İsmet Sungurbey (79) Türkiye’de hayvan haklarının gündeme gelmesinde ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun çıkmasında en çok emeği geçenlerden biri.
Medeni Hukukçu olarak Türkiye’nn önde gelen isimlerindendi ama bu sayfanın takipçileri onu en çok hayvanseverliğiyle tanırdı. Her sabah 05.00’te kalkıp, 500’e yakın sokak hayvanını beslerdi. Kazancını neden hayvanlar için harcadığını soranları da "Hepsi aç, kaldırımları mı yesinler" diye terslerdi. 20 sene önce bir gün Yedikule’deki evine yürürken yavrularını emziren zayıf bir köpek gördü. Yavruları ve anneyi besledi. Mahalleli çocukların Lessie adını verdiği köpekle dost oldular. Bir sabah derse giderken Lessie ve yavrularının öldürüldüğünü duydu. Onları sur boyuna gömerken, vasiyeti de yanlarına gömülmekti. O günden sonra, yaşamını hayvanlara adadı. Sungurbey, katıldığı her toplantıda, Hz. Muhammed’in "Hayvanlara eziyet edene Allah lanet etsin" dediğini hatırlatıp hayvan katliamının insanlık suçu olduğunu savunuyordu. Vasiyeti yerine gelemedi ama ardından anlatılanlar, yazılanlar onun yokluğunun hayvansevenler için ne anlama geldiğini gözler önüne serdi. Onun gibi bir hayvan hakları savunucu olan, Pako’nun babası Bekir Coşkun’un onun için 24 Eylül 2006 tarihli Hürriyet’teki köşesinde yazdığı yazıya bir kez de bu sayfada yer veriyoruz.
HALUK ŞAHİN
SUNGURBEY’LE BİR SABAH
... İsmet Hoca, 20 yıldır yaptığı gibi o gün de kendisini bekleyen aç sokak hayvanlarına götüreceği etleri, peynirleri ve balıkları bir gece öncesinden hazırlamıştı. Köhne otomobili uzun yıllardır aynı amaçla kullanılmış olmanın kokusunu her gözeneğine sindirmişti. Yedikule’nin karanlık sokaklarından Aksaray’a doğru ilerlerken bazı köşelerde öbek öbek kediler ve köpekler belki saatlerdir onu bekliyordu. Bazıları da otomobilinin sesini duyunca saklandıkları köşelerden çıkıp oraya doğru koşuyorlardı. Dört bir yandan kediler, köpekler çıkıyordu. Adeta tılsımlı bir film sahnesi seyrediyordum.
Hoca, sanki hepsini tek tek tanıyordu. Hangisinin hasta olduğunu, hangisinin peynir sevdiğini, hangisinin et yiyemediğini biliyordu. Yemek dağıtımı sırasında kedilerle köpekler dövüşmüyor, herkes sırasını bekliyordu...
Böyle iki saat dolaştık. Tanyeri ağardı, sabah oldu. Bir sabahçı kahvesinde çayımızı içip Yedikule’ye döndük. Sahilde onu martıları bekliyordu. Onlara da istavrit ayırmıştı...
İsmet Hoca bencil, acımasız, bırakın hayvanları kendi çocuklarını bile sevemeyen insanlarla dolu bu kentte, adeta birilerinin kefaretini ödüyordu.
(Radikal Gazetesi, 27 Haziran 2004)
EKŞİSÖZLÜK’TE SUNGURBEY
Sayın rektör, kedilerimin türbanı yok
Hayvan hakları konusundaki mücadeleyi başlatan kişi. Yıllar önce hazırladığı yasa tasarısını 2000 sayfalık "Hayvan Hakları" kitabında toplayan kutsal insan.
Emekli olduğunda, medeni kürsüsünü bırakıp giderken enstitünün arkasındaki bahçede beslediği kedilerini de kürsüdeki hocalara emanet eden duyarlı insan. Emaneti Hüseyin Hatemi sahiplenmiş, elinden geldiğince besliyordu kedileri. Sonra duyduk ki İstanbul Üniversitesi’nin başkomiseri Alemdaroğlu kedilere takmış. Hatta bazı kediler faili meçhul şekilde itlaf edilmişti. Hatemi beyanat verdiydi, "Sayın rektör kedilerimin türbanı yok" diye.
Hayvan hakları kitabını okurken saygımın bir kat daha arttığı, hayvan delisi tonton insan. Hayvanlara duyduğu sevgi, gözlerine de yansıyan bu önemli hukukçu, bu açıdan da birçok meslektaşından ayrılmaktadır.
İstanbul’un kedileri artık yetim ve bir başlarına.
