SORU: Bahçeli, müstakil bir evde oturuyorum; üç köpeğim ve bir kedim var. Sorunum keneler. Her yerde oldukları gibi, evin içine bile giriyorlar. Köpeklere, kediye ve bahçeye yapabileceğim ilaç var mı?
CEVAP: Evcil hayvanlarda ve yaşam alanlarındaki kene problemleri özellikle ilkbahar ile sonbaharda şiddetli bir hal alır. Tek bir uygulama ile bu sorundan kurtulmak ve kısa vadede bir çözüm bulmak imkansızdır. Ancak iki parçalı ve sürekli tekrarlanacak uygulamalarla kontrol altına almak mümkün olur.
Önce bahçede ve evde kene kontrolü uygulanması, sonra evcil hayvanın düzenli olarak korunması gerekir.
Bahçe ve diğer dış mekanlarda çevreye zarar vermeden keneleri ortadan kaldıran bir ilaç kullanabilirsiniz. İlaçlamayı kasıma kadar ayda bir tekrarlamak yeterli olur.
Bahçedeki dökülmüş yaprakların ve çöp artıklarının temizlenmesi de kene kontrolü açısından faydalı. Kenelerin hayvana atlamak için çimlerin yüksek yapraklarına tırmandığı göz önüne alınarak çimlerin düzenli olarak budanması ve kısa tutulması da kene sayısını azaltmak açısından yararlı.
Eğer ev içinde de kene problemi yaşıyorsanız uygun bir ilaçla sisleme yöntemi ile ilaçlama yapmanız gerekir. Keneler, dış mekanda olduğu gibi iç mekanda da yüksek yerlere tırmanma eğilimi gösterirler. Bu nedenle ilaçlama yapılırken özellikle pencere ve kapı pervazları gibi yerlere özen gösterilmeli. Sislemeye ilave olarak yerden bir metrelik yüksekliğe kadar bariyer oluşturacak şekilde, halıların veya zeminin duvarla birleştiği yerden yukarı doğru toz şeklinde pire-kene ilaçları serpilebilir.
Köpek ve kedilerinizin yattığı yatak-minder benzeri altlıkların da düzenli olarak yıkanması gerektiğini unutmayın.
Kedi ve köpeklerinizin üzerindeki keneleri uygun bir toz, sprey ya da damla şeklindeki kene ilacı veya kene şampuanı ve tasması gibi düzenli uygulamalarla kontrol edebilirsiniz.
Kenelerden insana da bulaşabilen hastalıkları göz önüne alarak, özellikle bahçede ilaçlama yapılana kadar uzun otların arasına girmemeye özen göstermeniz ve teninizi açıkta bırakmayacak şekilde giyinmeye özen gösterin.
Pet mamalarında bebek maması malzemesi kullanılıyor
Yarın Maslak Parkorman’da 2’ncisi düzenlenen Pro-Plan Muhteşem Köpekler Yarışması var. Yüzlerce hayvanseverin ilgi gösterdiği etkinliğe sahipsiz ve sokak hayvanları dernekleri de katılacak ve sahiplendirme yapılacak. Geçen sene 45 farklı ırktan 227 köpeğin bir araya geldiği yarışmanın fikir babası Nestle Purina PetCare Türkiye Müdürü İtalyan Giuseppe Pasqualini (yanda). 38 yaşındaki yönetici ile bu yıl ikinci kez düzenleyeceği etkinlik öncesinde konuştuk.
n Türkiye’deki hazır mama pazarı nasıl ?
- Yılda 10 bin tonluk hazır mama pazarı var. Hem hayvanseverlerin artması, hem de hayvan besleyenlerin bilinçlenerek evdeki yemek yerine hazır mamaya dönmesi pazarı giderek büyütüyor. Evde beslenen köpeklerin yüzde 5’i, kedilerin yüzde 12’si hazır mama yiyor. Mama tercih edenler arasında yapılan araştırmaya göre de köpek sahipleri yüzde 90 oranında, kedi sahipleri ise yüzde 60-65 oranında kuru, diğerleri de yaş mamaları tercih ediyor.
n Hazır mama ile evde yapılan özel yemekler arasında beslenme açısından ne fark var?
