eline düşecek diye korkuyorum. 0555 422 88 95.

Biz birbiriyle oyun oynamayı çok seven yedi aylık iki kardeşiz. Bize iyi bakacak ve sevecek bir aile arıyoruz. 0532 646 99 18 veya 0212 223 88 16.

Soyu tükenmek olan safkan Van kedisi kızımıza, safkan Van kedisi eş arıyoruz. 532 445 25 75, 216 349 2750

Sokakta bulduğumuz güzel kedinin evden atıldığını veya kaybolduğunu düşünüyoruz. En fazla yedi aylık. Kuyruğunun güzelliği yüzünden ismini Püskül koyduk. Onu sahiplenmek ister misiniz? 0533 529 16 51.

İki yavru kedi annelerini doğarken kaybettiler ama birbirlerine ve hayata sıkı sıkı tutundular. İnsana ve köpeklere karşı çok sevecenler. İkisini birlikte sahiplendirmek istiyoruz, çünkü ayrılırlarsa çok sıkılacak ve mutsuz olacaklar. 0532 223 61 15.

Çikolata renkli Labrador cinsi köpeğimiz Akatlar Çevre Sitesi’nde kayboldu. Boynunda telefon numarası olan tasması var ama bugüne kadar arayan olmadı. İsmi Reyni, bizi çok özlediğini ve mutsuz olduğunu düşünüyoruz. Reyni’yi bulursanız lütfen bizi arayın. 0212 352 40 85.
Yazarın Tüm Yazıları