"Tüm hayvanların ama özellikle kedilerin de başı sağ olsun" diye andığım büyük hukukçu.
www.eksisozluk.com
Bekir COŞKUN
Dün gece anne kediler onu beklediler...
"Bir hırsız gibi yola düşerim... Sesimi çıkartmam, gürültü yapmam, bir hırsız gibi... Çünkü hayvanlara yemek verenlere kızıyorlar... Ben kendimi yavruları olan bir kedi, ya da köpek yerine koyarım... Gideceğim, çöplüklere bakacağım, ama orada kömür tozundan, naylon boş torbalardan başka bir şey yok..."
Bir röportajında böyle söyleyen hayvan hakları savunucusu Profesör Dr. İsmet Sungurbey önceki gün öldü.
O İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı iken yazdığı 924 sayfalık "Hayvan Hakları" kitabı ile evrensel hukukta yerini çoktan almış bir Türk bilim adamıydı.
Aynı günlerde sabahları saat 04.00’te kalkıp yavrusuna mama arayan kedilere-köpeklere yiyecek götürüyordu.
"Bir hırsız gibi..."
*
Oturduğu Yedikule’den Aksaray’a, oradan Süleymaniye’ye kadar kediler-köpekler her sabah karanlığında onun yolunu beklediler.
O eski beyaz arabasıyla gözüktüğünde, anneler yavrularına yiyecek geldiğini bilirlerdi.
Kediler durdukları yerde sevinçten zıplar, köpekler mutluluktan kendi eksenlerinde döner, bir bayram yerine dönerdi kömür tozundan başka bir şey olmayan çöplükler.
Prof. Dr.İsmet Sungurbey bir gün hastalandı.
Artık yaşlıydı, yürümekte zorluk çekiyordu. Doktorlar yatağından kalkmamasını istediler.
Ama o bir ayağını sürüye sürüye, yine de beyaz eski arabası ile yavruların mamalarını götürdü sabah karanlıklarında.
(.....)
Dün gece İsmet Hoca’nın ölüm haberini televizyonlardan izlerken, ben birkaç saat sonra ortalık ağarırken, İstanbul’un o sokaklarında olacakları düşündüm.
Anne kediler-köpekler her zamanki köşe başlarında, duvar diplerinde onu bekleyecekler.
Birisi gidip haber verse:
"Sizi seven o adam öldü, artık gelmeyecek..."
*
İnsanların çoğu sevgiden ve merhametten yoksun oldukları için "bir hırsız gibi" o yüce duygunun gereğini, ayağını sürüye sürüye yapan İsmet Hoca’mız güle güle.
Nur içinde yat.
Yuva sizden destek bizden
Kedi ve köpek maması Goody, Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği -DOHAYKO ve Üsküdar Belediyesi ortak bir kampanya düzenliyorlar. Kampanya Hayvanları Koruma Günü olan 4 Ekim’de başlayacak. Hafta boyunca Hekimbaşı Hayvan Barınağı’ndan sahiplenilen hayvanların bir yıllık bakım masrafları karşılanacak. Bir yıllık mama desteği Goody, koruyucu veterinerlik hizmeti desteğini ise Vetline Hayvan Hastanesi ve İntervet Veteriner İlaçları verecek. Bu kampanya ile hayvanseverlerin dikkatinin barınaklardaki hayvanlara çekilmesi amaçlanıyor. Çalışmalara ilk günden itibaren büyük destek veren Üsküdar Belediyesi, kampanyanın geniş bir kitleye ulaşması ve sahipsiz hayvanların sorunlarına dikkat çekilebilmesi için tüm olanaklarını seferber etmiş durumda. 4 Ekim Günü saat 14.00’te Üsküdar Belediyesi’nin desteği ve sürpriz katılımlarla Hekimbaşı Hayvan Barınağı’nda başlayacak kampanyaya katılmak isteyenler için saat 13.00’te Üsküdar Belediyesi önünden araç kaldırılacak.
Yedikule sakinleri sizi bekliyor
Ekim’deki Dünya Hayvanları Koruma Günü öncesinde sahipsiz, terk edilmiş, bakıma muhtaç hayvanlar için faydalı bir şeyler yapmak ve yeni gönüllülerle tanışmak istiyorsanız, "Ben de varım" diyorsanız işte size bir fırsat! Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’ndaki 2 bin sahipsiz hayvan, yarın saat 12.00-15.00 arasında tüm hayvanseverleri bekliyor. Eliniz boş gitmek istemiyorsanız, yardımlarınız için barınağın web sitesine bir göz atabilir veya barınağa telefon edebilirsiniz. www.yedikulehayvanbarinagi.com veya 0212 633 58 57.