- Hazır mamada hayvanın hangi vitamin ve minerallerden günlük olarak tüketeceği hesap ediliyor. Yavru bir kedi ve köpeğin beslenmesi ile yetişkin arasında fark olmalı. Bunları evde hesap etmek olanaksız. Sadece karın doyuruluyor. Halbuki dengeli beslenen hayvanlar da aynı insanlar gibi daha uzun yaşıyor. Hatta mama ile beslenen hayvanlar dikkatli bir göz tarafından kesinlikle ayırt edilebilir.
n Bir bakışta nasıl anlaşılıyor?
- Hayvanın gözlerinden, kokusundan, şişmanlığından, tüylerinden, dişlerinden fark edilebilir. Gözleri daha parlak, dişleri daha iri ve beyaz olur. Tüyleri ise daha parlak ve canlıdır. Kilosu tam kıvamındadır.
n Mamaların içinde neler var?
- Et ve kemik unları, vitaminler ve mineraller var. Koku için de aromalar konuyor. Üretimler sıkı denetim altında, sahtekarlıkta çok ciddi yaptırımlar söz konusu. Kedi köpek mamalarının yapısı az çok bebek mamasına benzer. Bebek mamalarına kullanılan DHA (dekoheksonik asit) köpek mamalarında da var mesela. Bu madde beynin daha iyi gelişmesini sağlar, gözler için de faydalı. Mamalarımız 600 bilim adamının laboratuvar çalışmasının ürünü. Kedi ve köpekler için ciddi Ar-Ge yatırımları yapılıyor. YARIŞMADA NELER VAR
Yarın sabah 09.00’da Parkorman’da başlayacak yarışmada becerikli, bakımlı, sağlıklı ve güzel köpekler yarışacak. Yarışmayı Uluslararası Köpek Federasyonu (Federation Cynologique Internationale) hakemleri Enrico Adinolfi ve Antonio Di Lorenzo yönetecek. Uluslararası çeviklik yarışmalarında birçok şampiyonluğu olan Meg adlı köpek gösteri yapmak için İtalya’dan geldi. K-9 köpeklerinin de şov yapacağı yarışmada birçok farklı eğlenceli köpek aktivitesi ve sahipsiz kedi ve köpekler için sahiplendirme çalışmaları yapılacak.
ORGANİZASYONDAKİ PET ELÇİLERİ
n Sosyal Sorumluluk Eğitim Derneği (SED) n Turkish Kennel Club (Türk Köpek Kulübü) n Çoban Köpeklerini Araştırma Derneği (ÇKAD) n AKUT (Arama Kurtarma Derneği) n Umut Doğal Afet Acil Yardım n Sarıyer Barınağı n Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı n Ataşehir Hayvan Barındırma Merkezi n Star Dogs Positive Training Cahit AKYOL
Pako pano
n 3 ay önce TEM Otoyolu’nda bulduğum 2 yaşındaki köpeğe İstanbul’da oturan bir aile arıyorum. (0535) 418 76 76.
n Bebek’te beyaz Golden Retriever bulduk. 6-12 aylık, dişi, kırmızı tasması var. 0212 263 68 29
n İstanbul’da 6 tane yavru kedi kendilerine bir ömür boyu bakacak, sevgi dolu aileler arıyor. (0212) 227 66 39
n Ankara’da orta boy safkan Kaniş sahiplenmek istiyoruz. (0312) 287 97 45.
n İstanbul’da yavru köpeklerine yuva arayan aileler lütfen beni arayın.
(0544) 786 67 92.
n Ulus’ta araba çarpmış bir ev kedisi bulduk ve ameliyat ettirdik. Evlerimiz ve bahçelerimiz hayvan dolu olduğu için bu uslu kediye yuva arıyoruz.
didem@ilhannakliyat.com.
n 9 aylık dişi, kısırlaştırılmış simsiyah İngiliz Cocker Kömür’e İstanbul’da bir yuva aranıyor. (0535) 418 76 76.